Η Ταϊλάνδη διαπίστωσε τον μεγαλύτερο αριθμό φωλιών από σπάνιες δερματοχελώνες εδώ και δυο δεκαετίες, στις άδειες από τουρίστες παραλίες της, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους.
Από αγριογούρουνα που έκαναν βόλτες στην πόλη Χάιφα του Ισραήλ μέχρι ελάφια να περιφέρονται στα προάστια του Λονδίνου, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν αναμφίβολα ωφελήσει την άγρια ζωή σε πολλές περιοχές που «άδειασαν» λόγω της καραντίνας.
Στην Ταϊλάνδη, με 2.792 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 47 θανάτους μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που περιλαμβάνουν από απαγόρευση στις διεθνείς πτήσεις μέχρι έκκληση στους πολίτες να μείνουν σπίτι, είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση στον αριθμό τουριστών, «απελευθερώνοντας» κατά συνέπεια τις παραλίες.
Οι 11 φωλιές, που έχουν βρει οι αρχές από τον περασμένο Νοέμβριο, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και 20 χρόνια, εξήγησε ο Kongkiat Kittiwatanawong, διευθυντής του Phuket Marine Biological Centre.
«Είναι πολύ καλό σημάδι για εμάς επειδή πολλές περιοχές για ωοτοκία έχουν καταστραφεί από τους ανθρώπους», ανέφερε ο ίδιος. Καμία τέτοιου είδους φωλιά δεν είχε βρεθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Αν κάνουμε σύγκριση με πέρυσι, δεν είχαμε τόσα πολλά αβγά, επειδή οι χελώνες κινδυνεύουν πολύ να σκοτωθούν από εξοπλισμούς ψαρέματος και ανθρώπους που ενοχλούν την παραλία», πρόσθεσε.
Οι δερματοχελώνες είναι οι μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες στον κόσμο, ενώ στην Ταϊλάνδη θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση.
Γεννούν τα αβγά τους σε σκοτεινά και ήσυχα σημεία, τα οποία σπανίζουν όταν συρρέουν στις παραλίες οι τουρίστες. Επίσης πολλοί είναι οι εκείνοι που σκάβουν στις φωλιές τους και κλέβουν τα αβγά.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια