Το CNBC, με άρθρο του επιχειρεί να αναλύσει τους λόγους πίσω απ' την διαφαινόμενη συμμαχία της Ελλάδας με την 'απομονωμένη' Ρωσία του Πούτιν, εξετάζοντας και τα ανταλλάγματα που επιδιώκει η χώρα μας και από την Ρωσία αλλά και από την Ε.Ε.
«Η Ελλάδα κράτησε αποστάσεις από τις προσκλήσεις για την κλιμάκωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της διαμάχης με την Ουκρανία, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να αναζητά στήριξη από τον ιστορικό της σύμμαχο, τη Ρωσία» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα σύμφωνα με τον ΕΤ, και συνεχίζει: «Η διαμαρτυρία του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζει τη διαφορά θέσεων ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι οι διαφορές τους μπορεί να μην έχουν σχέση μόνο με την εγχώρια οικονομική πολιτική και τα μέτρα λιτότητας».
Την ίδια ώρα, το άρθρο τονίζει ότι αυτή η στήριξη της Ελλάδας προς τη Ρωσία μπορεί να εδραιώσει τη «τροχιά σύγκρουσης» με τους Ευρωπαίους ηγέτες και δείχνει ότι η χώρα πιθανώς να «φλερτάρει» με τη Ρωσία.
«Οι δύο χώρες έχουν ιστορία εγκάρδιων σχέσεων και πολιτιστικών δεσμών, όπως για παράδειγμα το κοινό τους θρήσκευμα, η Ορθοδοξία» λέει το άρθρο, το οποίο φιλοξενεί και τις δηλώσεις του Τίμοθι Ας, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών της Standard Bank: «Κάποιοι μπορούν να πουν ότι οι θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι μόνο ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα, το οποίο σχετίζεται με την προτεραιότητα της Ελλάδας να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμά της».
Σε γραπτή του δήλωση, ο αναλυτής τόνισε ταυτόχρονα ότι οι Έλληνες μπορεί να ζητήσουν ανταλλάγματα για να ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή γραμμή όσον αφορά την Ουκρανία. Μάλιστα, ο κ. Ας αναφέρει ότι οι ελληνικές εκλογές προσέθεσαν άλλη μια επιπλοκή στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ενώ αποκαλύπτει ότι συζήτησή του με «αξιωματούχους της Δύσης» δείχνει ότι γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.
σχόλια