Πακιστάν: Το τοξικό νέφος είναι ορατό από το διάστημα

Πακιστάν: Το τοξικό νέφος είναι ορατό από το διάστημα Facebook Twitter
Δορυφορική εικόνα του νέφους πάνω από την περιφέρεια Πουντζάμπ, τη Τρίτη, 12 Νοεμβρίου/Φωτογραφία: NASA Worldview
0

Το νέφος αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα του Πακιστάν φαίνεται πλέον ξεκάθαρα από το διάστημα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πρωτοφανή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι δορυφορικές εικόνες του NASA Worldview δείχνουν μία τοξική ομίχλη να «σκεπάζει» το ανατολικό κομμάτι του Πακιστάν, με το νέφος πια να φτάνει και στις βόρειες περιοχές της Ινδίας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Λαχόρη, η οποία στις αρχές του μήνα βρέθηκε για δεύτερη φορά στην κορυφή του παγκόσμιου καταλόγου των πόλεων με τον πιο μολυσμένο αέρα.

Μάλιστα, στις 2 Νοεμβρίου, ο δείκτης ποιότητας αέρα στην περιοχή ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί οποιαδήποτε τιμή πάνω από 300 «επικίνδυνη», σύμφωνα με τα στοιχεία του IQAir.

Σύμφωνα με το Sky News, πλέον η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά ο δείκτης ποιότητας του αέρα παραμένει ακόμη στις 400 μονάδες, αναγκάζοντας τις αρχές να παρατείνουν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που είχαν λάβει, μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, όταν και θα επανεξεταστούν.

Επί του παρόντος, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει απαγορεύσει τις περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες, τα σχολεία και οι δημόσιοι χώροι παραμένουν κλειστά και οι πολίτες παροτρύνονται να ελαττώσουν τις περιττές μετακινήσεις.

Ήδη, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί για αναπνευστικές παθήσεις, ενώ τα νοσοκομεία της περιοχής ανέφεραν μια άνευ προηγουμένου αύξηση των ασθενών με ερεθισμό των ματιών και του λαιμού και επιπεφυκίτιδα.

Εν τω μεταξύ, o ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η υγεία 11 εκατομμυρίων παιδιών στην περιοχή Πουντζάμπ, στο Πακιστάν, κινδυνεύει αν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς το τοξικό νέφος.

Ο Αμπντουλά Φαντίλ, εκπρόσωπος της UNICEF στη χώρα, εξήγησε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Πριν καν εμφανιστούν αυτά τα επίπεδα-ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περίπου το 12% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών στο Πακιστάν μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση».

Πακιστάν: Το τοξικό νέφος είναι ορατό από το διάστημα Facebook Twitter
Το τοξικό νέφος πάνω από την περιφέρεια Πουντζάμπ τη Τρίτη, 12 Νοεμβρίου/Φωτογραφία: NASA Worldview

«Θα χρειαστεί να περάσει καιρός για να εκτιμηθεί το αντίκτυπο της φετινής, εξαιρετικά έντονης αιθαλομίχλης, αλλά γνωρίζουμε ότι ο διπλασιασμός και ο τριπλασιασμός των ατμοσφαιρικών ρύπων θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ιδίως για τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες», πρόσθεσε. 

Εκτός από το Πακιστάν, νέφος σχηματίζεται πάνω από αρκετές άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας τον Χειμώνα, όταν ο ψυχρός αέρας παγιδεύει τη σκόνη και τους ρύπους που κατά κύριο λόγω παράγονται από την καύση αγροτικών αποβλήτων.

Τον περυσινό Νοέμβριο, τμήματα της Ινδίας, του Πακιστάν, του Νεπάλ και του Μπαγκλαντές αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά σχολεία και επιχειρήσεις εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ένα μήνα αργότερα, οι τοπικές αρχές στη Λαχόρη χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά «τεχνητή βροχή» για την αντιμετώπιση του τοξικού νέφους.

Αεροσκάφη έκαναν ρίψεις ιωδιούχου άργυρου, ενός στοιχείου που έχει παρόμοια δομή με τον πάγο, στα σύννεφα, ώστε να ενθαρρυνθεί η συμπύκνωση, που προκαλεί τη βροχή.

Με πληροφορίες από Sky News

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM
COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Περιβάλλον / COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών της διάσκεψης - Κορυφαίοι ηγέτες δεν παρίστανται - Αρνούνται να χρηματοδοτήσουν έργα για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στην COP29: O CEO καταγράφηκε να συμφωνεί στη διευκόλυνση συμφωνιών για ορυκτά καύσιμα

Περιβάλλον / Σκάνδαλο στην COP29: O CEO καταγράφηκε να συμφωνεί στη διευκόλυνση συμφωνιών για ορυκτά καύσιμα

Η κατάσταση θυμίζει σκάνδαλο στο COP28, όπου αποκαλύφθηκε ότι τα ΗΑΕ σχεδίαζαν να προωθήσουν συμφωνίες για τις εθνικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω των συνομιλιών για το κλίμα
LIFO NEWSROOM