Οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της παγκοσμιοποίησης έχουν αφήσει τους αγρότες της Ευρώπης περιθωριοποιημένους και ευάλωτους απέναντι σε λαϊκιστές πολιτικούς, προειδοποιούν οργανώσεις κατά του ρατσισμού και ακαδημαϊκοί.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν γίνει με δίκαιο και οργανωμένο τρόπο, ενδέχεται να ενισχυθεί η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την ήπειρο.
Τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες στη Δυτική Ευρώπη έχουν αντιδράσει έντονα σε περιβαλλοντικές πολιτικές που, όπως ισχυρίζονται, επιβαρύνουν υπερβολικά τον κλάδο τους. Από την Ολλανδία, όπου οι διαμαρτυρίες ήταν οι πιο έντονες, μέχρι την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αγρότες έχουν καταφύγει σε αποκλεισμούς δρόμων και καταλήψεις κυβερνητικών γραφείων για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για το υψηλό κόστος που καλούνται να πληρώσουν για τη ρύπανση που προκαλούν.
Οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, αισθάνονται παραμελημένοι από την κοινωνία και τη μεταρρύθμιση των πολιτικών, σύμφωνα με τον Guardian.
Η ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι εμφανής, με το 25% των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προέρχεται από ακραίες δεξιές παρατάξεις. Η σύνδεση των αγροτών με ακροδεξιά και λαϊκιστικά κινήματα σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί ανησυχίες για περαιτέρω διάβρωση των πολιτικών για το κλίμα.
Ο Νικ Λόουλς, επικεφαλής της βρετανικής αντιρατσιστικής ομάδας Hope Not Hate, τονίζει την ανάγκη οι πράσινες πολιτικές να είναι δίκαιες και πλήρως χρηματοδοτούμενες, ώστε να αποφευχθεί η ενίσχυση των άκρων. "Η απογοήτευση των πολιτών από το πολιτικό σύστημα ενισχύει τη δημοφιλία των ακροδεξιών κινημάτων," επισημαίνει, στηρίζοντας τη δήλωσή του σε έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα του σε 15.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη.
Από την πλευρά τους, ακαδημαϊκοί όπως ο συγγραφέας Ρίτσαρντ Σέιμουρ επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση και οι αυξημένες τιμές ενέργειας έχουν οδηγήσει τους "οικονομικά υποβαθμισμένους" αγρότες στην ανάγκη να στοχοποιήσουν συγκεκριμένους εχθρούς, συχνά υπό την καθοδήγηση θεωριών συνωμοσίας της ακροδεξιάς. Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό αγροτικό κίνημα BBB, που τάσσεται κατά της εξουσίας της ΕΕ, έχει κερδίσει ισχύ, ενώ στην Ισπανία, η ακροδεξιά Vox αξιοποιεί τις διαμαρτυρίες αγροτών για να επιτεθεί στη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της ΕΕ.
Τέλος, ο Λόουλς υπογραμμίζει τη σημασία μιας δίκαιης μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί, κινδυνεύουμε να δούμε την περαιτέρω άνοδο της ακροδεξιάς με σοβαρές συνέπειες, όπως η εγκατάλειψη της κλιματικής ατζέντας, γεγονός με σημαντικότατο κόστος για τις επόμενες γενιές.