Τα τσιτάχ εμφανίζονται ξανά στην Ινδία για πρώτη φορά μετά από 70 ολόκληρα χρόνια, οπότε και κηρύχθηκαν επισήμως εξαφανισμένο είδος.
Μια αγέλη οκτώ γατόπαρδων έφτασε από τη Ναμίμπια στην Ινδία με αφορμή τα γενέθλια του πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, σήμερα, Σάββατο.
Θα μπουν σε κατάσταση καραντίνας για διάστημα ενός μήνα προτού απελευθερωθούν σε εθνικό πάρκο της κεντρικής Ινδίας.
Το ταχύτερο θηλαστικό της ξηράς, που μπορεί να φτάσει ταχύτητα 113 χλμ/ώρα, μοιράζονταν τα δάση και τις ζούγκλες της Ινδίας με άλλα αιλουροειδή, όπως λιοντάρια και τίγρεις. Ωστόσο, το 1952 κηρύχθηκαν επισήμως είδος εξαφανισμένο.
Είναι η πρώτη φορά που ένα μεγάλο σαρκοβόρο μετακινείται από μία ήπειρο σε άλλη, σε μια προσπάθεια επανάκαμψης του πληθυσμού τους στην άγρια ινδική φύση.
Συνολικά, τουλάχιστον 20 τσιτάχ θα φτάσουν στην Ινδία από τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια - «σπίτι» άνω του ενός τρίτου του παγκόσμιου πληθυσμού γατόπαρδων που φτάνει τα 7.000 τσιτάχ.
Η πρώτη «παρτίδα» των οκτώ, πέντε θηλυκών και τριών αρσενικών, είναι ηλικίας μεταξύ 2 και έξι χρόνων.
Στο ταξίδι τους από την Αφρική, συνόδευσαν τα άγρια αιλουροειδή κτηνίατροι, ειδική άγριας ζωής και τρεις βιολόγοι, σε μια διηπειρωτική πτήση ένδεκα ωρών σε τροποποιημένο Boeing 747 - το λεγόμενο “Cat plane” που, μάλιστα, είναι ζωγραφισμένο σαν τεράστιος γατόπαρδος.
Από το Γκουαλιόρ όπου θα προσγειωθεί το αεροσκάφος, τα τσιτάχ θα μεταφερθούν με ελικόπτερο στο Εθνικό Πάρκο Κούνο όπου θα απελευθερωθούν παρουσία αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Ινδό πρωθυπουργό.
Το νέο τους καταφύγιο, ένα προστατευμένο πάρκο 750 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου 320 χιλιόμετρα νοτίως του Νέου Δελχί, επιλέχθηκε λόγω των άφθονων θηραμάτων και των απέραντων λιβαδιών.
«Πρόκειται μια ιστορική, παγκόσμια πρώτη μεταφορά που αλλάζει το παιχνίδι. Είμαι όλοι παραπάνω από ενθουσιασμένοι γιατί αυτό συμβαίνει την επέτειο των 75 χρόνων της ινδικής ανεξαρτησίας» ανέφερε για το πρώτο αυτό διηπειρωτικό πρότζεκτ μεταφοράς ο ύπατος αρμοστής στη Ναμίμπια, Πρασάντ Αγκρουάλ.
Με πληροφορίες από BBC/Guardian