«WE SEA MORE»: Ένα πρόγραμμα για καθαρές θάλασσες και περιβαλλοντική ανάπτυξη

«WE SEA MORE»: Ένα πρόγραμμα για καθαρές θάλασσες και περιβαλλοντική ανάπτυξη Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να είναι διαφορετικό από τα άλλα, ωστόσο, η ομορφιά των ελληνικών θαλασσών παραμένει η ίδια, έτσι ώστε να την απολαύσουμε για μία ακόμη φορά.

Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό πως η μόλυνση των θαλασσών μας αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, που απειλεί την ομορφιά και την καθαριότητά τους, επομένως και τις ξέγνοιαστες στιγμές μας σε αυτές. Τα πλαστικά απορρίμματα που βρίσκονται μέσα στα ελληνικά νερά, απειλούν ολόκληρο τον θαλάσσιο κόσμο, κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

Ευτυχώς, έχουν τεθεί σε λειτουργία δράσεις οι οποίες έχουν σκοπό να σώσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα και να το επαναφέρουν στην φυσική του κατάσταση, ενώ αξιοποιούν τα πλαστικά που βρίσκονται στον βυθό, με βάση την κυκλική οικονομία. Μία τέτοια δράση είναι το πιλοτικό, πρωτοπόρο πρόγραμμα «WE SEA MORE», μία συνεργασία της Nestlé Ελλάς και της Polyeco Α.Ε., έτσι ώστε να μειωθεί η πλαστική ρύπανση μέσω της ανίχνευσης, της καταγραφής και της συλλογής των απορριμμάτων από τη θάλασσα.

Το πρόγραμμα «WE SEA MORE» πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Παλαιού Φαλήρου, μια περιοχή με πλούσιο οικονομικό, γεωμορφολογικό και ανθρωποκεντρικό ενδιαφέρον, το πρώτο τρίμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, η περιοχή που μελετήθηκε, ήταν η θαλάσσια και παράλια έκταση συνολικού εμβαδού 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου, που βρίσκεται στην περιοχή «Ακτή Έδεμ», όπου εκβάλει το ρέμα της Πικροδάφνης. 

«WE SEA MORE»: Ένα πρόγραμμα για καθαρές θάλασσες και περιβαλλοντική ανάπτυξη Facebook Twitter

Τα τρία στάδια του προγράμματος είναι τα εξής: α) Χαρτογράφηση των απορριμμάτων, β) Συλλογή και γ) Διαχείριση και αξιοποίησή τους. Ουσιαστικά, το πρώτο στάδιο της χαρτογράφησης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την εταιρεία UcanDrone, όπου μέσω drones καταγράφηκαν τα πλαστικά που υπήρχαν στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ τα δεδομένα μεταδίδονταν σε πραγματικό χρόνο.

Αφού έγινε η χαρτογράφηση, ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της συλλογής και του διαχωρισμού των απορριμάτων, που κράτησε μία βδομάδα. Στην ξηρά, η συλλογή τους πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό της Polyeco, ενώ όσον αφορά στον βυθό, το προσωπικό και έμπειροι δύτες της εταιρείας Divers' World απομάκρυναν τα απορρίμματα που είχαν καταγράψει τα drones. Μετά, τα απορρίμματα συγκεντρώθηκαν και διαχωρίστηκαν ανά κατηγορία: Πλαστικό, Γυαλί, Σιδηρούχα Μέταλλα (scrap), Αλουμίνιο, Ξύλο, Χαρτί, Μπαταρίες-Αναπτήρες, Ελαστικά, Σύμμεικτα (υλικά που δεν μπορούν να οδηγηθούν προς ανακύκλωση).


Στο πρόγραμμα συνέβαλλαν και ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, ενώ στον καθαρισμό της ακτής συμμετείχαν επιπλέον και εθελοντές από τις δύο εταιρείες αλλά και από την τοπική κοινωνία.

«WE SEA MORE»: Ένα πρόγραμμα για καθαρές θάλασσες και περιβαλλοντική ανάπτυξη Facebook Twitter


Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν η συλλογή συνολικά 11 τόνων απορριμμάτων από τον βυθό και την ακτή. Από αυτά, τα πλαστικά που ήταν κατάλληλα για ανακύκλωση έγιναν πέλλετ, τα ελαστικά οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση σε εταιρεία ελαστικών αποβλήτων και το χαρτί και το ξύλο οδηγήθηκαν προς παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου και το γυαλί ως πρώτη ύλη για την τσιμεντοβιομηχανία. Οι μπαταρίες ανακυκλώθηκαν στη μονάδα μπαταριών της Polyeco ενώ τα σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα, οδηγήθηκαν σε εργοστάσια ανακύκλωσης μετάλλων. Τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο της Polyeco για περαιτέρω διαχείριση και αξιοποίηση.

Η συνεργασία της Nestlé Ελλάς με την Polyeco Α.Ε. για το πρόγραμμα «WE SEA MORE», συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία, ως μέρος του ευρύτερου οράματός της. Αυτό περιλαμβάνει ως αρχικό στόχο, καμία συσκευασία, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, να μην καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ως απόρριμμα.

Συγκεκριμένα, οι δεσμεύσεις της Nestlé Ελλάς περιλαμβάνουν: Όλες οι συσκευασίες της να είναι ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες έως το 2025, καινοτομία μέσω της χρήσης νέων υλικών για τις συσκευασίες της, ανάπτυξη εναλλακτικών συστημάτων διάθεσης των προϊόντων (π.χ. επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες), υποστήριξη λειτουργικών συστημάτων συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης και μείωση της χρήσης πρωτογενούς πλαστικού κατά 1/3 έως το 2025 με την υποστήριξη χρήσης ανακυκλωμένου πλαστικού.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και έναν πλανήτη που έχει ανάγκη για βοήθεια, δράσεις σαν κι αυτές μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά και να ενισχύσουν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία, για ένα μέλλον με καθαρές θάλασσες και ξηρά.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM