Έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν δυνάμεις για την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα

Έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν δυνάμεις για την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους και προχωρούν στη σύσταση της Συμμαχίας για την Άγρια Ζωή, μιας νέας φιλόδοξης πρωτοβουλίας, με στόχο τη συμβολή στη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια συλλογική πρωτοβουλία  που έχει στο επίκεντρο των δράσεών της την αποτελεσματική προστασία γνωστών, αλλά και λιγότερο γνωστών, σημαντικών ειδών για τη χώρα μας. Συγκεράζοντας την πολυετή εμπειρία, το σημαντικό έργο, αλλά και την εξειδίκευση των οργανώσεων αυτών, η Συμμαχία για την Άγρια Ζωή, στοχεύει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των ειδών και των οικοσυστημάτων τους.

Η πρωτοβουλία που λειτουργεί υπό τον συντονισμό και με την υποστήριξη του WWF Ελλάς, απαρτίζεται από τις εξής  περιβαλλοντικές οργανώσεις:

  • ANIMA- Σύλλογος προστασίας & περίθαλψης άγριας ζωής
  • ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας 
  • ΚΑΛΛΙΣΤΩ- Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
  • Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία 
  • Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης
  • Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
  • Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας
  • iSea- Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων
  • MEDASSET- Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών
  • TETHYS Research Institute
  • WWF Ελλάς

Τα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Συμμαχίας, επικεντρώνονται σε εμβληματικά είδη της ελληνικής πανίδας. Προστατεύοντας αυτά τα είδη, ωφελείται παράλληλα, ένας μεγαλύτερος αριθμός ειδών αλλά και περιοχών, με αποτέλεσμα τη συνολικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. 

Η Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες σε βιοποικιλότητα, φιλοξενώντας το 18% της πανίδας της Ευρώπης, και αριθμώντας περισσότερα από 27.000 καταγεγραμμένα είδη ζώων, εκ των οποίων τα 4.000 είναι ενδημικά, δηλαδή απαντούν μόνο στη χώρα μας. Παρά τη δέσμευση της Ελλάδας για την αποτροπή της απώλειας της εγχώριας βιοποικιλότητας, μέχρι και σήμερα οι στόχοι είναι ελλιπείς για τη μεγάλη πλειονότητα ακόμη και προστατευόμενων ειδών, ενώ δεν έχουν θεσπιστεί τα αναγκαία μέτρα διατήρησης για τα είδη ή και για τις περιοχές εξάπλωσής τους.

Η Συμμαχία για την Άγρια Ζωή στοχεύει να καλύψει συντονισμένα και δυναμικά κρίσιμες ανάγκες, τις οποίες συνοψίζει σε πέντε (5) θεματικούς άξονες:

  1. Βελτίωση της διαχείρισης των χερσαίων και θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, με έμφαση στις σημαντικές περιοχές για τα επιλεγμένα εμβληματικά είδη, αλλά και λήψη σημαντικών μέτρων, για την προστασία της φύσης, στα σχετικά σχέδια διαχείρισης.
  2. Βελτίωση της διαχείρισης και της αποκατάστασης της άγριας ζωής, διευκολύνοντας και ενισχύοντας τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και την αποδοχή τους από το κοινωνικό σύνολο, ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές.
  3. Μείωση των απειλών και των επιπτώσεών τους στην άγρια ζωή και ενίσχυση της ενσωμάτωσης της προστασίας των ειδών στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.
  4. Διεύρυνση της γνώσης, μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιολόγηση των απειλών, αλλά και η ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των ειδών, ιδιαίτερα των λιγότερο γνωστών.
  5. Προαγωγή της ομαλής συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωής. Συλλογικές και συνεργατικές δράσεις με κοινότητες, διοικητικές αρχές και τον εταιρικό τομέα, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση και την υλοποίηση βιώσιμων λύσεων για την αποτροπή ή τον περιορισμό ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων ανθρώπου- άγριας ζωής.

Αποτελέσματα πρώτων δράσεων

Στο πλαίσιο της Συμμαχίας, έχουν ήδη υλοποιηθεί κάποιες πρώτες, αλλά πολύ σημαντικές δράσεις, δίνοντας το στίγμα για τις δράσεις που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ενδεικτικά:

  • Ανάλυση 62.265 περιστατικών εισαγωγών άγριων ζώων σε κέντρο περίθαλψης, από την ΑΝΙΜΑ, για τον προσδιορισμό των κύριων αιτιών τραυματισμού και θανάτου της άγριας πανίδας.
  • Παροχή εξοπλισμού από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, σε 22 κτηνοτρόφους στην Ήπειρο, για την εφαρμογή μη θανατηφόρων μεθόδων προστασίας των ζώων τους από θηρευτές, κάτι που συμβάλλει και στην προστασία του σπάνιου γύπα Ασπροπάρη.
  • Διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων δράσεων ενημέρωσης συνολικά 635 Ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων, σχετικά με τις σωρευτικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην Θράκη, από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, με στόχο την προστασία των σπάνιων αρπακτικών πουλιών που συναντώνται στην περιοχή (Ασπροπάρης, Μαυρόγυπας, Όρνιο, Χρυσαετός).
  • Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, σχετικά με την ανάγκη αποκατάστασης του ποταμιού του Αγίου Γερμανού και την προστασία των εννέα ενδημικών ειδών ψαριών, με στόχο την αύξηση της δημόσιας υποστήριξης και συμμετοχής, για τη διαμόρφωση βιώσιμων παρεμβάσεων.
  • Συμβολή στην αύξηση και διάχυση της επιστημονικής γνώσης για τη διατήρηση των σπηλαίων και της πανίδας τους,από το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, μέσω επιστημονικών δημοσιεύσεων και δράσεωνευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία των νυχτερίδων και των υπόγειων οικοσυστημάτων.
  • Έναρξη λειτουργίας από την Καλλιστώ της «Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για τον Λύκο» σε όλη τη χώρα και του «Παρατηρητηρίου Μεγάλων Σαρκοφάγων», για την ενίσχυση της διατήρησης των μεγάλων σαρκοφάγων, μέσω διαχείρισης περιστατικών, παρακολούθησης πολιτικών, και παρεμβάσεων συνηγορίας.
  • Δράσεις ενημέρωσης και μαζικής καταγραφής της βιοποικιλότητας από Επιστήμονες Πολίτες, με αποτέλεσμα την προσέλκυση 690 νέων παρατηρητών στην πλατφόρμα iNaturalistGR μέσω της πρωτοβουλίας της iSea, με στόχο τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων για την κάλυψη του κενού γνώσεων σχετικά με τα είδη που απαντώνται στις ελληνικές θάλασσες.
  • Απονομή από το WWF Ελλάς υποτροφιών σε νέους ερευνητές, που έχουν ξεκινήσει τη μελέτη εμβληματικών και λιγότερο γνωστών ειδών (π.χ. βάτραχος πηλοβάτης, γκαβόχελο, αργυροπελεκάνος). Οκτώ υποτροφίες δόθηκαν τον πρώτο χρόνο καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στον δεύτερο χρόνο του. 

Επιπλέον, δράσεις που ξεκίνησαν πρόσφατα και από τις οποίες περιμένουμε ενδιαφέροντα αποτελέσματα, αφορούν, μεταξύ άλλων:

  • τις θαλάσσιες χελώνες, τόσο σε επίπεδο μείωσης των απειλών από την παρεμπίπτουσα αλιεία και την πλαστική ρύπανση, από το MEDASSET, όσο και σε επίπεδο αξιολόγησης της κατάστασης των παραλιών φωλεοποίησής τους, από τον ΑΡΧΕΛΩΝ, με τη συμμετοχή και του WWF Ελλάς,
  • τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων για τους φυσητήρες, τους ζιφιούς και τις πτεροφάλαινες στην Ελληνική Τάφρο, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο TETHYS, στο πλαίσιο της φετινής αποστολής στη χώρα μας του ερευνητικού σκάφους του WWF “Blue Panda”,
  • την εθνική απογραφή του Μαυροπετρίτη, από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
  • έρευνα για το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, από το WWF Ελλάς

Με όχημα τη Συμμαχία για την Άγρια Ζωή, οι έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις και την εμπειρία τους, η καθεμία στον τομέα και το αντικείμενο εξειδίκευσής της, και δημιουργούν μια συλλογική δύναμη, μεγιστοποιώντας τον αντίκτυπο των δράσεών τους και έχοντας ένα κοινό όραμα: την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM