Χάθηκε ο Ίωνας, ο νεαρός Ασπροπάρης από τα Μετέωρα, στο πρώτο του μεταναστευτικό ταξίδι

Χάθηκε ο Ίωνας, ο νεαρός Ασπροπάρης από τα Μετέωρα: Χάθηκε το σήμα από τον πομπό του Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Ο Ίωνας, ο Ασπροπάρης που γεννήθηκε τον Ιούνιο στα Μετέωρα ξεκίνησε πριν μερικές ημέρες το πρώτο του μεταναστευτικό ταξίδι, αλλά μάλλον δεν τα κατάφερε.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ενημέρωσε μέσω Facebook, ότι τα ίχνη του νεαρού Ασπροπάρη, χάθηκαν.

«Χάθηκε το σήμα του Ασπροπάρη "Ίωνα" » ξεκινά η σχετική ανάρτηση στο Facebook, με την ομάδα της εταιρείας, να εξηγεί, πότε είχαν νέα του γύπα για τελευταία φορά και πότε χάθηκε το σήμα από τον πομπό στην πλάτη του.

«Όλα δείχνουν, δυστυχώς, πως ο νεαρός #Ασπροπάρης που γεννήθηκε φέτος στα Μετέωρα δεν κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει το παρθενικό μεταναστευτικό του ταξίδι. Ο πομπός του σταμάτησε να εκπέμπει, νότια της Κάσου.

Ο νεαρός, άπειρος ακόμα, #γύπας είχε αναχωρήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μετά το Γαλαξίδι, έφτασε στην #Αττική όπου και έμεινε για δύο ημέρες, κοντά στην περιοχή του Λαυρίου. Έπειτα, συνέχισε, με κατεύθυνση τις #Κυκλάδες.

Περνώντας από τη Μήλο, προχώρησε ανατολικά, πράγμα που μας έδωσε προσωρινά ελπίδες ότι θα ακολουθήσει την πιο ασφαλή διαδρομή από την ξηρά (μέσω Τουρκίας). Δυστυχώς, μετά την Αμοργό, ο Ίωνας άρχισε να κινείται και πάλι νότια, μέχρι που λάβαμε το σήμα του πομπού του για τελευταία φορά. Αν και υπάρχει (μικρή) ελπίδα να υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας του πομπού, το πιθανότερο είναι ότι ο "Ίωνας" είχε την τύχη ενός σημαντικού αριθμού νεαρών Ασπροπάρηδων που πνίγονται λόγω εξάντλησης ενώ επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Παρά την απογοήτευση όλων όσων μοιραστήκαμε τη χαρά του φετινού «θαύματος», το γεγονός ότι φέτος είχαμε και πάλι ζευγάρι στα #Μετέωρα που μάλιστα κατάφερε να μεγαλώσει με επιτυχία έναν νεοσσό, μας δίνει ελπίδες ότι ο μοναδικός Ασπροπάρης της περιοχής δεν θα είναι πια "εργένης". Στα θετικά και η εξαιρετική συνεργασία μας με το #Δασαρχείο Καλαμπάκας και τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που έκαναν ό,τι δυνατόν για την προστασία του νέου ζευγαριού.

Η ιστορία του μικρού Ίωνα αποδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πόσο ευάλωτο είναι το είδος και πόσο σημαντικές είναι οι προσπάθειες για τη διατήρηση ακόμα και μιας φωλιάς μέσα στα βράχια. Η προσπάθεια -και η ελπίδα- συνεχίζεται».

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM