Οι μηχανικοί στη νότια Καλιφόρνια σχεδιάζουν τον μεγαλύτερο διάδρομο άγριας ζωής στον κόσμο, που θα επεκταθεί πάνω από την εθνική οδό της Αμερικής προς τα βορειοδυτικά του Λος Άντζελες.
Ο διάδρομος θα συνδέει διάφορα μέρη της οροσειράς Σάντα Μόνικα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των ορεινών λιονταριών, αλλά θα βοηθήσει και άλλα είδη. Η γέφυρα, ένα πρότζεκτ 87 εκατομμυρίων δολαρίων, εισήλθε στην τελική φάση σχεδιασμού της και αναμένεται να λειτουργήσει το 2023.
«Αυτό το οικοσύστημα πρέπει να επανασυνδεθεί για όλη την άγρια φύση», δήλωσε η Beth Pratt της Εθνικής Ομοσπονδίας Άγριας Ζωής, εξηγώντας ότι τα ζώα μπορούν και πρέπει να περιπλανηθούν σε διάφορα μέρη των βουνών, αλλά οι άνθρωποι διακόπτουν τη διαδρομή τους με τεράστιους δρόμους. Η παρακολούθηση GPS δείχνει ότι τα ζώα είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένα στις δικές τους μικρές περιοχές. Η απομόνωση αυτή, επηρεάζει τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά ζώα όπως οι σαύρες και τα πουλιά.
Οι πληθυσμοί των ορεινών λιονταριών δεν μπορούν να κοινωνικοποιηθούν για να ζευγαρώσουν και μια έκθεση που δημοσιεύθηκε φέτος προειδοποίησε ότι τα λιοντάρια της νότιας Καλιφόρνιας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέσα σε 50 χρόνια, αν δεν αυξηθεί η γενετική ποικιλομορφία τους.
Οι υπηρεσίες έκαναν έρευνα στην περιοχή του διαδρόμου για σχεδόν είκοσι χρόνια, αλλά το σχέδιο για τον διάδρομο αποφασίστηκε πριν από δέκα χρόνια. Τελικά υλοποιείται χάρη στις δωρεές που έγιναν.
Οι σχεδιαστές επέλεξαν να δημιουργήσουν μια γέφυρα που περιβάλλεται από θάμνους και δέντρα, σε μεγάλο ύψος πάνω από έναν αυτοκινητόδρομο 10 λωρίδων. Είναι σχεδιασμένη να μοιάζει με επέκταση των βουνών και του δάσους, ώστε τα ζώα να μην συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε μια γέφυρα. Αυτός ο τρόπος σύνδεσης είναι ο ιδανικότερος για α περισσότερα είδη και θεωρείται πως θα έχει επιτυχία.
Το πρότζεκτ έχει λάβει διεθνή προσοχή και αρκετές πόλεις έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για αντίστοιχες μελέτες. Η Pratt θεωρεί πως το έργο θα αποτελέσει πρότυπο και πως θα ακολουθήσουν και άλλοι την ιδέα αυτή για την ισορροπία της φύσης.