Η κυβέρνηση της Κένυα επιθυμεί να θανατώσει έως και έξι εκατομμύρια πουλιά quelea, καθώς εισβάλουν σε αγροκτήματα και μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες επιπτώσεις για τα αρπακτικά κι άλλα άγρια είδη, όπως προειδοποίησαν οι ειδικοί.
Η συνεχιζόμενη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής έχει μειώσει την ποσότητα του χόρτου με τους σπόρους του οποίου τρέφονται, κυρίως, τα quelea. Αναγκάζονται, λοιπόν, να εισβάλουν στα αγροκτήματα για να τραφούν.
Ωστόσο, αυτό θέτει σε κίνδυνο τις σοδειές ρυζιού και έχουν ήδη καταγραφεί σε περίπου 300 εκτάρια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ένα μόνο πουλί μπορεί να καταναλώσει έως και 10 γραμμάρια σιτηρών την ημέρα. Οι αγρότες στη δυτική Κένυα κινδυνεύουν να χάσουν περίπου 60 τόνους σιτηρών από τα πουλιά. Το 2021, ο FAO εκτίμησε ότι οι χρηματικές απώλειες των καλλιεργειών που οφείλονται στα πτηνά ανέρχονται σε 50 εκατ. δολάρια ετησίως.
Οι ψεκασμοί ήταν η μέθοδος επιλογής για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, ωστόσο το υλικό που χρησιμοποιούνταν κρίθηκε ως «τοξικό για τους ανθρώπους κι άλλους οργανισμούς» και άρα το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί.
Με μέσο εκτιμώμενο πληθυσμό 1,5 δισεκατομμυρίων πουλιών στην Αφρική, ορνιθολόγοι αναφέρουν πως δεν υπάρχουν ούτε αρκετά αρπακτικά πουλιά για να εξαλείψουν τις τεράστιες αποικίες των quelea, αλλά ούτε αποτελεσματικές, φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.
Ο Simon Thomsett, διευθυντής του Kenya Bird of Prey Trust, εκτίμησε πως η κουλτούρα της προστασίας του ανθρώπινου φαγητού πάνω απ΄όλα τα υπερισχύσει, για άλλη μία φορά. Στις περιοχές όπου καλλιεργείται σιτάρι, οι αγρότες ψεκάζουν όλα τα είδη πουλιών, που θεωρούνται απειλή για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, «ωστόσο ορισμένα από τα πουλιά βρίσκονται εκεί για να τρέφονται με έντομα που τρέφονται με το σιτάρι τους».
Αλλά, είναι η επίδραση που μπορεί να έχει το φυτοφάρμακο στα λίγα εναπομείναντα αρπακτικά που τον ανησυχεί περισσότερο. «Όσοι βρίσκονται στην πλευρά της προστασίας των αρπακτικών είναι πολύ ανήσυχοι για τον ψεκασμό. Σήμερα, όλα τα αρπακτικά [στην Κένυα] απειλούνται με εξαφάνιση. Σε κάθε περίπτωση, πόσο αποτελεσματικοί ήταν οι ψεκασμοί τα τελευταία 60 με 70 χρόνια;».
Με πληροφορίες από Guardian