BBC: Οι φωτιές στην Ελλάδα ανάμεσα στα ακραία φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού

BBC: Οι φωτιές στην Ελλάδα ανάμεσα στα ακραία φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Τα ακραία φαινόμενα που «σημάδεψαν» αυτό το καλοκαίρι καταγράφει το BBC, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά τις φωτιές στην Ελλάδα. 

Καύσωνες, δασικές φωτιές, καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες: το μεγαλύτερο μέρος του βορείου ημισφαιρίου επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα αυτό το καλοκαίρι, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, σημειώνοντας πως δεν συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή όλα αυτά τα γεγονότα, καθώς οι επιστήμονες θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς συμβαίνει. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν τις ξηρές συνθήκες εξαιτίας των οποίων οι δασικές πυρκαγιές σάρωσαν τη Μεσόγειο, επισημαίνει το BBC. Από την 1η έως της 25 Ιουλίου, οι τεράστιες φωτιές στην Ελλάδα είχαν ως συνέπεια την απελευθέρωση ενός εκατομμυρίου τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα από οποιαδήποτε φωτιά που έχει εκδηλωθεί τον Ιούλιο στη χώρα. 

Στα ακραία φαινόμενα του καλοκαιριού, το βρετανικό δίκτυο επισημαίνει τα διαδοχικά ρεκόρ που σημειώθηκαν σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία, τα οποία προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς επί της κλιματικής αλλαγής. 

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ο πλανήτης βίωσε την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ: η μέση θερμοκρασία έφτασε τους 17,23 βαθμούς Κελσίου, από 16,92 που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2016. Στη Μεσόγειο εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν τι σημαίνει ακραία ζέστη, με δύο κύματα καύσωνας, μεγάλης διάρκειας. 

BBC: Οι φωτιές στην Ελλάδα ανάμεσα στα ακραία φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Επιστήμονες που ανέλυσαν τα δεδομένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες θα ήταν σχεδόν αδύνατοι, αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο. Το Ελ Νίνιο, που ξεκίνησε τον Ιούλιο, θα μπορούσε να συμβάλλει στο να γίνει το 2023 η θερμότερη χρονιά στην ιστορία, πιστεύουν οι ειδικοί. 

Ο τυφώνας Ντοκσούρι είναι ένα από τα ακραία φαινόμενα του καλοκαιριού στο οποίο κάνει αναφορά το BBC. Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούσαν μια «ανάσα» από τη ζέστη, στις 26 Ιουλίου καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις άνεμοι έπληξαν την Κίνα και τις Φιλιππίνες. Ο τυφώνας Ντοκσούρι σφυροκοπούσε την ανατολική Ασία επί μία εβδομάδα. 

Εκτιμάται ότι η οικονομικές ζημίες που προκάλεσε ανέρχονται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ταχύτητα των ανέμων έφτασε τα 240 χιλιόμετρα την ώρα και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους. Στο Πεκίνο η βροχή έσπασε ρεκόρ που κρατούσε 140 χρόνια, οι πλημμύρες κατέστρεψαν δρόμους και γέφυρες, ενώ στις Φιλιππίνες έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, όταν ανατράπηκε το πλοίο στο οποίο επέβαιναν. 

BBC: Οι φωτιές στην Ελλάδα ανάμεσα στα ακραία φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το BBC στις φονικές φωτιές που ξέσπασαν στις 8 Αυγούστου στο Μάουι της Χαβάης. Συνολικά 388 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται. Αντιμέτωπος με τον πύρινο εφιάλτη ήρθε και ο Καναδάς, με τουλάχιστον 1.000 φωτιές να καίνε ακόμη, ενώ μέχρι στιγμής έχουν μετατραπεί σε στάχτη 15,6 εκατομμύρια εκτάρια. 

BBC: Οι φωτιές στην Ελλάδα ανάμεσα στα ακραία φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Τέλος, στις 21 Αυγούστου η Καλιφόρνια βίωσε την πρώτη τροπική καταιγίδα έπειτα από 84 χρόνια. Εξαιτίας της «Χίλαρι» 26 εκατομμύρια άνθρωποι κινδύνευσαν από τις πλημμύρες και 25.000 νοικοκυριά στο Λος Άντζελες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM