Κλιματική κρίση: Όλα τα ρεκόρ σπάει η θερμοκρασία στις θάλασσες - Ανησυχούν οι ειδικοί

Κλιματική κρίση: Όλα τα ρεκόρ σπάει η θερμοκρασία στις θάλασσες- Ανησυχούν οι ειδικοί Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ σε θάλασσα καταγράφηκε στους ωκεανούς, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας, λογω της κλιματικής κρίσης.

Ειδικότερα, η παγκόσμια μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (SST) έφτασε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, σπάζοντας το ρεκόρ των 20,95 βαθμών που είχε σημειωθεί το 2016, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, ενδεικτικό του πόσο έχει επηρεάσει τον πλανήτη μας η κλιματική κρίση.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ρεκόρ είναι πιθανό να σπάσει εκ νέου αυτόν τον μήνα, αν και συνήθως οι ωκεανοί φτάνουν την υψηλότερη θερμοκρασία παγκοσμίως τον Μάρτιο και όχι τον Αύγουστο.

Η Dr Samantha Burgess, από την υπηρεσία Copernicus, δηλώνει: «Το γεγονός ότι έχουμε δει το ρεκόρ να σημειώνεται τώρα με κάνει να ανησυχώ για το πόσο θερμότερος μπορεί να γίνει ο ωκεανός από τώρα έως τον επόμενο Μάρτιο».

Κλιματική κρίση: Ο ρόλος του Ελ Νίνιο

Είναι πιθανό οι εν λόγω θερμοκρασίες να οφείλονται εν μέρει στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. Έτσι κι αλλιώς και το 2016 -όταν είχε σημειωθεί το παλιότερο ρεκόρ- ήταν επίσης έτος Ελ Νίνιο. Ωστόσο, αυτές οι καιρικές συνθήκες φαίνεται να επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση και τη θερμαινόμενη ατμόσφαιρα.

«Όσο περισσότερο καίμε ορυκτά καύσιμα, τόσο περισσότερη θερμότητα θα αφαιρείται από τους ωκεανούς, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να σταθεροποιηθούν και να επιστρέψουν στο σημείο που βρίσκονταν», είπε η Burgess στο BBC.

Αυτή την εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε περισσότερες από 100 νέες άδειες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, παρά τις συμβουλές των ειδικών για το κλίμα.

Τα δεδομένα που ανησυχούν τους επιστήμονες

Σημειώνεται πως οι ωκεανοί αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα για το κλίμα ενώ ο δροσερός αέρας που έρχεται από τη θάλασσα μπορεί να κάνει πιο υποφερτές τις υψηλές θερμοκρασίες στη στεριά. Ωστόσο, αυτές οι «διευκολύνσεις» που μας παρέχουν οι θάλασσες μειώνονται δραματικά καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται ολοένα και περισσότερο με τα ζεστά νερά να έχουν επίσης μειωμένη ικανότητα να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι θα συσσωρεύονται περισσότερα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η θέρμανση των ωκεανών συμβάλλει επίσης στην τήξη των πάγων, η οποία με τη σειρά της προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας που γίνονται από πλοία χρονολογούνται εδώ και 150 χρόνια και είναι μερικά από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια δεδομένα που είναι διαθέσιμα στους επιστήμονες για την κατανόηση του κλίματος. Επίσης, τα τελευταία 40 χρόνια, υπάρχουν μετρήσεις  και από δορυφόρους και σημαδούρες.

Από αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες βλέπουν ότι από την αρχή των καταγραφών, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,9°C, με την αύξηση τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες να είναι περίπου 0,6°C. Η τελευταία καταγραφή σε βάθος πενταετίας έδειχνε πως είμαστε περίπου 0,2°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Μερικές από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη θέρμανση που έχει καταγραφεί είναι τμήματα του Αρκτικού Ωκεανού, της Βαλτικής Θάλασσας, της Μαύρης Θάλασσας και μέρη του εξωτροπικού Ειρηνικού.

Αρκετοί θαλάσσιοι καύσωνες σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο φέτος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Την περασμένη εβδομάδα, τα νερά ανοιχτά της Φλόριντα είχαν πρωτοφανείς θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM