Οι πελεκάνοι «ξεγελάστηκαν» από τη θερμοκρασία και γεννούν πρόωρα τα αυγά τους

Οι πελεκάνοι «ξεγελάστηκαν» από τη θερμοκρασία και γεννούν πρόωρα τα αυγά τους Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου «ξεγέλασαν» τους πελεκάνους που, στις αρχές Ιανουαρίου, ξεκίνησαν να γεννούν πρόωρα τα αυγά τους σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Στο Μεσολόγγι, στην Πρέσπα και στην Κάρλα οι πελεκάνοι γέννησαν τα αυγά τους νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Καθημερινή». Τώρα, τα αυγά και νεοσσοί βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς η «Μήδεια» και η όποια επόμενη σφοδρή κακοκαιρία απειλούν τις προοπτικές επιβίωσής τους.

Σε άλλες χρονιές, οι πελεκάνοι δεν έφταναν στην Πρέσπα πριν τον Μάρτιο. «Εδώ και μια δεκαετία, επειδή οι χειμώνες μας είναι πιο ήπιοι, έχουν ξεκινήσει και έρχονται νωρίτερα, από τον Φεβρουάριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο», λέει η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού.

«Από το 2018 έρχονται ακόμα νωρίτερα, στο τέλος της χρονιάς, και γεννούν τα αυγά τους τον Ιανουάριο. Φέτος καταγράψαμε τα πρώτα φωλιάσματα στις αρχές Ιανουαρίου και το γεγονός αυτό μας ανησυχεί πολύ».

Στις Πρέσπες οι ειδικοί θα φωτογραφίσουν με drone τις φωλιές των πουλιών για να εκτιμήσουν τις συνέπειες από το πέρασμα της «Μήδειας», όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος.

Οι πελεκάνοι γεννούν μόλις δύο αυγά κάθε φορά και φωλιάζουν κυρίως στις νησίδες της Πρέσπας. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, εγκαταλείπουν τις φωλιές τους και αναζητούν αλλού τροφή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επιβιώνουν οι περισσότεροι νεοσσοί.

Τις φωλιές των πελεκάνων καταλαμβάνουν άλλα πουλιά, όπως οι κορμοράνοι και οι λαγγόνες και όταν οι πελεκάνοι επιστρέψουν και βρουν τη φωλιά τους κατειλημμένη φτιάχνουν άλλη φωλιά ή φεύγουν για άλλα μέρη.

Κατά μέσο όρο, μόλις το 40% των νεοσσών καταφέρνουν να μεγαλώσουν και να γίνουν ενήλικοι πελεκάνοι. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM