Περισσότεροι από 200 ελέφαντες πέθαναν λόγω της ξηρασίας από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο φέτος στην Κένυα, μια χώρα της ανατολικής Αφρικής που είναι αντιμέτωπη με σημαντικά μειωμένες βροχοπτώσεις εδώ και χρόνια.
Η Κένυα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ η πείνα πλήττει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ανθρώπους, σε σύνολο περισσότερων από 50 εκατομμυρίων κατοίκων. Σύμφωνα με τις αρχές, η ξηρασία επηρεάζει 23 από τις 47 κομητείες της χώρας.
Τέσσερις εποχές των βροχών με μειωμένες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει τις πιο ξηρές συνθήκες από την αρχή της δεκαετίας του 1980.
«Η ξηρασία προκαλεί μεγάλη θνησιμότητα στην πανίδα, κυρίως στα φυτοφάγα είδη (…) εξαιτίας της εξάντλησης των διατροφικών πόρων καθώς και της έλλειψης νερού», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου από το Ναϊρόμπι η υπουργός Τουρισμού Πενίναχ Μαλόνζα.
Σύμφωνα με την ίδια, δεκατέσσερα είδη πλήττονται ιδιαίτερα από την ξηρασία. Από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο του 2022, 205 ελέφαντες πέθαναν λόγω της έλλειψης νερού στη χώρα, όπως και 512 γκνου, 381 ζέβρες, 12 καμηλοπαρδάλεις και 51 βούβαλοι.
Η Μαλόνζα επεσήμανε ότι «περισσότεροι από 70 ελέφαντες πέθαναν» την περίοδο αυτή στις επαρχίες Αμποσέλι, περίπου 160 χιλιόμετρα νότια του Ναϊρόμπι, και Λαϊκίπια- Σαμπούρου, στη βόρεια Κένυα.
Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Τουρισμού που δημοσιεύθηκαν το 2021, στην Κένυα υπάρχουν περισσότεροι από 36.000 ελέφαντες.
Για να αντιμετωπιστεί η ξηρασία η υπουργός ανακοίνωσε ότι οι αρχές θα δημιουργήσουν «αποθέματα τροφής για τα είδη που πλήττονται».
Στα τέλη Σεπτεμβρίου η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Elephant είχε ανακοινώσει τον θάνατο ενός γνωστού ελέφαντα στο προστατευόμενο πάρκο του Σαμπούρου.
Η Μονσούν ("μουσώνας" στα αγγλικά), ένας θηλυκός ελέφαντας περίπου 60 ετών, μητέρα επτά ελεφάντων, είχε γλιτώσει πέντε φορές από τους λαθροθήρες. Η ΜΚΟ έκανε στην ελεφαντίνα ευθανασία στα τέλη Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας ότι η κακή κατάσταση της υγείας της οφειλόταν στην ηλικία της, αλλά είχε «επιδεινωθεί λόγω της ξηρασίας».