Το μέσο μέγεθος σώματος των ανθρώπων έχει παρουσιάσει σημαντικές διακυμάνσεις τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, αλλαγές που φέρεται να συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες, Πέμπτη.
Ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ στη Βρετανία και του Τίμπινγκεν στη Γερμανία συνέλεξαν μετρήσεις από εγκεφάλους και σκελετούς από τουλάχιστον 300 απολιθώματα από το γένος Homo - στο οποίο ανήκουν και οι σύγχρονοι άνθρωποι.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την αναπαράσταση των τοπικών κλιμάτων της Γης τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια και υπολόγισαν τις συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες στις οποίες έζησε κάθε άνθρωπος από τους 300 και πλέον που μελετήθηκαν.
Διαπίστωσαν πως το κλίμα, ιδίως η θερμοκρασία, υπήρξε ο βασικός λόγος αλλαγής στο μέγεθος σώματος.
Οι πιο ψυχρές και σκληρές κλιματολογικές συνθήκες συνδέονταν με μεγαλύτερες σωματοδομές, ενώ τα θερμότερα κλίματα με μικρότερα σώματα.
«Τα μεγαλύτερα σώματα μπορούν να μονώσουν τα άτομα από τις ψυχρές θερμοκρασίες - όσο μεγαλύτερος σωματικά είσαι, τόσο μικρότερη είναι η επιφάνεια σε σύγκριση με το σώμα, ώστε να αποθηκεύσεις θερμότητα πιο αποτελεσματικά» εξηγεί ο Αντρέα Μανίκα, καθηγητής εξελικτικής οικολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
«Αυτή η σχέση (σώματος-θερμότητας) συναντάται και σε πολλά ζώα, ακόμα και μεταξύ των σύγχρονων ανθρώπων. Όμως τώρα γνωρίζουμε πως ήταν βασική αιτία για τις αλλαγές στο μέγεθος των σωμάτων, τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια» συμπληρώνει .
Το μέγεθος του εγκεφάλου
Οι ερευνητές εξέτασαν και τις συνέπειες περιβαλλοντικών παραγόντων στο μέγεθος του εγκεφάλου.
Όπως τόνισε, συγκρινόμενοι με πρώιμα είδη όπως οι Homo habilis -που έζησαν μεταξύ περίπου 2,3 με 1,4 εκατομμύρια χρόνια πριν, στην αρχή της Πλειστόκαινου εποχής- εμείς, οι Homo sapiens είμαστε 50% βαρύτεροι και διαθέτουμε εγκέφαλο τρεις φορές μεγαλύτερο. Ωστόσο, οι λόγοι πίσω από τις συγκεκριμένες αλλαγές, εξακολουθούν να μελετώνται.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν παρόλα αυτά πως το κλίμα είχε ρόλο στο μέγεθος του εγκεφάλου. Ωστόσο, ήταν τόσες οι αποκλίσεις στα μεγέθη, ώστε δεν κατέστη προσώρας εφικτό να συνδεθούν με περιβαλλοντικές αλλαγές.