Tέρνα Ενεργειακή: Πρωταγωνιστής στην προστασία του περιβάλλοντος

Tέρνα Ενεργειακή: Πρωταγωνιστής στην προστασία του περιβάλλοντος Facebook Twitter
Στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται η ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ σε διάφορες περιοχές της χώρας.
0

Με πρωταγωνιστική παρουσία εδώ και δύο δεκαετίες στον τομέα της καθαρής ενέργειας και με το βλέμμα στραμμένο στην ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρωταγωνιστεί τόσο στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας με την προωθούμενη απολιγνιτοποίηση και στροφή στις ΑΠΕ όσο και στην εθνική προσπάθεια για να κερδηθεί το μεγάλο και σύνθετο, παγκόσμιο στοίχημα: να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής, οικοδομώντας κοινωνίες με βιώσιμη ανάπτυξη.


Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος Έλληνας επενδυτής ΑΠΕ διεθνώς, διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο με έργα που φέρνουν τη νέα εποχή στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, προωθούν ένα βιώσιμο κοινωνικό μοντέλο, δίνουν λύσεις στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και παράλληλα ενισχύουν τις προοπτικές της οικονομίας, δημιουργώντας εκατοντάδες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, υψηλής τεχνογνωσίας.


Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει σχεδιάσει και δρομολογήσει ήδη ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, με νέα έργα που αφορούν την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, επεκτείνει τη δράση της και στις σύγχρονες εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας, συνδράμοντας και από αυτόν τον τομέα στην προστασία του περιβάλλοντος με έργα που φέρνουν τη νέα εποχή στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, μέσω καινοτόμων υποδομών. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας στους ανωτέρω τομείς προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Πιστή στη δέσμευσή της να συμβάλει στην επίτευξη της αειφορίας και ως ο μεγαλύτερος Έλληνας παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ με εγκατεστημένα 1.373 MW, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ το 2019 παρήγαγε 3.238.052 MWh καθαρής ενέργειας, αποτρέποντας την έκλυση 2.374.323 τόνων C02 στην ατμόσφαιρα.

Ειδικότερα, στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται η ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ σε διάφορες περιοχές της χώρας, δύο σημαντικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση στην Κρήτη και την Αμφιλοχία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 800 εκατ. ευρώ, πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα ύψους 170 εκατ. ευρώ, καθώς και έργα-πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με τη σχετική μονάδα για την Περιφέρεια Ηπείρου να είναι ήδη σε λειτουργία και τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ξεκινούν.


Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί ότι το έργο ΣΔΙΤ «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», μια επένδυση ύψους 152 εκατ. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο του είδους του στη χώρα και αφορά μια περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα που θα λύσει οριστικά το μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Παράλληλα, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες υγείας των πολιτών, ενώ θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στον τουρισμό, την εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα. Στο έργο θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας.


Νέες επενδύσεις στον τομέα των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων

H ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επεκτείνει τις επενδυτικές της δραστηριότητες στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και στον τομέα των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία κατέθεσε στη ΡΑΕ αιτήσεις για πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 265 MW. Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους άνω των 170 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εγκατασταθούν στις τεχνητές λίμνες Καστρακίου, Πουρναρίου και Στράτου, σημεία που βρίσκονται εκτός περιοχών Natura, ακολουθώντας τις Διεθνείς Πρακτικές Βιωσιμότητας.


Η νέα επένδυση του ομίλου θα αυξήσει τον υφιστάμενο στόχο για συνολική εγκατεστημένη ισχύ την προσεχή πενταετία της τάξης των 2,8 GW σε επίπεδα άνω των 3 GW. Αυτήν τη στιγμή, ο όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό ανέρχεται σε 1373 MW, ενώ επιπλέον 430 MW είναι υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή.

Η Σούδα και ο αη Στράτης «πρασινίζουν»

Στηρίζοντας με επιμονή τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρεία προχώρησε σε μια πολύ σημαντική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της 115 στη Σούδα θα μετατραπεί σε «πράσινη» εγκατάσταση, καλύπτοντας τις ανάγκες του κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χάρη σε μια δωρεά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, η 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα θα είναι από τις πρώτες εγκαταστάσεις παγκοσμίως που θα λάβουν τις πιστοποιήσεις Net Zero Energy Airport και Νet Zero Carbon Emissions Airport, ενώ το ετήσιο όφελος από την πλήρη απαλλαγή της μονάδας από το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψης των αναγκών θέρμανσης θα ξεπεράσει τα 400.000 ευρώ.


Παράλληλα, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό υβριδικό, έργο, να μετατρέψει τον Άη Στράτη, στο βόρειο Αιγαίο, σε «πράσινο» νησί, με τη δημιουργία ενός συστήματος ενεργειακής αυτονομίας και τηλεθέρμανσης που θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης του οικισμού. Για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα συνεργαστεί με την Tesla, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός θα είναι ο προμηθευτής των συσσωρευτών που θα χρησιμοποιήσει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από την υβριδική μονάδα ΑΠΕ που θα εγκατασταθεί στο νησί.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM