Ένα βίντεο από τη γαλλική περιβαλλοντική ΜΚΟ, Opération mer propre που καταγράφει μάσκες και γάντια στο βυθό της Μεσογείου, έχει θορυβήσει τις γαλλικές αρχές.
Η «Opération mer propre» (Επιχείρηση καθαρή θάλασσα) στοχεύει στον καθαρισμό της Μεσογείου και αυτή τη φορά παραγματοποίησε κατάδυση ανοιχτά της Αντίμπ, στην ακτή κατά μήκος της Κυανής Ακτής.
Όπως διαπίστωσε γρήγορα η οργάνωση, στο χρόνιο πρόβλημα της ρύπανσης των πλαστικών ήρθε να προστεθεί και η «μόλυνση του κορωνοϊού», από αντικείμενα δηλαδή, σχετιζόμενα με την πανδημία, που καταλήγουν στη θάλασσα.
«Αυτές τις μάσκες δεν τις είχαμε για καιρό και θα είναι δισεκατομμύρια. Γι'αυτό και συνιστώ προσοχή, πρόκειται για την αρχή ενός νέου είδους μόλυνσης» προειδοποίησε ο Λωράν Λομπάρ, ιδρυτής της οργάνωσης που κατέγραψε τις υποβρύχιες εικόνες και τις πόσταρε στο Facebook.
Βεβαίως, η ρύπανση δεν αφορά μόνο τη θάλασσα, αλλά και τις πόλεις. Στις 14 Μαΐου, μόλις τρεις ημέρες μετά την άρση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα στη Γαλλία, οι οδοκαθαριστές τού Παρισιού κατήγγειλαν μέσω social media το μεγάλο αριθμό μασκών που χρειάστηκε να μαζέψουν από τα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας.
Βουλευτής της Αλπ-Μαριτίμ, γαλλικού διαμερίσματος στις γαλλικές ακτές της Μεσογείου, 68 ευρώ σε 300 για όσους πετούν μάσκες και γάντια στους δρόμους.
Κάτι ανάλογο, μάλιστα, αποφάσισε η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, που όρισε ότι στο εξής θα επιβάλλεται πρόστιμο από 250 μέχρι 500 ευρώ στους πολίτες που πετούν μεταχειρισμένες μάσκες και γάντια σε δρόμους, πάρκα, παραλίες και γενικότερα εκτός των κάδων απορριμμάτων.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα πεζοδρόμια, οι χώροι πράσινου, αλλά ακόμη και πολλοί κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών έχουν γεμίσει με χάρτινες ή και πάνινες μεταχειρισμένες μάσκες.
Με πληροφορίες από BBC