Ένα άγριο αρσενικό λιοντάρι που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα γηραιότερα στον κόσμο σκοτώθηκε όταν δέχθηκε επίθεση από βοσκούς, ανακοίνωσαν οι αρχές στην Κένυα.
Ο Loonkiito, ο οποίος ήταν 19 ετών, σκοτώθηκε στο χωριό Olkelunyiet το βράδυ της Τετάρτης.
Το χωριό συνορεύει με το Εθνικό Πάρκο Amboseli - στη νότια Κένυα. Η ομάδα διατήρησης Lion Guardians είπε ότι ήταν «το γηραιότερο αρσενικό λιοντάρι στο οικοσύστημά μας και πιθανώς στην Αφρική». Τα περισσότερα λιοντάρια ζουν μέχρι τα 13 στην άγρια φύση.
Σχεδόν όλα τα λιοντάρια του κόσμου ζουν στην Αφρική με μικρό πληθυσμό στην Ινδία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άγριας Ζωής.
Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Άγριας Ζωής της Κένυας (KWS) Paul Jinaro είπε στο BBC ότι το λιοντάρι ήταν ηλικιωμένο και αδύναμο και περιπλανήθηκε στο χωριό για να αναζητήσει τροφή.
Ωστόσο, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν ήταν το γηραιότερο λιοντάρι στη χώρα, αλλά σημείωσε ότι ήταν «πολύ ηλικιωμένο».
Η ομάδα Lion Guardians που απαρτίζεται από τους Μασάι εργάζεται για τη διατήρηση του πληθυσμού των λιονταριών στο Εθνικό Πάρκο Amboseli και είπε ότι το τέλος μιας περιόδου ξηρασίας «σημαδεύεται συνήθως από μια άνοδο σε συγκρούσεις ανθρώπου-λιονταριού» καθώς «το άγριο θήραμα ανακάμπτει και γίνεται πιο δύσκολο να το κυνηγήσει κανείς». .
«Σε απόγνωση, για αναζήτηση τροφής τα λιοντάρια συχνά στρέφονται προς τα οικόσιτα ζώα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η δολοφονία του Loonkiito ήταν μια «σκληρή κατάσταση και για τις δύο πλευρές, τον λαό και το λιοντάρι», ενώ χαρακτήρισε το λιοντάρι ως «σύμβολο ανθεκτικότητας και συνύπαρξης».
Η Paula Kahumbu, φύλακας της άγριας ζωής και διευθύνουσα σύμβουλος της WildlifeDirect, είπε ότι πόνεσε από τη δολοφονία του λιονταριού και ζήτησε μέτρα για την προστασία της άγριας ζωής στη χώρα.
«Αυτό είναι το οριακό σημείο για τη σύγκρουση ανθρώπου-άγριας ζωής και πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως χώρα για να διατηρήσουμε τα λιοντάρια, τα οποία είναι αντιμέτωπα με εξαφάνιση».
Η μέση διάρκεια ζωής ενός λιονταριού είναι περίπου 13 χρόνια στη φύση, αν και μπορεί να ζήσει πολύ περισσότερο σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
Με πληροφορίες του BBC