Οι ακραίες θερμοκρασίες «έψησαν» την Ευρώπη το 2023, όσο τα ρεκόρ αναφορικά με το κλίμα καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Οι ρύποι που παγιδεύουν τη θερμότητα και φράζουν την ατμόσφαιρα συνέβαλαν στην αύξηση των θερμοκρασιών στην Ευρώπη πέρυσι, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες (ή τις δεύτερες μεγαλύτερες) θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί ποτέ, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης της Γης της ΕΕ, Copernicus και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).
Οι Ευρωπαίοι υποφέρουν από την πρωτοφανή ζέστη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ποσοστό των θανάτων από τις υψηλές θερμοκρασίες έχει αυξηθεί κατά 30% στην Ευρώπη μέσα σε δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την κοινή έκθεση των δύο οργανισμών για την κατάσταση του κλίματος, όπως αναφέρει ο Guardian. «Το κόστος της δράσης για το κλίμα μπορεί να φαίνεται υψηλό», δήλωσε η γενική γραμματέας του WMO Celeste Saulo, «αλλά το κόστος της αδράνειας είναι πολύ υψηλότερο».
Σύμφωνα με την έκθεση, οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν πάνω από τον μέσο όρο για 11 μήνες του 2023, συμπεριλαμβανομένου του θερμότερου Σεπτεμβρίου στα χρονικά. Ο ζεστός και ξηρός καιρός προκάλεσε μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν αρκετές περιοχές. Οι πυρκαγιές με τις οποίες έδωσαν μάχη οι πυροσβέστες ήταν ιδιαίτερα σφοδρές στις πληγείσες από την ξηρασία νότιες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Η Ελλάδα επλήγη από τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ΕΕ, η οποία έκαψε 960.000 στρέμματα γης, η πυρκαγιά στον Έβρο, σύμφωνα με την έκθεση.
Κλιματική αλλαγή: 70.000 νεκροί το 2022
Οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν επίσης σε θανατηφόρες πλημμύρες. Η Ευρώπη ήταν περίπου 7% πιο υγρή το 2023 από τον μέσο όρο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Το ένα έκτο έφθασε σε «σοβαρά» επίπεδα. «Το 2023, η Ευρώπη έγινε μάρτυρας της μεγαλύτερης πυρκαγιάς που έχει καταγραφεί ποτέ, σοβαρών θαλάσσιων καυσώνων και εκτεταμένων καταστροφικών πλημμυρών», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή. «Οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, καθιστώντας τα δεδομένα μας ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας για την προετοιμασία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Στην έκθεση δεν δίνονται στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών από τη ζέστη το 2023, αλλά οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει τον αριθμό αυτό για το 2022 σε 70.000 επιπλέον θανάτους.
Η έκθεση έρχεται δύο εβδομάδες αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η αδύναμη πολιτική της Ελβετίας για το κλίμα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας ομάδας ηλικιωμένων γυναικών, οι οποίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καύσωνες. Εκτός από την επισήμανση των ακραίων κλιματικών ζημιών, οι επιστήμονες επεσήμαναν επίσης το ρεκόρ της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Το 2023, το 43% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από 36% το προηγούμενο έτος.
Με πληροφορίες από Guardian