Ένταση επικράτησε νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή για τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση και κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ πως επί δικής του κυβέρνησης υπερψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας που δεν περιλαμβάνει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει πως και με τον προηγούμενο ΠΚ, η στέρηση πολιτικών τους θα επερχόταν μόνο σε περίπτωση αμετάκλητης απόφασης.
Με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το πλαίσιο ποινής περιορίστηκε σε 5 έως 15 έτη, ενώ η τελεσίδικη καταδίκη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν αποφέρει πλέον στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτό στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής σημαίνει ότι καταδικασθέντα ηγετικά στελέχη, μπορούν να κατέλθουν ξανά υποψήφιοι σε εκλογές.
«Με την τελευταία τροποποίηση του ποινικού νόμου, ενώ στον προηγούμενο νόμο προβλεπόταν στο άρθρο 59 η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων όποιων έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα και ως παρεπόμενη ποινή, με την τελευταία τροποποίηση που έγινε το '19, καταργήθηκε η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και μάλιστα προβλέπεται μόνο στέρηση θέσης από θέση ή αξίωμα που κατέχεις και αυτό μάλιστα μετά την αμετάκλητη καταδίκη σου. Οπότε, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι διευθύνοντες τη Χρυσή Αυγή έχουν πάλι δικαίωμα και εκλέγειν και εκλέγεσθαι», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον ΑΝΤ1.
Θεοδωρικάκος: Αντί να κάνετε αυτοκριτική ζητάτε και τα ρέστα
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τις ποινές για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που ήταν από 10 έως 20 χρόνια σε 10 με 15. Αντί να κάνετε αυτοκριτική ζητάτε και τα ρέστα» υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, καλώντας τα κόμματα να κρατήσουν την εικόνα της ενότητας και της δημοκρατίας μετά την χθεσινή ιστορική απόφαση. Για απόπειρα απενοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ για όσα έκανε όταν ήταν κυβέρνηση, μεθοδεύσεις που κατήγγειλε σήμερα και ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας.
Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε και το ΚΚΕ μέσω του Μανώλη Συντυχάκη, τονίζοντας ότι η καταδίκη της ΧΑ πρέπει να συνοδευτεί με παραδειγματική τιμωρία επιβολής των ανώτατων ποινών, ενώ ο Γιώργος Καμίνης από το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποτιμά τη νοημοσύνη όλων με αυτό το σημερινό αίτημα. «Είχατε όλο τον καιρό να το αλλάξετε και στην εκλογική νομοθεσία αλλά δεν το κάνατε» τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.
«Το ερώτημα είναι ένα αν θα υπάρξει η όχι στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι στον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων προβλέπονταν μόνο μετά από αμετάκλητη απόφαση και πως η ΝΔ ήταν αυτή που ψήφισε τον νόμο και πως θα μπορούσε ως νέα κυβέρνηση να κάνει τροποποίηση.
Λιβάνιος: Δια νόμου η στέρηση δικαιωμάτων
«Μέχρι την ψήφιση του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε ποινή επέφερε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διαγραφή από τους πολιτικούς καταλόγους. Η προηγούμενη κυβέρνηση το αφαίρεσε ως ποινή και βρεθήκαμε σε μια γκρίζα ζώνη, που πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών που θα προκαλούν στέρηση δικαιωμάτων», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει σε λίγες μόλις ώρες
Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η Νέα Δημοκρατία τόσα χρόνια ξέπλενε τη Χρυσή Αυγή και τώρα κουνάει το δάχτυλο» αναφέρει σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης η αξιωματική αντιπολίτευση. Στην ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία «που τόσα χρόνια φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή» ότι συνεχίζει τη χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και ότι στέλνει μήνυμα «να πέσουν στα μαλακά» οι καταδικασθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
«Ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 (...) προβλέπει μεγαλύτερη και πραγματική έκτιση ποινών σε σχέση με τον παλαιό Ποινικό Κώδικά» αναφέρει η Κουμουνδούρου προσθέτοντας πως με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα «οι ποινές ήταν ονομαστικές και ψευδείς».
«Μπορεί να ήταν πολύ μεγάλες στα χαρτιά, αλλά εν τέλει εκτιόταν μικρότερο μέρος τους. Αντίθετα, με το νέο ΠΚ οι ποινές είναι ειλικρινείς, αφού οι καταδικασθέντες εκτίουν μεγαλύτερο μέρος της ποινής που επιβάλλεται», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «η τελική ευθύνη για την ακριβή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων κάθε νόμου ανήκει, βέβαια, πάντα στο δικαστήριο που τις εφαρμόζει».
«Η ΝΔ ως κυβέρνηση έκανε αναθεώρηση του νέου ΠΚ για επιμέρους διατάξεις και δεν άλλαξε τίποτα από όσα δήθεν την ενοχλούν σήμερα. Το μόνο που έσπευσε να νομοθετήσει αλλάζοντας τον ΠΚ ήταν να επιστρέψει τους δεσμευμένους λογαριασμούς όσων ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να δώσει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη», υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου.
«Ακόμη και με τον προηγούμενο ΠΚ και με βάση το Σύνταγμα, η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα επερχόταν μόνο όταν η δικαστική απόφαση γίνει αμετάκλητη. Δηλαδή μετά και τη διαδικασία αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, σε περίπου δέκα χρόνια από σήμερα. Με λίγα λόγια και με τον παλιό ΠΚ οι καταδικασμένοι πρωτόδικα χρυσαυγίτες δεν θα στερούνταν σήμερα των πολιτικών τους δικαιωμάτων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο νέος ΠΚ προέβλεψε μετά από αμετάκλητη απόφαση την αυτοδίκαιη έκπτωση από κάθε δημόσιο αξίωμα, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα».
«Αυτό που απαιτείται, όπως είχε επισημάνει και η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, είναι τροποποίηση στην εκλογική νομοθεσία, ώστε να ρυθμιστεί και το ζήτημα της ανακήρυξης πολιτικών κομμάτων και των κωλυμάτων εκλογιμότητας, κάτι το οποίο δεν έγινε λόγω των πρόωρων εκλογών τον Ιούλιο, ένα μήνα μετά τις αλλαγές στον ΠΚ και για το οποίο η ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα ενάμισι χρόνο και τώρα κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να γίνει διακομματικά νομοθετική πρόβλεψη που να λύνει το συγκεκριμένο ζήτημα.
Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα/Τα Νέα/ΑΝΤ1
σχόλια