Κλιματική αλλαγή: 50 εκ. άνθρωποι θα εκτοπίζονται κάθε χρόνο λόγω της υπερχείλισης ποταμών

Κλιματική αλλαγή: 50 εκ. άνθρωποι θα εκτοπίζονται κάθε χρόνο λόγω της υπερχείλισης ποταμών Facebook Twitter
EPA
0

Σχεδόν 50 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι θα εκτοπίζονται κάθε χρόνο στο τέλος του αιώνα λόγω της υπερχείλισης ποταμών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν να εκτοπιστούν εξαιτίας των πλημμυρών από την υπερχείλιση ποταμών ενδέχεται να αυξηθεί στα 50 εκατομμύρια ετησίως ως το τέλος του αιώνα, αν οι κυβερνήσεις δεν εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησαν σήμερα οι ερευνητές.

Ο αριθμός αυτός θα είναι πενταπλάσιος από τον μέσο όρο των 10 εκατομμυρίων που εκτοπίζονταν ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ως το 2005.

Αυτό αναμένεται να συμβεί καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός και λιώνουν οι πάγοι, προκαλώντας πιο συχνές και σοβαρές πλημμύρες, επεσήμανε ο συντάκτης της έκθεσης Τζάστον Τζινέτι, επικεφαλής αναλύσεων του International Displacement Monitoring Centre (IDMC).

Ο αριθμός των ανθρώπων που θα εκτοπιστεί εξαιτίας των πλημμύρων ποταμών ενδέχεται να παραμείνει στα 20 εκατομμύρια τον χρόνο, αν οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, πρόσθεσε.

Όμως βάσει των υπαρχόντων σχεδίων η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι τουλάχιστον 3 βαθμοί Κελσίου, εκτιμούν οι επιστήμονες. «Ο εκτοπισμός εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών αποτελεί τεράστια πρόκληση παγκοσμίως», κατήγγειλε ο Τζινέτι.

«Αναμένουμε ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον, οπότε είναι υψίστης σημασίας να κατανοήσουμε το μέγεθος του μελλοντικού κινδύνου, τι τον προκαλεί και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον αντιμετωπίσουμε», σημείωσε.

Το IDMC πρόκειται να επεκτείνει σύντομα τις αναλύσεις του για να προβλέψει τον μελλοντικό εκτοπισμό ανθρώπων εξαιτίας των καταιγίδων. Τη Δευτέρα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πιο ισχυρές πυρκαγιές ανάγκαζαν κάθε χρόνο περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους την τελευταία δεκαετία, ενώ το πρόβλημα θα χειροτερέψει αν οι ηγέτες των κρατών δεν προχωρήσουν άμεσα σε σχέδια για την αντιμετώπιση των κλιματικών απειλών.

Ο Τζινέτι εξήγησε ότι ο καλύτερος αστικός σχεδιασμός θα βοηθήσει στην πρόληψη του προβλήματος, όπως και οι επενδύσεις σε συστήματα απομάκρυνσης των ανθρώπων που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

Κάποιες χώρες στην Ασία, κυρίως η Ινδία, το Μπανγκλαντές και η Κίνα, έχουν αναπτύξει τρόπους για τη μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων, κάτι που θα πρέπει να μιμηθούν οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ωστόσο από την υπερχείλιση ποταμών δεν κινδυνεύουν μόνο οι φτωχές χώρες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ εξακολουθούν να ανεγείρονται σπίτια και κτίρια σε περιοχές γύρω από ποτάμια που υπερχειλίζουν συχνά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Thomson Reuters Foundation

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM