Αβραμόπουλος προς Σόιμπλε: «Η διεθνής δικαιοσύνη αποφασίζει για τις αποζημιώσεις

Αβραμόπουλος προς Σόιμπλε: «Η διεθνής δικαιοσύνη αποφασίζει για τις αποζημιώσεις Facebook Twitter
5

Απαντήσεις με παραλήπτη το Βερολίνο έδωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο προσπάθησε να κλείσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τα εξής:

«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία.

Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μπορει ο Αβραμοπουλος να μας εξηγησει πως σκοπευει να ξεπερασει το εμποδιο της Συμβασης του 1960 που διευθετει οριστικα το ζητημα των διακρατικων αποζημιωσεων (αληθεια τι εκανε το ελληνικο κρατος τα χρηματα αυτα); Ή, αφου οπως λεει απτεται του διεθνους δικαιου το ζητημα, τι θα κανει με την αποφαση του Δικαστηριου της Χαγης του Φεβρουαριου του 2012 που δικαιωνει τη Γερμανια στο θεμα της ετεροδικιας (κατι που σημαινει οτι αρμοδια για την επιδικαση αποζημιωσεων σε ιδιωτες ειναι μονο τα γερμανικα δικαστηρια, στα οποια το ζητημα ειναι ηδη εξαντλημενο); Γιατι τελικα σε αυτην την χωρα ειναι τοσο ευκολο να λες λογια του αερα και κανενας να μην σε ελεγχει για αυτο;
Μέχρι στιγμής ευτυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πει λόγια του αέρα.Αν δεν απατώμαι, η συμφωνία του 1960 και η απόφαση του ΔΔΧ το 2012 αφορούν (μόνο) αποζημιώσεις για θύματα του ναζισμού, π.χ. για Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.
Steppenwolf εχεις δικιο, παρασυρθηκα απο την συμφωνια της Γερμανιας με την Ιταλια του 1961 που διευθετει διμερως το θεμα των αποζημιωσεων.Kiss my fanny, προφανως αναφερεσαι στο γεγονος οτι το θεμα των αποζημιωσεων εμεινε ανοιχτο κατα την διασκεψη για το γερμανικο εξωτερικο χρεος για να ρυθμιστει αργοτερα, π.χ. κατα την υπογραφη μιας τυπικης συνθηκης ειρηνης, η οποια πραγματι δεν υπογραφτηκε και δεν χρειαζοταν αλλωστε να υπογραφει. Αυτο δεν εμποδιζε κανενα να κρατος να επιχειρησει μια διμερη διυθετηση του ζητηματος με τη Γερμανια, οπως φαινεται οτι εκανε η Ιταλια. Προφανως το ελληνικο κρατος για πολιτικους λογους επι 60 χρονια παρελειψε να ανακινησει το ζητημα, κατι που θετει το ερωτημα κατα ποσον ειναι νομικα δυνατο να το κανει τωρα, ειδικα στο βαθμο που σε μενα τουλαχιστον δεν ειναι σαφες ποια ειναι η νομικη βαση για μια τετοια αξιωση (καποιος διεθνης εθιμικος κανονας του δικαιου του πολεμου; Αν ξερεις κατι παραπανω πες μου, γιατι μου φαινεται οτι η συνηθης νομικη βαση για μια τετοια αξιωση ειναι μια διμερης συμφωνια που εχει τη μορφη μιας συνθηκης ειρηνης, κατι ομως που δεν εχουμε εν προκειμενω). Σε καθε περιπτωση θα δεχτω οτι το πραγμα ειναι πιο συνθετο απο ο,τι αφησα να εννοηθει, απλα με εκνευριζει το γεγονος οτι το ζητημα των αποζημιωσεων αντι να διευθετηθει με μεθοδικο τροπο απλα ανακινειται κατα καιρους για λογους εσωτερικης κυριως καταναλωσης.
Σε περίπτωση υπογραφής συνθήκης ειρήνης η Γερμανία υποχρεούται να αποζημιώσει το ελληνικό κράτος για τις ζημιές του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Τέτοια συνθήκη δεν έχει υπογραφεί ακόμη (μόνο εμμέσως λόγω κάποιων άλλων διμερών συμβάσεων) οπότε οι όποιες αποζημιώσεις θεωρούνται ανεπαρκείς, για να μην πω ότι δε θεωρούνται καν αποζημιώσεις. Τα χρήματα που είχαν δώσει οι Γερμανοί ως αποζημίωση ουδέποτε έγιναν αποδεκτά ως αποζημίωση από το ελληνικό κράτος, παρά μόνο από το γερμανικό. Όσον αφορά στην απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, όντως αποφασίστηκε ότι τα γερμανικά δικαστήρια είναι αρμόδια για αποζημιώσεις σε ιδιώτες, εδώ μιλάμε για το ελληνικό δημόσιο και τις ζημιές που υποστήκαμε ως κράτος. Δεν είναι λόγια του αέρα, καλύτερα να το ψάχνει κάποιος πριν μιλήσει. Ακόμα και Γερμανοί ιστορικοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί κ.ά. έχουν μιλήσει για τις αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα.
Μια τετοια αξιωση θα μπορουσε π.χ. να προκυπτει απο τη συνθηκη τις χαγης του 1907, αλλα παλι το πραγμα ειναι τελειως αβεβαιο, καθως κατα την κρατουσα τοτε (νομικη) αντιληψη ακομη και τα αντιποινα σε βαρος αμαχων δεν φαινεται να αποκλειονταν κατηγορηματικα απο το δικαιο του πολεμου.