Ο Φρανς Τίμερμανς, αρχιτέκτονας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και νυν επικεφαλής της Ολλανδικής Συμμαχίας Πρασίνων/Εργατικών, προειδοποιεί ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να υπονομευθεί από τους ίδιους τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη και συνεισφορά από τους πλούσιους για τη χρηματοδότηση της μετάβασης.
Ο Τίμερμανς ανέφερε ότι η πρώτη φάση των κρατικών επιδοτήσεων για ηλιακά πάνελ, ηλεκτρικά οχήματα και νέα συστήματα θέρμανσης ωφέλησε κυρίως τους εύπορους, αφήνοντας πίσω τους φτωχότερους. «Τα δημόσια χρήματα πήγαν σε ανθρώπους που δεν τα είχαν πραγματικά ανάγκη», τόνισε, προσθέτοντας ότι τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων, ώστε να περιοριστεί η αυξανόμενη υποστήριξη προς ακραία δεξιά κόμματα που υπόσχονται «απλοϊκές λύσεις».
Ο Τίμερμανς υπογράμμισε ότι η μετάβαση πρέπει να οργανωθεί με τρόπο που να θυμίζει το φορολογικό σύστημα, με τους πλούσιους να πληρώνουν περισσότερα. Υποστήριξε ότι πολλοί πλούσιοι που επιλέγουν «πράσινες λύσεις» συνεχίζουν να έχουν υψηλά περιβαλλοντικά αποτυπώματα, ενώ οι φτωχότεροι μειώνουν την κατανάλωσή τους από ανάγκη και όχι από περιβαλλοντική συνείδηση.
Αναφερόμενος στην αυτοκινητοβιομηχανία, κατηγόρησε τις εταιρείες ότι «κοιμόντουσαν» για χρόνια, ενώ η Κίνα και η Κορέα ανέπτυσσαν ηλεκτρικά οχήματα, και τώρα ζητούν επιβράδυνση της μετάβασης. Παρότι αναγνώρισε ότι οι πολιτικοί δεν έχουν παράσχει επαρκή κίνητρα ή υποδομές, τόνισε ότι η ευθύνη βαραίνει τις εθνικές κυβερνήσεις και όχι τους θεσμούς της ΕΕ.
Βιομηχανική επανάσταση και πολιτικές αναταράξεις
Η ταχύτητα της βιομηχανικής μετάβασης, η οποία είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο γρήγορη από προηγούμενες, προκαλεί σοβαρές κοινωνικές διαταραχές. Ο Τίμερμανς σημείωσε ότι η ανασφάλεια αυτή τροφοδοτεί την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, τα οποία εκμεταλλεύονται τους φόβους για μετανάστες και την επιθυμία επιστροφής σε μια «ιδανική» παρελθούσα εποχή.
Στην Ολλανδία, η Συμμαχία Πρασίνων/Εργατικών κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές πίσω από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Βίλντερς αντιμετωπίζει σοβαρές εσωτερικές αντιφάσεις και νομικούς περιορισμούς που δυσχεραίνουν την υλοποίηση των πολιτικών της.
Ο Τίμερμανς υποστηρίζει ότι η Ολλανδία βρίσκεται σε αδιέξοδο και ζητά νέες εκλογές για να εκφραστεί εκ νέου η λαϊκή βούληση. «Η πράσινη μετάβαση δεν είναι εύκολη, αλλά αποτελεί μονόδρομο για ένα βιώσιμο μέλλον», κατέληξε.
Με πληροφορίες από Financial Times