Οι επιστήμονες γιορτάζουν τα 212 «νέα» είδη ψαριών του γλυκού νερού, συμπεριλαμβανομένου ενός τυφλού χελιού που βρέθηκε στο χώρο ενός σχολείου για τυφλά παιδιά και ενός ψαριού με το όνομα Wolverine που έχει ένα κρυφό οπλικό σύστημα.
Η έκθεση New Species 2021 (Νέα Είδη 2021), που κυκλοφόρησε από την οργάνωση Shoal, δείχνει πόσο διαφορετικά και αξιοσημείωτα είναι τα συχνά υποτιμημένα είδη του γλυκού νερού στον κόσμο και υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμη πολλή ζωή που πρέπει να ανακαλυφθεί στις λίμνες, τα ποτάμια και τους υγροτόπους του κόσμου.
«Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι πάνω από 200 νέα είδη ψαριών γλυκού νερού μπορούν να περιγραφούν μέσα σε ένα μόνο χρόνο», δήλωσε η Harmony Patricio, υπεύθυνη της Shoal.
«(Η ανακάλυψη αυτή) σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες άλλα ψάρια του γλυκού νερού στον κόσμο για τα οποία οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη. Επίσης, πολλά από τα είδη που περιγράφηκαν πρόσφατα έχουν αρκετά μοναδικά και απροσδόκητα χαρακτηριστικά».
Ένα από αυτά τα απροσδόκητα φυσικά χαρακτηριστικά είναι το κρυφό σύστημα των όπλων του Wolverine pleco (Hopliancistrus Wolverine), το οποίο του χάρισε το όνομά του, εμπνευσμένο από τους X-Men.
«Αυτό το είδος έχει έντονες πλευρικές σε μορφή καμπύλης, αιχμές κρυμμένες κάτω από τα καλύμματα των βραγχίων του, που μπορούν να επεκταθούν προκειμένου να τρυπήσουν οτιδήποτε προσπαθεί να τα βλάψει», είπε η Patricio.
Οι ερευνητές που περιέγραψαν αυτό το είδος κατέληξαν με αρκετούς τραυματισμούς στα δάχτυλα κατά τη συλλογή δειγμάτων, σημείωσε.
Κατά μέσο όρο τέσσερα είδη ψαριών γλυκού νερού την εβδομάδα ερεύνησαν οι επιστήμονες πέρυσι. Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν το ζωηρό κόκκινο τυφλό χέλι του Μουμπάι (Rakthamichthys mumba), το οποίο δεν έχει πτερύγια, λέπια ή μάτια και βρέθηκε στον πυθμένα ενός πηγαδιού στην αυλή ενός σχολείου για τυφλά παιδιά.
Επίσης, το μικροσκοπικό, ημιδιαφανές Danionella cerebrum, που ανακαλύφθηκε στη νότια Μιανμάρ, είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τα πολύχρωμα Kijimuna και Bunagaya (Lentipes kijimuna και Lentipes bunagaya) στη νότια Ιαπωνία.
Κάθε μία από τις 212 ανακαλύψεις προσφέρει νέες δυνατότητες στους επιστήμονες να βελτιώσουν την κατανόησή τους για τα είδη του γλυκού νερού, συμπεριλαμβανομένης της ανατομίας, της εξέλιξής τους και των συνδέσεων μεταξύ άλλων πλασμάτων και των βιοτόπων τους.
Ο αρσενικός Danionella cerebrum, για παράδειγμα, έχει κάνει τους ερευνητές να περιεργαστούν την ικανότητά του να κάνει έναν ήχο σαν τύμπανο, πιθανότατα χτυπώντας μια λεπτή λωρίδα χόνδρου στην ουροδόχο κύστη του.
Αυτό ωστόσο είναι μια σχετικά περίπλοκη και ασυνήθιστη μορφή επικοινωνίας για ένα τέτοιο μικροσκοπικό πλάσμα.
Στο ίδιο, η εγκεφαλική του κοιλότητα καλύπτεται μόνο από ένα λεπτό στρώμα δέρματος, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιστήμονες να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Υπάρχουν τουλάχιστον 18.267 είδη ψαριών του γλυκού νερού, σύμφωνα με τον Κατάλογο Ψαριών του Eschmeyer.
Αλλά η συνολική εικόνα του γλυκού νερού είναι ανησυχητική. Σύμφωνα με την έκθεση World’s Forgotten Fishes, την οποία δημοσίευσαν το Shoal, η WWF και άλλοι συνεργάτες το 2021, περισσότερα από το ένα τρίτο των ειδών ψαριών του γλυκού νερού απειλούνται με εξαφάνιση, παρά τη σημασία τους για τη βιοποικιλότητα και και την ύπαρξή τους ως πηγή τροφής για δισεκατομμύρια ανθρώπους.
«Γνωρίζουμε ότι 80 είδη ψαριών του γλυκού νερού έχουν εξαφανιστεί στη σύγχρονη εποχή, ενώ συνήθως ανακαλύπτονται περίπου 150-200 ή περισσότερα νέα είδη σε ένα μέσο χρόνο», είπε η Patricio.
«Αλλά τα επίπεδα του πληθυσμού πολλών ψαριών του γλυκού νερού έχουν μειωθεί μαζικά τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια. Υπάρχει μια ολόκληρη αλυσίδα παραγόντων που οδήγησαν στην παρακμή τους, αλλά οι κύριες αιτίες είναι οι επιπτώσεις από χωροκατακτητικά είδη, η ρύπανση, η υπεραλίευση και η απώλεια και υποβάθμιση των οικοτόπων» όπως σημείωσε.
Η Shoal ελπίζει ότι η έκθεση αυτή για τα νέα είδη θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση «για την κρίση βιοποικιλότητας του γλυκού νερού που αντιμετωπίζουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά η Patricio.
«Έτσι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι τα ψάρια του γλυκού νερού εξαφανίζονται με διπλάσιο ρυθμό από τα θαλάσσια ή χερσαία είδη. Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα παρακινηθούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες διατήρησης και να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις τους να κάνουν περισσότερα».
Με πληροφορίες του Guardian