Το πρώτο είδος χιλιόποδου με κυριολεκτικά πάνω από 1.000 πόδια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Δυτική Αυστραλία.
Το είδος έχει 1.306 πόδια και βρέθηκε εξήντα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σε εξορρυκτική περιοχή στο Eastern Goldfields, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports.
Μάλιστα, οι ερευνητές ονόμασαν το πλάσμα «Eumillipes persephone», με αναφορά στην αρχαιοελληνική θεά του κάτω κόσμου, Περσεφόνη.
Το νέο είδος ξεπερνά σε... πόδια και το λεγόμενο Illacme plenipes με πάνω από 750 πόδια που είχε βρεθεί σε περιοχή της κεντρικής Καλιφόρνια.
Ως «απίστευτη τύχη» περιέγραψε το εύρημα ο δρ. Μπρούνο Μπουτσάτο, βιολόγος στην Bennelongia Environmental Consultants, που ήταν εκείνος που ανακάλυψε τη χιλιοπόδαρη σαρανταποδαρούσα κατά τη διάρκεια υπεδάφιων ερευνών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
«Τα ζώα αυτά είναι τόσο ιδιαίτερα. Μόλις συνειδητοποίησα πόσο μακρουλά είναι, κατάλαβα πως έπρεπε να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό» λέει ο ίδιος.
Το είδος αυτό έχει μακρύ, νηματοειδή κορμό που χωρίζεται σε 330 μέρη, με κοντά πόδια και κεφάλι σε σχήμα κώνουν. Όπως κι άλλα πλάσματα που ζουν σε συνθήκες μόνιμου σκότους, είναι τυφλό και ωχρό.
Όπως εξηγεί η δρ Χουανίτα Ροντρίγκεζ, το νέο είδος έχει εξελιχθεί με τόσα πόδια για την ευκολότερη μετακίνησή του υπεδαφίως. «Όσο περισσότερο μήκος έχεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη να κινείσαι μπροστά» λέει.
Συνολικά, η ομάδα εντόπισε οκτώ Eumillipes persephone σε τρεις γεωτρήσεις και βάθος μεταξύ 15 - 60 μέτρων. Σύμφωνα με τη Ροντρίγκεζ, προκαλεί έκπληξη το ότι το νέο αυτό είδος ζει σε τέτοιο βάθος.
Ελάχιστα είναι γνωστά για τις χιλιόποδες Περσεφόνες. «Βάζω στοίχημα πως τρώνε μανιτάρια» είπε χαριτολογώντας ο Μπουτσάτο.
Τα χιλιόποδα εμφανίστηκαν πάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια πριν. Σήμερα, απαντώνται περί τα 13.000 είδη.
Με πληροφορίες από Guardian