Επιστήμονες κατέγραψαν «εξαφανισμένο» είδος φασιανού μετά από 140 χρόνια - «Σαν να ανακαλύπτεις μονόκερο»

Επιστήμονες κατέγραψαν «εξαφανισμένο» είδος φασιανού μετά από 140 χρόνια - «Σαν να ανακαλύπτεις μονόκερο» Facebook Twitter
Φωτ.: AMERICAN BIRD CONSERVANCY
0

Περίπου 140 χρόνια από τη στιγμή που εθεάθη τελευταία φορά, επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν το σπάνιο, σχεδόν εξαφανισμένο, φασιανό - περιστέρι. 

Μετά από μια τιτάνια προσπάθεια που περιλάμβανε αμέτρητες συνεντεύξεις με ντόπιους, είκοσι κάμερες - «παγίδες» και μια περιπέτεια με πειρατές, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε το ακριβοθώρητο πτηνό. 

Μετά από ένα μήνα εντατικής αναζήτησης, η ομάδα ερευνητών κατάφερε να καταγράψει εικόνες τού σπάνιου είδους, βαθιά σε δάσος ενός μικροσκοπικού νησιού ανοιχτά της Παπούας Νέας Γουινέας. 

«Ήταν σα να βρήκαμε μονόκερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συν-επικεφαλής της αποστολής, Τζον Μίτερμαϊερ. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η (επαν)ανανκάλυψη τού πτηνού θα συμβάλλει στη διάσωση του είδους από την εξαφάνιση. 

Μέλη της ομάδας είχαν επιχειρήσει και το 2019 να βρουν το μεγάλο, εδαφόβιο περιστέρι, ψάχνοντας στο Fergusson Island, το μοναδικό οικότοπό του, όμως δεν κατέστη δυνατό να βρουν κάποιο ίχνος του. 

Η αποστολή του 2022 φαινόταν πως θα έχει τα ίδια μάταια αποτελέσματα, έως ότου η ομάδα αποφάσισε να ψάξει σε χωριά σστη δυτική πλαγιά του όρους Κιλκεράν - της υψηλότερης κορυφής του νησιού. 

«Εκεί αρχίσαμε να συναντάμε κυνηγούς που είχαν δει και ακούσει τον φασιανό-περιστέρι» σημείωσε ο έτερος επικεφαλής της αποστολής, βιολόγος Τζέισον Γκρεγκ. 

Συγκεκριμένα, ένας ντόπιος έδωσε μια πολλά υποσχόμενη πληροφορία, αναφέροντας πως είχε δει το πτηνό πολλές φορές σε μια περιοχή με απόκρημνες κορυφογραμμές και κοιλάδες, περιγράφοντας το εντελώς ιδιαίτερο κελάηδισμά του. 

Οι ερευνητές εγκατέστησαν κάμερες στην περιοχή και τελικά κατάφεραν να απαθανατίσουν το πουλί, μόλις λίγες ημέρες προτού η αποστολή εγκαταλείψει το εγχείρημα και φύγει από το νησί. 

«Καθώς έβλεπα τις φωτογραφίες, έμεινα έκπληκτος από αυτή τη φωτογραφία αυτού του πουλιού που περνούσε ακριβώς δίπλα από την κάμερά μας» λέει ο Τζόρνταν Μπέρσμα, από το πανεπιστήμιο Κορνέλ. 

Οι εικόνες αυτές είναι οι πρώτες από το 1882 οπότε και καταγράφηκε για τελευταία φορά από επιστήμονες το πτηνό. 

«Είναι το είδος της στιγμής που ονειρεύεσαι σε όλη σου ζωή ως ειδικός και παρατηρητής πουλιών» λέει ο Μίτερμαϊερ. 

Ελάχιστα είναι γνωστά για το είδος αυτό πουλιού, ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν πως ο πληθυσμός του στο νησί Φέργκιουσον είναι μικρός και διαρκώς μειούμενος. 

Ωστόσο, οι επιστήμονες ευελπιστούν τώρα πως οι νέες πληροφορίες που συγκέντρωσαν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των εναπομείναντων ατόμων του πληθυσμού τους. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Περιβάλλον / Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την «άνευ προηγουμένου» απώλεια των παγετώνων της Γης που οφείλεται στην κλιματική κρίση και απειλεί τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και τις πηγές νερού
LIFO NEWSROOM
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Περιβάλλον / Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες το 2024 ήταν κατά 1,55° Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ξεπερνώντας κατά 0,1° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ του 2023, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
LIFO NEWSROOM