Ένα φιλόδοξο σχέδιο προάγει η Ισπανία για τη μετάβαση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές ως το 2050 και την πλήρη απαλλαγή της οικονομίας της από το διοξείδιο του άνθρακα αμέσως μετά.
Μέχρι τα μέσα του αιώνα οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα έχουν μειωθεί κατά 90% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, υπό την νέα νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση, αναφέρει ο Guardian.
Για να γίνει αυτό εφικτό, η κυβέρνηση των σοσιαλιστών, δεσμεύτηκε για την εγκατάσταση αιολικών και ηλιακών μονάδων που θα παράγουν τουλάχιστον 3,000MW, κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία.
Παράλληλα δεν θα δίνονται νέες άδειες για γεωτρήσεις ορυκτών καυσίμων, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και εξορύξεων ρωγμάτωσης για την εξαγωγή πετρελαίου, και το ένα πέμπτο του κρατικού προϋπολογισμού θα διατίθεται σε μέτρα για την μετρίαση της κλιματικής αλλαγής.
Αυτά τα χρήματα θα αυξηθούν από το 2025.
Η Κριστιάνα Φιγκουέρες, πρώην εκτελεστική γραμματέας της σύμβασης - πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), χαιρέτισε το ισπανικού σχέδιο νόμου ως «εξαιρετικό παράδειγμα της συμφωνίας του Παρισιού».
«Θέτει μακροπρόθεσμο στόχο, παρέχει κίνητρα για την κλιμάκωση των τεχνολογιών εκπομπών και φροντίζει για μια καλή μετάβαση στο εργατικό δυναμικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα συναφθούν συμβάσεις «απλής μετάβασης», εφάμιλλες με το πακέτο των 253 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο.
Το πακέτο αυτό θα χρησιμοποιηθεί ώστε να κλείσουν τα περισσότερα ισπανικά ανθρακωρυχεία παρέχοντας ως αντάλλαγμα μια σειρά προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης, την επανεκπαίδευση σε θέσεις εργασίας στην καθαρή ενέργεια και την περιβαλλοντική αποκατάσταση.
Το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί σε έναν βαθμό από επιστροφές δημοπρασιών από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών.
Η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει τον αμφιλεγόμενο «φόρο ήλιου» που ανέκοψε τον ανερχόμενο τομέα των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας νωρίτερα αυτή την δεκαετία και σύμφωνα με έναν νέο νόμο το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι παράγεται από «πράσινες» πηγές ως το 2030.
Ο Τζέιμς Γουότσον, διευθύνων σύμβουλος του εμπορικού συνδέσμου SolarPower Europe, δήλωσε πως ο νόμος αποτελεί «μια κλήση αφύπνισης για όλο τον υπόλοιπο κόσμο».
Η ενεργειακή απόδοση θα βελτιωθεί επίσης κατά 35% μέσα στα επόμενα 11 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση και ο δημόσιος τομέας θα μπορούν να μισθώνουν κτίρια τα οποία έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, αναφέρει ο Guardian.
Η Λωρένς Τουμπιανά, διευθύνουσα σύμβουλος του European Climate Foundation και πρώην απεσταλμένη της Γαλλίας για το κλίμα, που συνέβαλε στον σχεδιασμό της Συμφωνίας του Παρισιού, περιέγραψε τη συμφωνία ως ριζοσπαστική και εμπνευσμένη.
«Σχεδιάζοντας την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα, η Ισπανία αποδεικνύει πως η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι πολύ σοβαρή και [οι Ισπανοί] είναι έτοιμοι να επιταχύνουν και να σχεδιάσουν την αποκόμιση των οφελών από τη μείωση των ανθρακούχων εκπομπών», δήλωσε.
Ωστόσο η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία είναι εύθραυστη και η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα εξαρτηθεί από τα κόμματα των Podemos και των Ciudadanos.
Στο νομοσχέδιο δεν συμπεριλήφθηκαν ημερομηνίες για την κατάργηση του κάρβουνου ή της πυρηνικής ενέργειας και η απαγόρευση των αυτοκινήτων με πετρελαιοκινητήρες και μηχανές ντίζελ μετατέθηκε ως το 2040.
σχόλια