Η μοίρα του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με εκείνη των εντόμων, τονίζουν οι επιστήμονες, που τονίζουν ότι άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα, για την τεράστια μείωση που παρατηρείται.
Πρόκειται για προειδοποίηση 25 ειδικών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για τα περίπου 5,5 εκατ. είδη εντόμων. Όμως, ξέρουμε αρκετά προκειμένου να δικαιολογηθεί η άμεση δράση, λένε, επειδή το να περιμένουμε καλύτερα δεδομένα ενέχει τον κίνδυνο μη αναστρέψιμης βλάβης.
Η καταστροφή των φυσικών οικότοπων, λόγω της γεωργίας και της κατασκευής κτιρίων, η εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων, η μόλυνση, η εισβολή ξένων ειδών και η κλιματική κρίση είναι μερικούς από τους λόγους της μείωσης των εντόμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Μόνο η κορυφή του παγόβουνου»
Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις και πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως. Είτε πρόκειται για τη δημιουργία μεγαλύτερων προστατευόμενων βιότοπων ή τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τα επιβλαβή εντομοκτόνα. Επισημαίνουν όμως ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η ατομική δράση, όπως η δημιουργία πιο «φιλικών» προς τα έντομα κήπους. Τονίζουν επίσης ότι δεν πρέπει να αγνοούνται τα ασπόνδυλα, στο πλαίσιο των προσπαθειών προστασίας, που τείνουν να επικεντρώνονται στα θηλαστικά και τα πτηνά.
Η προειδοποίηση διατυπώθηκε σε δύο άρθρα στο περιοδικό Biological Conservation. «Η τρέχουσα κρίση εξαφάνισης είναι βαθιά ανησυχητική. Όμως, αυτά που γνωρίζουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», γράφουν οι επιστήμονες για τα έντομα. «Γνωρίζουμε αρκετά για να δράσουμε αμέσως. Οι λύσεις υπάρχουν, συνεχίζουν.
«Η μείωση των εντόμων οδηγεί σε απώλεια σημαντικών, αναντικατάστατων υπηρεσιών προς την ανθρωπότητα. Ο άνθρωπος ευθύνεται σχεδόν για όλη τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων και την εξαφάνιση», επισημαίνουν ακόμη οι επιστήμονες.
Μόνο περίπου το ένα πέμπτο των ειδών εντόμων στον κόσμο έχουν καταγραφεί, σημειώνουν. «Πολλά είδη θα εξαφανιστούν προτού καν περιγραφούν. Είναι πιθανό ότι η εξαφάνιση εντόμων να είναι σε ποσοστό 5-10% από τη βιομηχανική εποχή, δηλαδή 250.000-500.000 είδη», επισημαίνουν.
Η εκτίμηση βασίζεται στην εξαφάνιση σαλιγκαριών. Ο καθηγητής Πέδρο Καρντόσο, του Φινλανδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας- και επικεφαλής συντάκτης της τελευταίας έκθεσης- εξήγησε: «Αυτή είναι η καλύτερη εκτίμηση που έχουμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να σκεφτούμε ότι οι τάσεις διαφέρουν σε ό,τι αφορά τα έντομα και τα σαλιγκάρια. Αλλά τα σαλιγκάρια αφήνουν πίσω τους τα όστρακά τους, ως απόδειξη».
«Πολλά είδη μειώνονται, πιθανότατα η πλειονότητα, ενώ συνολικά φαίνεται ότι η τάση είναι για μεγαλύτερη μείωση. Υπάρχουν βέβαια και κάποια είδη που ωφελούνται, για παράδειγμα οι ακρίδες που σαρώνουν την ανατολική Αφρική τώρα», συμπλήρωσε ο Καρντόσο.
Από την πλευρά του ο Ματ Σάρντλοου, CEO της οργάνωσης Buglife, σημείωσε ότι μια έκθεση- κλειδί προειδοποιούσε από το 2016 τις κυβερνήσεις ότι η μείωση των επικονιαστών ενέχει κινδύνους για τις κοινωνίες και τα οικοσυστήματα.
«Όμως, σε μια επανάληψη της αποτυχίας των πολιτικών να αντιδράσουν στις επιστημονικές προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, η προσεκτική, επιστημονική γλώσσα δεν έφερε την κατάλληλη απάντηση από τις κυβερνήσεις. Τώρα, οι επιστήμονες ανεβάζουν τους τόνους για τη μείωση των εντόμων, με την ελπίδα ότι οι πολιτικοί θα κατανοήσουν την επείγουσα κατάσταση και τη σύνδεση με την επιβίωση του ανθρώπου και θα αναλάβουν δράση, προτού να είναι αργά», υπογράμμισε.
Με πληροφορίες από τον Guardian