Ινδία: Η ομίχλη από τη ρύπανση «εξαφάνισε» το Ταζ Μαχάλ

Ινδία: Η ομίχλη από τη ρύπανση «εξαφάνισε» το Ταζ Μαχάλ Facebook Twitter
Φωτογραφία: X
0

Η τοξική ομίχλη από την ατμοσφαιρική ρύπανση «εξαφάνισε» το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία.

Οι εικόνες από το διάσημο μνημείο Ταζ Μαχάλ στην Ινδία είναι ενδεικτικές για το μέγεθος του προβλήματος της ρύπανσης στη νοτιοανατολική Ασία το τελευταίο διάστημα. Το τεράστιο κτήριο μόλις που διακρίνεται, «χαμένο» πίσω από το τοξικό νέφος. 

Mετρήσεις της εταιρείας που είναι αρμόδια για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία, της IQAir, δείχνουν πως και σήμερα η κατάσταση είναι τραγική. Στο Νέο Δελχί, η ατμοσφαιρική ρύπανση έφτασε σε επίπεδο πάνω από 60 φορές υψηλότερο από το ανώτατο όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων PM2.5 (τα πιο επικίνδυνα γιατί διαχέονται απευθείας στο αίμα) μετρήθηκε το πρωί της Δευτέρας στα 907 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα σε ορισμένα σημεία της μεγαλούπολης των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την IQAir.

Οι τοπικές αρχές ενεργοποίησαν το επίπεδο 4 του σχεδίου συναγερμού τους το απόγευμα της Κυριακής «προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του αέρα». Η πόλη έρχεται αντιμέτωπη κάθε χειμώνα με ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οφείλεται στις τοξικές αναθυμιάσεις από τα εργοστάσια και την οδική κυκλοφορία, στις οποίες προστίθενται αυτή την εποχή του χρόνου και αυτές από την εποχική καύση γεωργικών υπολειμμάτων. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι ασθενείς άνεμοι το χειμώνα, που διαρκεί από τα μέσα Οκτωβρίου έως τουλάχιστον τον Ιανουάριο στην Ινδία, εντείνουν το φαινόμενο. 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ