Oι επιστήμονες την χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη καταστροφή κοραλλιών στην ιστορία η οποία έλαβε χώρα στους υφάλους στα κρυστάλλινα νερά των Μαλδίβων. Οι εικόνες που δημοσιεύει ο Guardian, απεικονίζουν την έκταση των ζημιών εκεί.
"Η λεύκανση που μόλις παρακολουθήσαμε στις Μαλδίβες ήταν πραγματικά τρομακτική." δήλωσε ο Richard Vevers, ιδρυτής του Ocean Agency. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, είναι σπάνιο να βλέπουμε αποχρωματισμένους σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η σάρκα των κοραλλιών έχει γίνει διαυγής και οι σκελετοί τους είναι ολόλευκοι με το θέαμα να είναι βαθύτατα ανησυχητικό.
Η επιδημία που αποχρωματίζει τα κοράλλια οδηγώντας τα στο θάνατο, βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις θάλασσες και άρχισε το 2014 σε ορισμένα σημεία του Ειρηνικού Ωκεανού. Σύμφωνα με το Natura παρατηρήθηκε στους κοραλλιογενείς υφάλους από τη Χαβάη έως την Παπούα Νέα Γουινέα και τις Μαλδίβες. Οι ύφαλοι έχαναν τα χρώματα τους ενώ η Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) προειδοποιούσε ότι το 1/3 των κοραλλιών του πλανήτη θα έχει αποχρωματιστεί ως το τέλος του 2015. Ο αποχρωματισμός κάνει τα κοράλλια λιγότερο ανθεκτικά στις περιβαλλοντικές συνθήκες με αποτέλεσμα το θάνατό τους.
Σήμερα, η κατάσταση που αποκαλύπτεται στις Μαλδίβες είναι πολύ χειρότερη. Στις αρχές του 2016 η επιδημία εξαπλώθηκε δραματικά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή ύφαλο όπου το 93% των σχεδόν 3.000 υφάλων χτυπήθηκαν από τη λεύκανση. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Guardian είναι μέρος ενός συνεχούς προγράμματος, σε συνεργασία με την Google, το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ που καταγράφει την εκδήλωση του φαινομένου λεύκανση καθώς εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο.
Όταν ο NΟΑΑ κήρυξε την επιδημία ένα παγκόσμιο γεγονός τον Οκτώβριο του 2015, ο Mark Eakin, συντονιστής της παρατήρησης στο Noaa's Coral Reef Watch είπε ότι θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2016 κάτι που φαίνεται να επαληθεύεται.
Το φαινόμενο ξεκίνησε με το Ελ Νίνιο που φάνηκε να αναπτύσσεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, το 2014, θερμαίνοντας τα νερά εκεί και στη συνέχεια σε συνδυασμό με ένα μεγάλο ρεύμα ασυνήθιστα ζεστού νερού καθώς και το πιο ακραίο Ελ Νίνιο του 2014, άρχισε να αναπτύσσεται με μεγαλύτερο ρυθμό.
Όταν τα κοράλλια είναι εκτεθειμένα σε νερό που είναι πάρα πολύ ζεστό για πάρα πολύ καιρό, τότε αποβάλλουν τα φύκια που παρέχουν περίπου το 90% της ενέργειάς τους. Μέσα σε μερικές εβδομάδες αρχίζουν να λιμοκτονήσουν, αρρωσταίνουν και πεθαίνουν.