Το νερό που φτάνει σε εκατομμύρια κατοίκους της Χαράρε, της πρωτεύουσας του Ζιμπάμπουε, έρχεται από ταμιευτήρες που έχουν μολυνθεί από επικίνδυνες τοξίνες, σύμφωνα με έκθεση που αποκαλύπτει ο Guardian.
Μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία Nanotech Water Solutions κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να είναι σε κίνδυνο η υγεία 3 εκατομμυρίων κατοίκων του Χαράρε, από την παροχή νερού που περιέχει τοξίνες, οι οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν ασθένειες που πλήττουν το συκώτι και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η μελέτη διενεργήθηκε πέρυσι και τα αποτελέσματά της δεν δημοσιοποιήθηκαν. «Ο πρωταρχικός στόχος της δοκιμής ήταν να δείξουμε την οξειδωτική ικανότητα του διοξειδίου του χλωρίου στις εισερχόμενες άλγες του εργοστασίου παραγωγής ύδατος και τις σχετιζόμενες τοξίνες και τους παθογόνους μικροοργανισμούς», αναφέρει η έκθεση.
Η οξείδωση είναι η χημική διαδικασία σχεδιασμένη έτσι ώστε να απομακρύνονται οργανικά και ανόργανα στοιχεία από το νερό. Η απομάκρυνση των αλγών και των σχετιζόμενων τοξινών, ιδιαίτερα των ηπατοτοξίνων (εκείνων που επηρεάζουν το συκώτι) και των νευροτοξίνων (που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα) είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή νερού που είναι ασφαλές για κατανάλωση.
Τοξίνες βρέθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση σε άλγες στους μεγαλύτερους ταμιευτήρες νερού του Χαράρε, μεταξύ των οποίων οι λίμνες Chivero και Manyame. Η άσχημη μυρωδιά και το σκούρο χρώμα του νερού στην πόλη συνδέεται με πληθώρα ειδών αλγών, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με την υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας των ΗΠΑ, οι επιβλαβείς άλγες παράγουν επικίνδυνες τοξίνες στο νερό. Η υπηρεσία προειδοποιεί τους ανθρώπους να αποφεύγουν το νερό που είναι πράσινο, με γλίτσα ή μυρίζει άσχημα.
Έξαλλοι οι κάτοικοι
Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν εξαγριώσει τους ντόπιους, δήλωσε η Πρέσιους Σκούμπα, ιδρύτρια και συντονίστρια της οργάνωσης κατοίκων της Χαράρε. «Οι ντόπιοι έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για την έντονη δυσοσμία του νερού. Έχει οφθαλμοφανείς ακαθαρσίες και δημιουργεί αμφιβολίες και ανασφάλεια», δήλωσε.
Οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο των ασθενειών εξαιτίας του βρώμικου νερού. «Φοβούνται ότι θα πάθουν χολέρα, τύφο και άλλες θανατηφόρες ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από το νερό της πόλης. Ο δήμος πάντα υπερασπίζεται την ποιότητα του νερού, λέγοντας ότι τα σωματίδια είναι, αβλαβή αλλά κανείς δεν τους παίρνει σοβαρά», πρόσθεσε η Σκούμπα.
Ο δήμαρχος της Χαράρε, Χέρμπερτ Γκόμπα επιμένει ότι είναι ακόμη ασφαλές να πίνει κάποιος το νερό της πόλης. «Είναι ασφαλές με βάση τις αναφορές από την ομάδα ποιότητας. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, οι υποδομές ήταν παλιές και δεν προορίζονταν για τόσο μεγάλο πληθυσμό», δήλωσε. Ο δήμος δαπανά 3 εκατ. δολάρια κάθε μήνα για χημικά που έχουν στόχο τον καθαρισμό του νερού.
Αυτοί που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση είναι οι φτωχοί, που δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν καθαρό νερό. Και έχουν περάσει οι μέρες που έπιναν απευθείας από τη βρύση. Αυτή την εβδομάδα δεν είχαν νερό για τρεις ημέρες. Πολλοί, κάνουν ουρές στις κοινές βρύσες σε αυλές, για να γεμίσουν κάδους με ένα σκούρο υγρό που μυρίζει.
«Δεν έχω επιλογή παρά να πιω αυτό το νερό. Το βράζω πριν το καταναλώσουμε, γιατί τα παιδιά μου μπορεί να κολλήσουν αρρώστιες. Κάποια μέρα θα ξυπνήσουμε όλοι άρρωστοι γιατί δεν είσαι ποτέ σίγουρος, ακόμη κι αν το βράζεις», δήλωσε μία κάτοικος, η Τζόις Μουτσεγιάμι.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια