Η Γκρέτα Τούνμπεργκ άσκησε ξανά κριτική στον Τζο Μπάιντεν, για τη στάση του απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Η 18χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια τον περασμένο Μάρτιο είχε μιλήσει σε εκπομπή του MSNBC. Τότε, είχε γίνει viral δηλώνοντας ότι θα ήθελε από τον Αμερικανό πρόεδρο να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση ως κρίση, «κάτι που δεν κάνει. Το αντιμετωπίζουν ως ένα πολιτικό θέμα, ανάμεσα σε άλλα».
Αυτή την εβδομάδα εμφανίστηκε στην ίδια εκπομπή και ρωτήθηκε αν άλλαξε η άποψή της για τον Τζο Μπάιντεν.
«Δυστυχώς, όχι. Η άποψή μου δεν έχει αλλάξει. Απλά επιβεβαιώθηκε ότι αυτή η διοίκηση δεν είναι έτοιμη να ενεργήσει τόσο σοβαρά όσο χρειαζόμαστε, δυστυχώς. Αυτό όμως το περίμενα», απάντησε.
Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, του ΟΗΕ (IPCC), η Τούνμπεργκ ρωτήθηκε γιατί δεν εισακούγονται οι προειδοποιήσεις για το θέμα.
«Πολλοί άνθρωποι στην εξουσία δεν θέλουν να ακούσουν. Είναι ένα άβολο θέμα που δεν θέλουν να το αντιμετωπίσουν. Απλά συνεχίζουν να το μεταθέτουν, για να το αντιμετωπίσουν τα παιδιά και αυτό είναι πολύ ντροπιαστικό», σχολίασε η 18χρονη.
Η έκθεση απλά συνόψισε τα τελευταία χρόνια, δεν περιείχε κάτι «επαναστατικά» νέο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί, σχολίασε. Όμως, χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το γεγονός ότι τώρα «υπάρχουν περισσότεροι επιστήμονες που λένε την αλήθεια».
Η Τούνμπεργκ εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει «καμπανάκι» αυτή η έκθεση. «Το κεντρικό σημείο της είναι πως τελειώνει ο χρόνος μας, αλλά έχουμε ακόμη ευκαιρία να αναστρέψουμε την κατάσταση και να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες», υπογράμμισε.
Όποιος ρωτήθηκε ποιος φταίει για την κλιματική κρίση, οι πολίτες που δεν αλλάζουν συνήθειες, οι εταιρείες ή οι πολιτικοί, η Σουηδέζα ακτιβίστρια απάντησε:
«Η ευθύνη είναι βεβαίως εκείνων που είναι επικεφαλής και του ίδιου του συστήματος. Δεν είναι στο χέρι των ανθρώπων, δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε για παράδειγμα γιατί δεν σταματούν να ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Οι πολίτες μπορούν μόνο να πιέζουν για την αλλαγή».
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι υπάρχουν κάποιοι «παίκτες» που έχουν τεράστια ευθύνη και θα πρέπει να λογοδοτήσουν. «Μιλάμε για αυτές τις 100 εταιρείες που ευθύνονται για ένα τεράστιο κομμάτι της κρίσης, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αν εξαφανίζονταν αυτές οι εταιρείες, δεν θα εξαφανιζόταν και η κλιματική κρίση, γιατί είναι ένα πολύ ευρύτερο διαρθρωτικό ζήτημα. Και εκεί είναι η ευθύνη», κατέληξε.