Το χιόνι έχει μυρωδιά και αυτή γίνεται πιο ισχυρή, λόγω της κλιματικής αλλαγής

Το χιόνι έχει μυρωδιά και αυτή γίνεται πιο ισχυρή, λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Το χιόνι έχει μυρωδιά και αυτή επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστήμονες. 

Είναι εύκολο να περιγράψει κανείς το άρωμα της άνοιξης- χάρη στα λουλούδια- του καλοκαιριού στις παραλίες, ή και του φθινοπώρου με τα βρεγμένα, πεσμένα φύλλα. Ο χειμώνας έχει άρωμα; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς και το χιόνι έχει μυρωδιά, η οποία εξαρτάται από το τι βρίσκεται στο έδαφος και τον αέρα. Και από τη στιγμή που τόσο η γη όσο και η ατμόσφαιρα θερμαίνονται, το άρωμα του χιονιού γίνεται πιο ισχυρό.

Η μυρωδιά του χιονιού αντικατοπτρίζει τους ρύπους στον αέρα και για αυτό οι χιονονιφάδες για παράδειγμα στο Ουισκόνσιν έχουν διαφορετικό άρωμα από εκείνες στη Σουηδία, όπως και αυτές που πέφτουν σε μια πόλη σε σύγκριση με εκείνες σε μια απομακρυσμένη περιοχή, λέει ο Γιόχαν Λούντστρομ, καθηγητής κλινικής νευροεπιστήμης που περιγράφει τον εαυτό του ως «ερευνητή οσμής» στο Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια. 

Το χιόνι, ιδιαίτερα το ανώτερο στρώμα που καλύπτει το έδαφος, μαζεύει ενώσεις κυρίως από τον αέρα, σημειώνει. Όσο περνά ο καιρός, το χιόνι απορροφά περισσότερες από αυτές τις ενώσεις, κάτι που ενισχύει τη μυρωδιά. Και κάποια μόρια μυρίζουν πιο έντονα από άλλα. 

«Για παράδειγμα, το βιολογικό υλικό σε αποσύνθεση δημιουργεί το geosmin, ένα χημικό στο οποίο είμαστε τόσο ευαίσθητοι που αν ρίξεις μια σταγόνα σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και ανακατέψεις το νερό, ακόμη θα μπορείς να μυρίσεις την οσμή. Με άλλα λόγια, συχνά δεν χρειάζεται πολλή ρύπανση για να τη μυρίσουμε», επισημαίνει. 

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον τρόπο που μυρίζει το χιόνι, τονίζει και η Παρίσα Αρίγια, χημικός και πρόεδρος του τμήματος Ατμοσφαιρικών και Ωκεάνιων Επιστημών στο McGill University. Καθώς ο αέρας και το έδαφος θερμαίνονται, αυτό ενισχύει την κυκλοφορία και την ένταση των μορίων οσμής. 

Η χιονόπτωση είναι «ένα στιγμιότυπο της ατμοσφαιρικής διαδικασίας», επισημαίνει η Αρίγια, που το 2017 συνέδραμε σε έρευνα για το πώς το χιόνι απορροφά τη ρύπανση από τα καυσαέρια βενζινοκινητήρα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση του νερού και τους εδάφους, όταν λιώνει. 

Αυτό που είναι στο έδαφος μεταφέρεται στον αέρα, οπότε μια μολυσμένη περιοχή μπορεί να δει περισσότερα ίχνη μετάλλων στο χιόνι και μια αγροτική περιοχή μπορεί να δει περισσότερο άζωτο, από τα λιπάσματα, εξηγεί η Αρίγια. Όταν λιώνει το χιόνι, μέρος αυτής της ρύπανσης απελευθερώνεται στο έδαφος, το νερό και πίσω στην ατμόσφαιρα. Και ο κύκλος αρχίζει ξανά.

Επίσης, υπάρχει λόγος που κάποιοι συχνά λένε ότι μπορούν να μυρίσουν το χιόνι που έρχεται. Αυτος είναι παρόμοιος με τις διαφορές στον αέρα όταν πλησιάζει καταιγίδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σημειώνει ο Λούντστρομ. Ο αέρας φαίνεται λίγο πιο ζεστός, γίνεται πιο υγρός, κάτι που μεταφέρει καλύτερα το άρωμα και υπάρχει αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση.  

Ο καθηγητής, επικεφαλής δύο ερευνητικών κέντρων, ένα στη Φιλαδέλφεια και ένα στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, λέει ότι το χιόνι στην πόλη έχει μυρωδιά, είτε από τα καυσαέρια, είτε από τα λάστιχα των αυτοκινήτων.  Όμως, όταν πηγαίνει στο εξοχικό του στο Μπιορστράσκ, περίπου 100 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό Κύκλο, μυρίζει «εξαιρετικά καθαρό», λέει. 

Με πληροφορίες από Washington Post

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM