ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης Facebook Twitter
Το νέφος πάνω από τη Lahore έχει σχεδόν «εξαφανίσει» την πόλη Φωτογραφία: Χ/@ahmadsaleem08
0

Τα πρωτοφανή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Λαχόρη, πόλη του Πακιστάν, ανάγκασαν τις αρχές να κλείσουν όλα τα δημοτικά σχολεία της περιοχής για μία εβδομάδα, καθώς η μόλυνση της ατμόσφαιρας μπορεί να βλάψει σοβαρά τα παιδιά. 

Παράλληλα, από τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, το 50% των εργαζομένων σε δουλειές «γραφείου» θα δουλεύουν από το σπίτι, όπως προβλέπει ένα «πράσινο» σχέδιο που οι αρχές ελπίζουν ότι θα βοηθήσει την πόλη να «αναπνεύσει».

Κάποια άλλα μέτρα συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση των πλανόβιων πωλητών που ψήνουν κρέατα χωρίς την χρήση φίλτρου, ενώ στο στόχαστρο μπήκαν και τα λεγόμενα «ρίκσο, τα χαρακτηριστικά δίκυκλα ή τρίκυκλα οχήματα που κυκλοφορούν στην νοτιοανατολική Ασία. 

«Αυτό το νέφος είναι πολύ επιβλαβές για τα παιδιά, οι μάσκες θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές στα σχολεία», δήλωσε η Marriyum Aurangzeb, που διατελεί χρέη ανώτερου υπουργού στην περιφέρεια Punjab, στο Πακιστάν. 

Η Λαχόρη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, βρέθηκε για δεύτερη φορά στην κορυφή του παγκόσμιου καταλόγου των πόλεων με τον πιο μολυσμένο αέρα, την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο δείκτης ποιότητας αέρα στην περιοχή, που υπολογίζει μία σειρά από ρύπους, ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί οποιαδήποτε τιμή πάνω από 300 «επικίνδυνη», σύμφωνα με τα στοιχεία του IQAir. 

Το επίπεδο των λεπτών σωματιδίων στον αέρα, που είναι τα πιο επιβλαβή για την υγεία, εκτινάχθηκε επίσης πολύ ψηλά, σε επικίνδυνα επίπεδα.

Όπως εξήγησε στο BBC ο Raja Jehangir Anwar, ανώτερος αξιωματούχος του Πακιστάν για το περιβάλλον, το επιβλαβές νέφος τροφοδοτείται κυρίως από την καύση των αποβλήτων που προκύπτουν από την αγροκαλλιέργεια, μια πρακτική που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη κοντά στο σύνορο με την Ινδία

Την ίδια άποψη έχει και η Marriyum Aurangzeb, που δήλωσε ότι οι αναθυμιάσεις «μεταφέρονται από ισχυρούς ανέμους στο Πακιστάν».

«Αυτό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να γίνουν συνομιλίες με την Ινδία», είπε, προσθέτοντας ότι η επαρχιακή κυβέρνηση θα ξεκινήσει τέτοιες συζητήσεις μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. 

Τώρα, η κυβέρνηση του Πακιστάν καλεί τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, την ώρα που ειδικά οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους, ψεκάζοντας νερό στον αέρα ώστε να περιοριστούν τα επίπεδα αιθαλομίχλης. Λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έχουν σταματήσει ακόμη και οι οικοδομικές εργασίες σε ορισμένες περιοχές. 

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Έτσι, τον περασμένο μήνα απαγορεύτηκε στους μαθητές η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ το ωράριο των σχολείων προσαρμόστηκε ώστε τα παιδιά να μην ταξιδεύουν τις ώρες που τα επίπεδα ρύπανσης είναι υψηλότερα. 

Η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκ νέου το ερχόμενο Σάββατο, 10 Νοεμβρίου, για να διαπιστωθεί αν τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM