ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Σε 30 χρόνια οι θερμοκρασίες στον Περσικό Κόλπο θα ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια αντοχής

Σε 30 χρόνια οι θερμοκρασίες στον Περσικό Κόλπο θα ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια αντοχής Facebook Twitter
3

Σε 30 χρόνια οι θερμοκρασίες στον Περσικό Κόλπο θα ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια αντοχής Facebook Twitter

 

Οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες λόγω του μηχανισμού εφίδρωσης, μέσω της οποίας το σώμα καταφέρνει να ψυχραίνεται απελευθερώνοντας θερμότητα καθώς εξατμίζεται.

 

Η συγκεκριμένη δυνατότητα μειώνεται αισθητά όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με αυξημένη υγρασία. Η θερμοπληξία σαν αποτέλεσμα αυτών των δύο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πρόωρο θάνατο.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα κλιματικά μοντέλα, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να αγγίξει μελλοντικά σε κάποιες περιοχές το ανώτατο όριο της ανθρώπινης αντοχής. Ωστόσο, νέα μελέτη των Jeremy Pal (Loyola Marymount University του Λος Άντζελες) και Elfatih Eltahir (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) στο Κέιμπριτζ) στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Climate Change» αποδεικνύει πως ο θανατηφόρος συνδυασμός αυξημένης ζέστης και υγρασίας μπορεί να έρθει στον Περσικό Κόλπο πολύ νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Οι περιοχές αυτές είναι σημαντικοί προμηθευτές πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων, οπότε αν γίνουν αφιλόξενες για τον άνθρωπο, οι παγκόσμιες συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ολέθριες- έστω ότι ακόμη θα χρησιμοποιούμε αυτά τα καύσιμα στις νέες συνθήκες.

«Λόγω της εγγύτητας στις θερμές θάλασσες, η περιοχή είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη σε θερμά και υγρά κλίματα», λέει ο ερευνητής κλιματολογίας Christoph Schar. Ο Περσικός Κόλπος είναι σχετικά ρηχό σώμα νερού, κάτι που του επιτρέπει να απορροφά περισσότερη θερμότητα συγκριτικά με άλλες ωκεάνιες θάλασσες.


Ο Pal και ο Eltahir προσομοίωσαν την εξέλιξη της θερμοκρασίας στην περιοχή του Κόλπου με δύο πιθανά σενάρια: στο πρώτο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) εξακολουθούν αμείωτες ενώ στο δεύτερο γίνεται θεώρηση της μείωσης των εκπομπών, η οποία θα μπορούσε να πετύχει τον παγκόσμιο στόχο των 20C.


Τα υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι, ως το 2100, πέντε πόλεις - το Αμπού Ντάμπι και το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ντόχα στο Κατάρ, το Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν και το Νταχράν στη Σαουδική Αραβία – θα αντιμετωπίζουν κύματα καύσωνα πάνω από το όριο αντοχής του ανθρωπίνου οργανισμού.


Εκτός από άμεσες τις περιπτώσεις θανάτου που εκτιμάται πως θα αυξηθούν λόγω των νέων κλιματολογικών συνθηκών, θα υπάρξουν και έμμεσες απώλειες λόγω επιδεινωμένης υγείας, όπως για παράδειγμα η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, ειδικά εκείνων που μεταδίδονται από τα κουνούπια, καθώς τα εν λόγω έντομα ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά κλίματα.

3

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, αισθάνονται παραμελημένοι από την κοινωνία και τη μεταρρύθμιση των πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM
Έρευνα-ορόσημο για τα δέντρα: Το 38% όλων των ειδών κινδυνεύει με εξαφάνιση

Περιβάλλον / Το 38% απ' όλα τα δέντρα του κόσμου κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα ανησυχητικά ευρήματα έγιναν από τη Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης, την οργάνωση που από το 1948 δημοσιεύει τη «κόκκινη» λίστα με τα είδη ζώων που απειλούνται από εξαφάνιση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ο Περσικός κόλπος είναι ήδη η πιο θερμή θάλασσα στον πλανήτη,εάν δεν κάνω λάθος..Πάντως δεν θα ήθελα να βιώσω τη στιγμή που μέρη του πλανήτη μας θα γίνουν αφιλόξενα,για κάθε μορφή ζωής.Καταστρέφαμε και καταστρέφουμε τον πλανήτη τόσα χρόνια,οι επόμενες γενιές θα υποστούν τις συνέπειες.