Κλιματική αλλαγή: Επιπλέον κίνδυνοι για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Κλιματική αλλαγή: Επιπλέον κίνδυνοι για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους φέρνει η κλιματική αλλαγή για τα άτομα με άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες παθήσεις στους πνεύμονες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από μία έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι καύσωνες, οι φωτιές και οι πλημμύρες, θα επιδεινώσουν τα αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει ήδη τους πνεύμονές μας. Τώρα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται μια σημαντική απειλή για τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα», σημειώνει η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Κοπεγχάγης και πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος και Υγείας της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Ζοράνα Γιοβάνοβιτς Άντερσεν, μία από τους συγγραφείς της εν λόγω έρευνας.

Κλιματική αλλαγή: «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την ποιότητα του αέρα

Μάλιστα, από τους επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη επισημαίνεται πως τα όρια για την ποιότητα του αέρα στην ΕΕ είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που ορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει ο ΠΟΥ.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ έχει θέσει ως ανώτατο όριο για την ποιότητα του αέρα τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για τα μικρής διαμέτρου αιωρούμενα λεπτά σωματίδια PM 2.5 και 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για το διοξείδιο του αζώτου στην ΕΕ. 

Την ίδια ώρα, ο ΠΟΥ ορίζει την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για τα PM 2.5 και στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για το διοξείδιο του αζώτου. Ωστόσο, η ΕΕ αναθεωρεί επί του παρόντος την οδηγία για την ποιότητα του αέρα.

Βάσει των ευρημάτων της λόγω έρευνας, οι συγγραφείς της μελέτης καλούν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, να μειώσουν επειγόντως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM