Κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται από δάγκειο πυρετό, μια πιθανώς θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια.
Μέχρι σήμερα κανένα εμβόλιο δεν υπήρξε αρκετά αποτελεσματικό στην προστασία του οργανισμού από την ασθένεια, γι' αυτό μια ομάδα ανθρώπων στο Μεντεγίν της Κολομβίας σκέφτηκε ότι μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των κρουσμάτων, αν πρώτα καθαρίσει τα κουνούπια -αντί των ανθρώπων- από το μικρόβιο που προκαλεί τον πυρετό.
Το Μεντεγίν, ούτως ή άλλως είναι μια πόλη που πλήττεται σοβαρά από το πρόβλημα των μολυσμένων κουνουπιών και γι' αυτό εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανταλλαγή πληθυσμών μολυσμένων κουνουπιών με ένα πανομοιότυπο είδος, το οποίο ωστόσο έχει μία σημαντική διαφορά: πρόκειται για κουνούπια που έχουν εκτραφεί με δείγματα εμποτισμένα με βακτήρια που κάνουν αδύνατη τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών και ο λόγος δεν γίνεται μόνο για τον δάγκειο πυρετό. αλλά και για τον Zika, καθώς και για τον κίτρινο πυρετό.
Το σχέδιο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία με επιτυχία και αυτός είναι ο λόγος που τώρα στην Κολομβία βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εκπαίδευσης του πληθυσμού. Με λίγα λόγια, οι κάτοικοι του πολύπαθου Μεντεγίν μαθαίνουν να αγαπούν τα... κουνούπια (ή τουλάχιστον, το νέο καθαρό από βακτήρια είδος), με την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα έχουν αποδεκατίσει τον προηγούμενο μολυσματικό πληθυσμό και απλώς θα... τσιμπάνε, χωρίς να προκαλούν πια θανατηφόρες ασθένειες.
σχόλια