WWF: Ώρα της Γης 2022 - «Ευκαιρία για να ενώσουμε τις φωνές μας!»

WWF: Ώρα της Γης 2022 - «Ευκαιρία για να ενώσουμε τις φωνές μας!» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Για ακόμη μία χρονιά, το Σάββατο 26 Μαρτίου (στις 20.30) η WWF καλεί εκατομμύρια πολίτες φορείς, επιχειρήσεις και μνημεία σε όλο τον κόσμο να σβήσουν συμβολικά τα φώτα για μία ώρα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία της φύσης.

Πιο συγκεκριμένα, η λεγόμενη «Ώρα της Γης» αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του WWF για το περιβάλλον, έρχεται για μια ακόμα χρονιά να μας θυμίσει όλα όσα μας ενώνουν. Εδώ και 15 χρόνια, η «Ώρα της Γης» είναι μια μοναδική ευκαιρία, για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ώστε να ενώσουμε τη φωνή μας και να στείλουμε όλοι μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «θέλουμε ένα μέλλον βιώσιμο για όλους. Θέλουμε έναν κόσμο ασφαλή, όπου ο κάθε άνθρωπος θα έχει ίσες ευκαιρίες να εκπληρώσει τα όνειρά του», αναφέρει η οργάνωση. 

«Μόνο ενωμένοι και με μια ισορροπημένη σχέση με τη φύση θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τον κόσμο που οραματιζόμαστε. Για όσα μας ενώνουν, για όσα αξίζουν, ας μετατρέψουμε τη φετινή Ώρα της Γης σε μια αφορμή για να βρεθούμε κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα». 

Φέτος η «Ώρα της Γης», η οποία θα οργανωθεί το Σάββατο 26 Μαρτίου, εστιάζει στο κρίσιμο θέμα της βιώσιμης διατροφής, δεδομένου ότι η τροφή (προετοιμασία, προσφορά) αποτελούσε πάντα μια πράξη αγάπης και μια χειρονομία αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα όμως, η τροφή μας αποτελεί τον ισχυρότερο δεσμό μας με τη φύση, καθώς οι  διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές έχουν άμεση επιρροή στο περιβάλλον συνολικά. Στο πλαίσιο αυτό, η WWF μάς καλεί να συμμετέχουμε τις επόμενες ημέρες σε μια σειρά από δράσεις που έχουν ως στόχο να μας φέρουν πιο κοντά με τους αγαπημένους μας, αλλά και με τη φύση.

«Η Γη είναι αυτή που μας προσφέρει όλα όσα έχουμε ανάγκη για να επιβιώσουμε, καθώς για την παραγωγή της τροφής μας απαιτούνται πολύτιμοι φυσικοί πόροι, όπως είναι η γη και το νερό. Πόσο, όμως, σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις που έχουν οι διατροφικές μας επιλογές στο περιβάλλον; Το σύγχρονο διατροφικό μοντέλο εξαντλεί τον πλανήτη. Ο τρόπος, με τον οποίο παράγονται τα τρόφιμα σήμερα είναι η πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας, ενώ ευθύνεται και για το 25% περίπου των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Καταστρέφουμε τη φύση με τέτοιο τρόπο και με τέτοιο ρυθμό, που δεν της αφήνουμε χώρο και χρόνο για να ανακάμψει. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η επισιτιστική ασφάλεια – υπό το πρίσμα και όλων των πρόσφατων γεγονότων – αποτελεί μια από τις βασικότερες προκλήσεις της ανθρωπότητας», όπως σημειώνεται.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, δεν είναι αργά για να κατανοήσουμε πως η προστασία του περιβάλλοντος περνάει και μέσα από το πιάτο μας. Με «σύμμαχο» τη μεσογειακή μας παράδοση και ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα και τροφές που παρήχθησαν με σεβασμό προς το περιβάλλον, θωρακίζουμε τόσο την υγεία μας, όσο και την υγεία του πλανήτη. Με άλλα λόγια, η φετινή «Ώρα της Γης» έρχεται να μας θυμίσει πως η δύναμή μας, αλλά και το μέλλον του πλανήτη, κρύβεται και μέσα στο φαγητό μας.

Μια «μυστική» συνταγή για έναν ζωντανό πλανήτη

Με τη βιώσιμη διατροφή στο επίκεντρο των φετινών δράσεων, η WWF Ελλάς ξεκινά συνεργασία με τον σεφ Γιώργο Τσούλη, ο οποίος στο πλαίσιο της φετινής «Ώρα της Γης» υπογράφει τη «μυστική» συνταγή για έναν ζωντανό πλανήτη. Μια εύκολη και πρωτότυπη συνταγή, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που αναδύει μεσογειακά αρώματα και η οποία αποδεικνύει πως το φαγητό ενώνει, αλλά και πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, αλλά αντιθέτως, κρύβεται σε απλές αλλαγές που όλοι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τα κανάλια της WWF, το κοινό θα έχει την ευκαιρία έως τέλη Μαρτίου, να ανακαλύψει σταδιακά τη «μυστική» αυτή συνταγή, να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να υιοθετήσει μια διατροφή φιλική προς το περιβάλλον, καθώς και να συμμετέχει σε live συζητήσεις γύρω από το θέμα αυτό. Παράλληλα, όσοι δηλώσουν συμμετοχή στη φετινή «Ώρα της Γης», θα έχουν την ευκαιρία να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά συστατικά της συνταγής αυτής και να μπουν σε κλήρωση για να συμμετάσχουν σε ένα masterclass μαγειρικής με τον σεφ Γιώργο Τσούλη (θα κληρωθούν 3 νικητές).

Τέλος, το Σάββατο 26 Μαρτίου, στις 19.30, ο σεφ Γιώργος Τσούλης θα ετοιμάσει ένα πρωτότυπο cooking event που θα μεταδοθεί ζωντανά, τόσο από τη σελίδα FB του WWF, όσο και από τη σελίδα FB του σεφ, μαγειρεύοντας τη “μυστική” συνταγή της «Ώρας της Γης», παρέα με το κοινό, αλλά και με δύο καλεσμένους-έκπληξη.

«Φέτος, η Ώρα της Γης έρχεται την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης νοιώθει πιο ευάλωτος από ποτέ. Τις τελευταίες ημέρες, γινόμαστε μάρτυρες τραγικών καταστάσεων που θέτουν το μέλλον της παγκόσμιας ανθρωπότητας σε κίνδυνο. Η Ώρα της Γης φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, έρχεται να μας θυμίσει τις αξίες που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας, ενότητα και αλληλεγγύη, και να αποτελέσει μια ευκαιρία να διεκδικήσουμε έναν βιώσιμο και ασφαλή σε κάθε επίπεδο πλανήτη, για εμάς και τα παιδιά μας», δήλωσε ο Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τμήματος επικοινωνίας και κινητοποίησης, WWF Ελλάς.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM