Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, που φιλοξενεί την COP29, δήλωσε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι «δώρο Θεού».
Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, επέκρινε τα «δυτικά fake news» σχετικά με τις εκπομπές της χώρας του και δήλωσε ότι τα έθνη «δεν πρέπει να κατηγορούνται» επειδή διαθέτουν αποθέματα ορυκτών καυσίμων. Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να επεκτείνει την παραγωγή φυσικού αερίου έως και κατά ένα τρίτο την επόμενη δεκαετία.
Λίγο μετά τις δηλώσεις του Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στην COP29 ότι ο διπλασιασμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων είναι «παράλογος», τονίζοντας ότι η «επανάσταση της καθαρής ενέργειας» έχει φτάσει και ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τη σταματήσει.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υποσχέθηκε περαιτέρω μείωση των εκπομπών, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει μείωση κατά 81% έως το 2035. Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το νέο στόχο. «Μην κάνετε κανένα λάθος, η κούρσα είναι σε εξέλιξη για τις καθαρές ενεργειακές θέσεις εργασίας του μέλλοντος, την οικονομία του αύριο, και δεν θέλω να είμαι στη μέση της παρέας - θέλω να προηγηθώ του παιχνιδιού» δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ στην COP29.
Πρόεδρος της COP29 πρώην μεγαλοστέλεχος του πετρελαϊκού τομέα
Ορισμένοι παρατηρητές είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα στον κόσμο που πραγματοποιείται φέτος στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο υπουργός οικολογίας και φυσικών πόρων του Αζερμπαϊτζάν -ένα πρώην στέλεχος του πετρελαϊκού τομέα που πέρασε 26 χρόνια στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar- είναι ο πρόεδρος της COP29. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιούν την COP29 για να ενισχύσουν τις επενδύσεις στην εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Αλλά απευθυνόμενος στη διάσκεψη κατά τη δεύτερη ημέρα της, ο Αλίγιεφ δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε υποστεί «συκοφαντίες και εκβιασμούς» ενόψει της COP29.
Ο πρόεδρος της Αζερμπαϊτζάν είπε επίσης ότι τα «δυτικά fake news», τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι πολιτικοί «ανταγωνίζονται στη διάδοση παραπληροφόρησης... για τη χώρα μας». Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ ισχυρίστηκε είπε ότι το μερίδιο του Αζερμπαϊτζάν στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων ήταν «μόνο 0,1%». «Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο άνεμος, ο ήλιος, ο χρυσός, το ασήμι, ο χαλκός, όλα... είναι φυσικοί πόροι και δεν πρέπει να κατηγορούνται οι χώρες που τους έχουν και δεν πρέπει να κατηγορούνται που φέρνουν αυτούς τους πόρους στην αγορά, επειδή η αγορά τους χρειάζεται» συνέχισε.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν σημαντική αιτία της κλιματικής αλλαγής, επειδή απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, όταν καίγονται για ενέργεια.
COP29: Το 2024 «masterclass στην κλιματική καταστροφή», λέει ο Γκουτέρες
Οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ - γνωστού σκεπτικιστή της κλιματικής αλλαγήγς.
Χθες, Δευτέρα (11/11), ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζον Ποντέστα, αποκάλεσε την άποψη του Τραμπ ότι η κλιματική αλλαγή είναι φάρσα και δήλωσε ότι η ομάδα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να εργάζεται για τη συμφωνία που εγκρίθηκε στην COP28 το 2023. Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται επίσης για μια συμφωνία που εγκρίθηκε πέρυσι στο Ντουμπάι για τον τριπλασιασμό της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.
Μιλώντας στη διάσκεψη στο Μπακού την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατήγγειλε τον «διπλασιασμό των ορυκτών καυσίμων». «Ο ήχος που ακούτε είναι το ρολόι που χτυπάει. Βρισκόμαστε στην τελική αντίστροφη μέτρηση για να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας» είπε ο Γκουτέρες. Χαρακτήρισε το 2024 «masterclass στην κλιματική καταστροφή» αποδίδοντάς την στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.
*Με πληροφορίες από BBC