«Σαρανταποδαρούσα» με πάνω από 1.300 πόδια ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία - Η ελληνική ονομασία της

«Σαρανταποδαρούσα» με πάνω από 1.300 πόδια ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία - Η ελληνική ονομασία του Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Paul Marek, Virginia Tech
0

Το πρώτο είδος χιλιόποδου με κυριολεκτικά πάνω από 1.000 πόδια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Δυτική Αυστραλία. 

Το είδος έχει 1.306 πόδια και βρέθηκε εξήντα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σε εξορρυκτική περιοχή στο Eastern Goldfields, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Μάλιστα, οι ερευνητές ονόμασαν το πλάσμα «Eumillipes persephone», με αναφορά στην αρχαιοελληνική θεά του κάτω κόσμου, Περσεφόνη.

Το νέο είδος ξεπερνά σε... πόδια και το λεγόμενο Illacme plenipes με πάνω από 750 πόδια που είχε βρεθεί σε περιοχή της κεντρικής Καλιφόρνια. 

Ως «απίστευτη τύχη» περιέγραψε το εύρημα ο δρ. Μπρούνο Μπουτσάτο, βιολόγος στην Bennelongia Environmental Consultants, που ήταν εκείνος που ανακάλυψε τη χιλιοπόδαρη σαρανταποδαρούσα κατά τη διάρκεια υπεδάφιων ερευνών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 


«Τα ζώα αυτά είναι τόσο ιδιαίτερα. Μόλις συνειδητοποίησα πόσο μακρουλά είναι, κατάλαβα πως έπρεπε να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό» λέει ο ίδιος. 


Το είδος αυτό έχει μακρύ, νηματοειδή κορμό που χωρίζεται σε 330 μέρη, με κοντά πόδια και κεφάλι σε σχήμα κώνουν. Όπως κι άλλα πλάσματα που ζουν σε συνθήκες μόνιμου σκότους, είναι τυφλό και ωχρό. 


Όπως εξηγεί η δρ Χουανίτα Ροντρίγκεζ, το νέο είδος έχει εξελιχθεί με τόσα πόδια για την ευκολότερη μετακίνησή του υπεδαφίως. «Όσο περισσότερο μήκος έχεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη να κινείσαι μπροστά» λέει. 

Συνολικά, η ομάδα εντόπισε οκτώ Eumillipes persephone σε τρεις γεωτρήσεις και βάθος μεταξύ 15 - 60 μέτρων.  Σύμφωνα με τη Ροντρίγκεζ, προκαλεί έκπληξη το ότι το νέο αυτό είδος ζει σε τέτοιο βάθος. 

Ελάχιστα είναι γνωστά για τις χιλιόποδες Περσεφόνες. «Βάζω στοίχημα πως τρώνε μανιτάρια» είπε χαριτολογώντας ο Μπουτσάτο. 

Τα χιλιόποδα εμφανίστηκαν πάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια πριν. Σήμερα, απαντώνται περί τα 13.000 είδη. 
 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM