Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Πορ-Λουί, πρωτεύουσα του Μαυρίκιου, για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε την περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε από την προσάραξη φορτηγού πλοίου σε κοραλλιογενή ύφαλο.
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε ενώ τα νεκρά δελφίνια που έχουν εντοπιστεί ανέρχονται σε 39. Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν μαύρα ρούχα και κυμάτιζαν τη σημαία της χώρας, ενώ άλλοι ζητούσαν από την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν: «Λατρεύω τη χώρα μου. Ντρέπομαι για την κυβέρνησή μου». Όπως μεταδίδει το BBC πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία που έχει πραγματοποιηθεί στο νησιωτικό κράτος κατά τα τελευταία χρόνια.
Το φορτηγό χύδην φορτίου WAKASHIO, ιαπωνικών συμφερόντων, προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο στο νησί του Ινδικού Ωκεανού στις 25 Ιουλίου και εγκαταλήφθηκε από το πλήρωμά του. Είκοσι ημέρες μετά το πλοίο κόπηκε στα δύο και ενώ περίπου χίλιοι τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν στην περιοχή που αποτελεί καταφύγιο σπάνιων άγριων ζώων. Οι Αρχές της χώρας βύθισαν το πρωραίο τμήμα του πλοίου στα ανοιχτά.
Πολλοί πολίτες της χώρας πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τη διαρροή, ενώ ασκούν κριτική στην απόφαση για βύθιση του πρωραίου τμήματος του WAKASHIO. «Είμαι σήμερα εδώ γιατί θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια», δήλωσε μία κάτοικος στο BBC, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα» ούτε όταν το ιαπωνικό φορτηγό πλησίαζε τις ακτές του Μαυρίκιου, ούτε και για δώδεκα ημέρες μέχρι το πετρέλαιο να ξεκινήσει να χύνεται στη θάλασσα.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Περθ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να συστήσει επιτροπή για τη διερεύνηση της διαρροής, ενώ ο πλοίαρχος του WAKASHIO έχει συνελήφθη.
Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε το θάνατο των δελφινιών, τα οποία ξεβράστηκαν στις ακτές της χώρας αυτή την εβδομάδα. Ειδικοί εξέτασαν δύο από αυτά και ανέφεραν ότι είχαν σημάδια δαγκώματος από καρχαρίες, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν ίχνη υδρογονανθράκων στο σώμα τους.
Από την πλευρά τους περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν ανεξάρτητη έρευνα και υποστηρίζουν πως ο θάνατος των δελφινιών οφείλεται είτε στη διαρροή πετρελαίου, είτε στη βύθιση του πρωραίο τμήματος του WAKASHIO.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια