Βουλή: Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ΥΠΑ και Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας

Βουλή: Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ΥΠΑ και Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Η κατεπείγουσα διαδικασία με την οποία ψηφίζεται το νομοσχέδιο «Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις», προκάλεσε ομοβροντία επικρίσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.


Ωστόσο, το νομοσχέδιο είναι πιθανό να εξασφαλίσει μια ευρύτερη συναίνεση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, καθώς κόμματα, όπως η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι, δεν καταψήφισαν επί της αρχής στην επιτροπή, αλλά δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται για την τελική τους στάση, στην Ολομέλεια. Προς το παρόν υπέρ εξασφαλίζει το σχέδιο νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν ΧΑ και ΚΚΕ.

Με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται ο πλήρης λειτουργικός, οικονομικός και διοικητικός διαχωρισμός των υπηρεσιών αεροναυτιλίας και τελών αερολιμένων, με την σύσταση μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής και η εναρμόνιση με τα διεθνώς ισχύοντα και το Ενωσιακό Δίκαιο, είπε ο Απόστολος Καραναστάσης (ΣΥΡΙΖΑ). «Είναι σαφής η αναγκαιότητα της σύνταξης και της στήριξης του παρόντος νομοσχεδίου, που καλύπτει επαρκώς το θέμα με το οποίο ασχολείται και βάζει τους κανόνες που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του τομέα των αερομεταφορών», είπε ο κ. Καραναστάσης.

Το νομοσχέδιο έχει ρουσφετολογική διάσταση, είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΝΔ) και επιφυλάχθηκε για την τελική στάση που θα τηρήσει το κόμμα του. Ειδικά για τη δομή της ΑΠΑ, είπε ότι υπάρχει ένα απίστευτο, δαιδαλώδες, γραφειοκρατικό σύστημα, που θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με άγνωστο ποσό. Δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα, πού θα πάνε τα χρήματα του Eurocontrol και επισήμανε ότι παραβιάζονται κατάφωρα ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Εκτίμησε παράλληλα, ότι με το αυτό το σχήμα, θα υπάρχει ζήτημα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Το οργανόγραμμα, τόσο για την ΥΠΑ, όσο και για την ΑΠΑ, είναι ένας εύσχημος τρόπος να δημιουργηθεί και πάλι μια στρατιά εργαζομένων, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, καταγγέλλοντας προχειρότητα και έλλειψη σοβαρότητας. Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε όμως ως πολύ θετικό, ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μην μπούμε σε μια διαδικασία εκποίησης του εναέριου χώρου, που θα γινόταν με τη δημιουργία μιας Ανωνύμου Εταιρείας, η οποία θα έπαιρνε πάνω της αρμοδιότητες της αεροναυτιλίας.

Ο Γιάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για τη στάση του κόμματός του και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι δέσμια των δολιχοδρομιών, της αναποφασιστικότητάς της και του τακτικισμού της, στερεί τη Βουλή από μια δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης για το πώς θα επιτευχθεί ο αναγκαίος διαχωρισμός του εποπτικού και ρυθμιστικού ρόλου, με τον ρόλο της παροχής υπηρεσιών, αντικείμενα που είναι ενσωματωμένα σήμερα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ με την απελευθέρωση των μεταφορών, της ενέργειας και της κυβέρνησης που υλοποιεί αυτές τις αποφάσεις, κατήγγειλε ο Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ). Είπε ότι προωθεί και αυτό το νομοσχέδιο ιδιωτικοποιήσεις και συμβάλλει στην απελευθέρωση των αερομεταφορών και στόχο έχει τη δημιουργία νέων κερδοφόρων πεδίων για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Είπε επίσης, ότι προωθεί το ξεπούλημα της ΥΠΑ, με επιπτώσεις στην ασφάλεια των πτήσεων και στην εθνική κυριαρχία.

Η Αικατερίνη Μάρκου (Ποτάμι) συμπεριέλαβε στα θετικά του νομοσχεδίου τον διαχωρισμό των σημερινών αρμοδιοτήτων της ΥΠΑ, που είναι σύμφωνος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αν και επισήμανε ότι υπάρχουν στο νομοσχέδιο και αρνητικά σημεία, κυρίως όσον αφορά στη ρυθμιστική και εποπτική δραστηριότητα. Η υπάρχουσα δομή της ΥΠΑ είναι τεράστια, με αποτέλεσμα ένα σχήμα που δεν μπορούσε να λειτουργήσει, είπε η κ. Μάρκου, η οποία άφησε αιχμές για την ευελιξία των νέων δομών και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία οικονομικά για να αξιολογηθεί η αξία της παρέμβασης.


Στηρίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο και θα τοποθετηθούμε επί μέρους στα άρθρα δήλωσε ο Γ. Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) που αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου σημειώνοντας πως κινούνται με στόχο την εναρμόνιση στα ισχύοντα στην ΕΕ και διεθνώς.

Ο Ι. Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων) υπογράμμισε πως το αφήγημα «νομοθετούμε εκβιαζόμενοι», δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και προειδοποίησε πως ο τρόπος που νομοθετούν οι κυβερνήσεις, δημιουργεί την αίσθηση ότι παραχωρούμε την εθνική μας κυριαρχία. «Δεν ιδιωτικοποιούμε τον αέρα της Ελλάδας, δεν παραδίδουμε τον έλεγχο του εθνικού εναέριου χώρου στους Τούρκους, ούτε απολύουμε κόσμο από την ΥΠΑ», αυτά είναι πράγματα που πρέπει να πούμε ξεκινώντας την ανάλυση του νομοσχεδίου, είπε ο κ. Σαρίδης και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα μεγάλο βήμα για την εναρμόνιση της χώρας με τις διεθνείς πρακτικές.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM