Ο εντοπισμός της νεκρής φάλαινας ανοιχτά του Πειραιά επιβεβαιώνει την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία, τονίζει η WWF Ελλάς.
Μάλιστα η οργάνωση προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθεί σύντομα δράση, τότε «θα έχουμε την ευθύνη της εξαφάνισης των μεγάλων κητωδών από τις θάλασσές μας».
Η φάλαινα βρέθηκε την Τετάρτη νεκρή, ανοιχτά του Πειραιά και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην παραλία της Φρεαττύδας. Πρόκειται για πτεροφάλαινα, είδος που χαρακτηρίζεται ως τρωτό στη Μεσόγειο και παρατηρείται πολύ σπάνια στο Αιγαίο, ειδικά σε περιοχές με τόσο έντονη θαλάσσια δραστηριότητα, όπως ο Σαρωνικός, επισημαίνει η WWF.
Το ζώο βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, ενώ η ουρά του είχε κοπεί, πιθανόν λόγω σύγκρουσης με πλοίο, σημειώνει η οργάνωση. Η σύγκρουση μπορεί είτε να έγινε μεσοπέλαγα και να προκάλεσε τον θάνατο ή να συνέβη μετά τον θάνατο του ζώου.
«Όποια και αν είναι η συνθήκη στο συγκεκριμένο περιστατικό, οι συγκρούσεις μεταξύ πλοίων και κητωδών στις ελληνικές θάλασσες, και ειδικότερα φυσητήρων, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για αυτά τα μοναδικά πλάσματα της Μεσογείου», τονίζει η WWF.
Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας, πάνω από το 50% των εκβρασμένων νεκρών φυσητήρων ήταν άμεσο αποτέλεσμα συγκρούσεων με μεγάλα πλοία που διασχίζουν την Ελληνική Τάφρο, την περιοχή που αποτελεί τον κύριο βιότοπό τους σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Η WWF σημειώνει ότι μαζί με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος έχει καταθέσει προτάσεις για μέτρα, με στόχο τη μείωση των συγκρούσεων μεγάλων πλοίων με φυσητήρες. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αποφυγή σημαντικών περιοχών και τη μείωση της ταχύτητας των πλοίων, ενώ εκτιμάται ότι η εφαρμογή τους θα συντελέσει στη μείωση των συγκρούσεων κατά 70%.
«Το χθεσινό περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο κίνδυνος των συγκρούσεων για τις φάλαινες στη χώρα μας είναι υπαρκτός και άμεσος. Ως εκ τούτου, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το WWF Ελλάς καλούν τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαμόρφωση των μέτρων που εξετάζουν, με τη συμβολή των ειδικών επιστημόνων και οργανώσεων. Αν δεν ληφθεί σύντομα δράση, θα έχουμε την ευθύνη της εξαφάνισης των μεγάλων κητωδών από τις θάλασσές μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Εκτιμάται ότι πέθανε πριν από εβδομάδες
Λόγω των έντονων θαλάσσιων ρευμάτων των προηγούμενων εβδομάδων, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η θαλάσσια περιοχή στην οποία επήλθε ο θάνατος της φάλαινας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
Με δεδομένο την κατάσταση προχωρημένης σήψης, εκτιμάται ότι η φάλαινα πέθανε πριν μερικές εβδομάδες, κατά πάσα πιθανότητα εκτός του Σαρωνικού κόλπου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.
«H εναλλαγή από τους έντονους νοτιάδες των προηγούμενων εβδομάδων στους βοριάδες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες - δηλαδή πιο απλά το "γέμισμα" και το "άδειασμα" του Αιγαίου, είχε ως αποτέλεσμα τα έντονα θαλάσσια ρεύματα. Συνεπώς είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τη θαλάσσια περιοχή όπου επήλθε ο θάνατος της φάλαινας, δεδομένου ότι σύμφωνα με την κατάσταση προχωρημένης σήψης στην οποία βρισκόταν, εκτιμάται ότι πέθανε πριν μερικές εβδομάδες και κατά πάσα πιθανότητα εκτός του Σαρωνικού κόλπου. Τα αίτια του θανάτου δεν έχουν προσδιοριστεί», εξηγεί το Ινστιτούτο σε ανάρτηση στα social media.
Εκβρασμός Πτεροφάλαινας στις Ακτές του Πειραιά Stranding of a Fin Whale off the Shores of Attica Πτεροφάλαινα μήκους...
Δημοσιεύτηκε από Archipelagos - Institute of Marine Conservation στις Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020