Σε λειτουργία τέθηκε στην Ισλανδία η μεγαλύτερη εγκατάσταση στον κόσμο που έχει σχεδιαστεί να συλλέγει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να την αποθηκεύει στο υπέδαφος όπου πετροποιείτα.
Η εγκατάσταση που αποκαλείται Orca (από την ισλανδική λέξη “orka” που σημαίνει ενέργεια), χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια τροφοδοτώντας πελώριους ανεμιστήρες σε κουτιά μεγέθους κοντέινερ που ρουφούν τον αέρα σε έναν συλλέκτη. Στη συνέχεια, ο αέρας διυλίζεται μέσω φίλτρων που αφαιρούν από την ατμόσφαιρα ποσότητα 4.000 διοξειδίου του άνθρακα ετησίως - ποσότητα που «αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές CO2 από περίπου 870 αυτοκίνητα», σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (United States Environmental Protection Agency).
Το CO2 έπειτα αναμειγνύεται με νερό προτού εγχυθεί σε βάθος 1.000 μέτρων σε παρακείμενη πετρώδη περιοχή από βασάλτη όπου ορυκτοποιείται.
Η ρηξικέλευθη αυτή μονάδα, εγκατεστημένη σε ένα άγονο οροπέδιο από λάβα στα νοτιοδυτικά της χώρας, είναι η μεγαλύτερη του είδους της, σύμφωνα με τον κατασκευαστή της, αυξάνοντας την παγκόσμια δυνατότητα για τη συγκεκριμένη τεχνολογία πάνω από 40%.
Όπως αναφέρουν δε, πολλοί ειδικοί επί του κλίματος, η ρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα θα είναι το κλειδί για τη μετάβαση του πλανήτη σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα τις προσεχείς δεκαετίες.
Έως το 2050, η ανθρωπότητα θα πρέπει να αφαιρεί ένα δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο από την ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.
Και παρότι οι δυνατότητες της μονάδας στην Ισλανδία περιορίζονται μόλις στους 4.000 μετρικούς τόνους ετησίως, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Climeworks, αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα καθώς οι τεχνολογίες βελτιώνονται και τα κόστη μειώνονται.
H μονάδα κατασκευάστηκε στην Ισλανδία τόσο διότι το μικρό νησί διαθέτει άφθονα αποθέματα φιλικής προς το κλίμα γεωθερμικής ενέργειας όσο και γιατί έχει την κατάλληλη γεωλογία υπεδάφους που διευκολύνει τη λήψη διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόλις 15 ανάλογες εγκαταστάσεις στον πλανήτη που συλλέγουν πάνω από 9.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Με πληροφορίες από Washington Post/SkyNews/Times/Guardian