Σε ιστορικό χαμηλό ο πληθυσμός των πεταλούδων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε ιστορικό χαμηλό ο πληθυσμός των πεταλούδων στο Ηνωμένο Βασίλειο Facebook Twitter
PIxabay
0

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό πεταλούδων, προκαλώντας ανησυχία τους ειδικούς που προειδοποιούν ότι η φύση βρίσκεται σε κρίση.

Η Butterfly Conservation μέτρησε πεταλούδες και σκώρους (γνωστός και ως  νυχτοπεταλούδα) μεταξύ 16 Ιουλίου και 8 Αυγούστου και στην μελέτη της ανέφερε ότι τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, σηματοδοτούν τα χαμηλότερα νούμερα από τότε που ξεκίνησε η καταμέτρηση πριν από 12 χρόνια. Ζήτησε δε, να ληφθούν επειγόντως μέτρα.

Είναι το τελευταίο προειδοποιητικό σημάδι για τις πεταλούδες μετά από δεκαετίες παρακμής. Οι πεταλούδες αποτελούν ζωτικό μέρος της τροφικής αλυσίδας και θεωρούνται σημαντικοί δείκτες της υγείας του περιβάλλοντος. Από το 1976, το 76% του πληθυσμού των πεταλούδων έχει μειωθεί.

Η Julie Williams, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, Butterfly Conservation, δήλωσε πως τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα. «Η φύση βρίσκεται σε κρίση και χρειαζόμαστε επείγουσα δράση, όχι μόνο για να αποτρέψουμε περαιτέρω απώλειες ειδών, αλλά για την ανοικοδόμηση της βιοποικιλότητας».

Φέτος οι εθελοντές μέτρησαν κατά μέσο όρο εννέα πεταλούδες ή σκώρους ανά καταμέτρηση, συγκριτικά με 11 κατά μέσο όρο πέρυσι και 16 το 2019.

Συνολικά, καταμετρήθηκαν 1.238.405 πεταλούδες και σκώροι, μία μείωση της τάξης του 14% σε σχέση με πέρυσι. Η έρευνα πραγματοποιείται από εθελοντές που μετρούν τον αριθμό και τον τύπο πεταλούδων ή σκώρων που βλέπουν μέσα σε διάστημα 15 λεπτών.

Μεταξύ των ειδών με σημαντικά μειωμένο αριθμό ήταν οι μικρές πεταλούδες με φτερά που θυμίζουν το κέλυφος χελώνας, οι οποίες κατέγραψαν πτώση 32% και η πολύχρωμη πεταλούδα με φτερά παρόμοια με του παγωνιού, η οποία κατέγραψε πληθυσμό κατά 63% χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Σημείωσε δε, τον χαμηλότερο αριθμό από το 2012.

Σημαντική μείωση κατέγραψε και η κοινή μπλε πεταλούδα με 59% πτώση.


Ωστόσο υπήρχαν και κάποια είδη που σημείωσαν αύξηση όπως η λευκή με 213%. Αλλά, η φιλανθρωπική οργάνωση, προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις αυτές θα μπορούσαν απλώς να αντικατοπτρίζουν χαμηλότερες μετρήσεις πέρυσι.

Η Zoë Randle, επικεφαλής ερευνών στη Butterfly Conservation, δήλωσε ότι φέτος ήταν εξαιρετικά υγρός Μάιος, οπότε και σημειώθηκε ο μεγαλύτερος όγκος βροχής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός ήταν σημαντικός παράγοντας για τον αριθμό των πεταλούδων, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή και τη σίτισή τους.

«Στις πεταλούδες δεν αρέσει καθόλου η βροχή, είναι έντομα με ψυχρό αίμα. Πραγματικά, λειτουργούν με "ηλιακή ενέργεια"», είπε.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα κακό για είδη που παράγουν δύο γόνους το χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία είχαν τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της έρευνας.

«Αυτός ο πρώτος γόνος επλήγη πραγματικά από αυτόν τον υγρό Μάη. Έτσι, η επιτυχία της αναπαραγωγής ήταν περιορισμένη, γεγονός που οδήγησε σε λιγότερους απογόνους για τη δημιουργία της δεύτερης γενιάς», δήλωσε η Randle, προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στην καταμέτρηση του επόμενου έτους.

Και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να αναμένεται να αυξηθούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, φοβάται ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στις πεταλούδες και τους σκώρους μπορεί να είναι καταστροφικός.

Η Butterfly Conservation δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει στο μισό τον αριθμό των απειλούμενων ειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα διπλασιάσει τις δράσεις της για την αποκατάσταση του τοπίου και θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν νέους χώρους άγριας φύσης.


Εάν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία τους, είπε η Randle, αυτό θα οδηγήσει σε «συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του φυσικού κόσμου».

Εκτός από τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, ο Brian Eversham, εντομολόγος και διευθύνων σύμβουλος του Bedfordshire, Cambridgeshire και του Northamptonshire Wildlife Trust, είπε ότι τα έντομα αντιμετωπίζουν πολλές πιέσεις, όπως είναι η απώλεια του βιοτόπου τους, τα μολυσμένα έλη και η επικίνδυνη χρήση φυτοφαρμάκων.

«Ενώ αυτά τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, δεν πρέπει να υποτιμούμε την ικανότητα της φύσης να ανακάμψει εάν δοθεί μια ευκαιρία. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε δημιουργώντας περισσότερους βιότοπους για την άγρια ​​ζωή» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM