Η Σουηδία έδωσε άδεια σε κυνηγούς να σκοτώσουν συνολικά 201 λύγκες, δύο εβδομάδες μετά το μεγαλύτερο κυνήγι λύκων που έχει γίνει στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν για να θανατωθούν λύγκες αυτό τον μήνα είναι υπερδιπλάσιες από εκείνες των τελευταίων χρόνων στη Σουηδία. Το γεγονός αυτό προκαλεί την αντίδραση οργανώσεων για τα άγρια ζώα, οι οποίες ζητούν από την ΕΕ να αναλάβει δράση εναντίον της Σουηδίας, για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
«Είναι ένα κυνήγι τροπαίου, σαν να πηγαίνεις στην Αφρική για να κυνηγήσεις λιοντάρια», δήλωσε ο Μάγκνους Όρεμπραντ, επικεφαλής σουηδικής οργάνωσης υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων, η οποία συγκεντρώνει υπογραφές προκειμένου να σταματήσει το κυνήγι του λύγκα.
«Εκατοντάδες ξένοι κυνηγοί έρχονται στη Σουηδία για το κυνήγι του λύγκα, επειδή πιστεύουν ότι είναι κάτι συναρπαστικό», συμπλήρωσε.
Τον προηγούμενο μήνα, οικολόγοι προειδοποίησαν πως μπορεί να καταρρεύσει ο πληθυσμός του λύγκα στην Ευρώπη, αν δεν γίνουν άμεσα προσπάθειες για την προστασία του είδους. Μάλιστα, στη Γαλλία- σύμφωνα με ειδικούς- ο λύγκας μπορεί να εκλείψει τα επόμενα 30 χρόνια, αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση.
Λύγκας: 1.450 εκπρόσωποι του είδους στη Σουηδία
Στη Σουηδία υπάρχουν περίπου 1.450 λύγκες, σχεδόν 300 λιγότεροι από ότι πριν από δέκα χρόνια. Σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, η χώρα χρειάζεται μόνο περίπου 870 ζώα, προκειμένου να διατηρηθεί ένας υγιής πληθυσμός.
Η ένωση κυνηγών της Σουηδίας παραδέχθηκε πως οι λύγκες δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωποι. «Το κυνήγι δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με όποιο κίνδυνο για τον άνθρωπο. Ούτε το κυνήγι του λύκου. Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις επιθέσεων λύκων σε ανθρώπους στη Σουηδία τη σύγχρονη εποχή», δήλωσε στον Guardian ο Χένρικ Φαλκ σύμβουλος της ένωσης κυνηγών. «Το κυνήγι του λύγκα αφορά περισσότερο την έξαψη και για κάποιους κυνηγούς σαφώς το δέρμα τους είναι το κίνητρο», συμπλήρωσε.
Η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει πως το κυνήγι μπορεί να επιτρέπεται είτε για να αποτραπεί η ζημιά στην κτηνοτροφία, είτε προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις στην περίπτωση του κυνηγιού του λύγκα στη Σουηδία, επεσήμανε ο Μπένι Γκέφβερτ, ειδικός της WWF, συμπληρώνοντας πως η οργάνωση ήδη έχει ενημερώσει την Κομισιόν. Την ίδια ώρα, η WWF αμφισβητεί την εξήγηση της Σουηδίας για τη συνεχιζόμενη θανάτωση λύκων.
Με πληροφορίες από Guardian