Πυρ ομαδόν κατά του Παύλου Πολάκη με την σκυτάλη να παίρνει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας αποδοκιμάζει την πρόσφατη ανάρτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, αναφέροντας ότι «ο δημόσιος λόγος σαν και αυτόν που εν προκειμένω άρθρωσε ο κ. Π. Πολάκης είναι περισσότερο από αγενής και δυσηχής».
Υπενθυμίζεται πως ο Παύλος Πολάκης ανάρτησε τις φωτογραφίες 15 δημοσιογράφων, τεσσάρων τραπεζιτών, του επικεφαλής της ΑΑΔΕ και τα ονόματα των 13 δικαστών του ειδικού δικαστηρίου που έκρινε ομόφωνα ένοχο τον Νίκο Παππά και τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή, για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. «Το “βαθύ κράτος”. Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς, δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά», γράφει στην ανάρτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας αντιδράσεις, για στοχοποίηση των ατόμων στους οποίους αναφέρεται.
Με αφορμή αυτό για συνταγματική εκτροπή τον είχε κατηγορήσει μεταξύ άλλων η Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη. Η δε Ένωση Δικαστών είχε κάνει λόγο για «βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας» αναφερόμενη στις δημόσιες απειλές του πρώην υπουργού. Και σήμερα ακολούθησε η ανακοίνωση της Ένωσης των Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.
Παύλος Πολάκης: Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ
«Ο χλευαστικός αντιδικαστικός λόγος του κ. Παύλου Πολάκη
Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παύλου Πολάκη περί "βαθέος κράτους" δεν είναι δυνατόν να αφήσουν αδιάφορες τις ενώσεις των δικαστών της χώρας. Δηλώσεις σαν και αυτές απαιτούν απάντηση.
Οι δηλώσεις του κ. Π. Πολάκη μάς καλούν σε απάντηση όχι λόγω της, μικρής ασφαλώς, δυνατότητας που έχουν, αυτές καθ΄αυτές, να πλήξουν την ελληνική Δικαιοσύνη στη συνείδηση των συμπολιτών μας.
Είναι τόσο εμφανώς εμπαθείς, ώστε είναι βέβαιο ότι δεν θα εισακουσθούν απ΄ όσους Έλληνες και όσες Ελληνίδες δεν έχουν απολέσει την ικανότητα να σκέπτονται κριτικά, και το ήθος να κρίνουν αμερόληπτα.
Είναι πρόδηλο ότι η κριτική σε δικαστικές αποφάσεις που τέμνουν μεγάλα και επίμαχα ζητήματα του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου μας είναι ευλόγως αναμενόμενη, και από τους δικαστές και τους εισαγγελείς καλοδεχούμενη.
Ακόμα και η αμεροληψία -η σημαντικότερη αρετή όσων αρθρώνουν (δημόσιο) κριτικό λόγο -είναι κατανοητό να υποχωρεί κατά την άσκηση της κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, αφού τίποτα από εκείνα που θίγουν ή πλήττουν σημαντικά αγαθά της ανθρώπινης ζωής δεν είναι ανθρωπίνως εφικτό να ιδωθεί αμερόληπτα απ΄ όσους θίγονται ή πλήττονται σε αυτά.
Η δήλωση του κ. Π. Πολάκη είναι λοιπόν άξια αποδοκιμασίας όχι γιατί είναι οξεία, ούτε γιατί δεν είναι αμερόληπτη. Είναι άξια αποδοκιμασίας γιατί διαπνέεται από το ήθος που για να εύρει τη δύναμη να εξωτερικευθεί και να γίνει δημόσιος λόγος πρέπει να προσλάβει τους χαρακτήρες αγενούς θυμικού, και για να ακουστεί πρέπει να γίνει δυσηχής βρυχηθμός.
Όμως ο δημόσιος λόγος σαν και αυτόν που εν προκειμένω άρθρωσε ο κ. Π. Πολάκης είναι περισσότερο από αγενής και δυσηχής. Είναι επικίνδυνος, και τούτο εξ αιτίας αυτού που τον παρακινεί: της χλεύης στους δημοκρατικούς και φιλελεύθερους θεσμούς με τους οποίους οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αποφασίσει να οργανώσουν την κρατικά οργανωμένη κοινωνική συμβίωσή τους, και χλεύης στην πεποίθηση που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τρέφουν στην αξία των δικαστικών θεσμών ως θεσμών του κράτους δικαίου.
Ο κ. Π. Πολάκης συμπεριφέρθηκε εν προκειμένω κατά τρόπο που δείχνει πως ούτε ευμενώς διάκειται έναντι των δικαστικών θεσμών του ελληνικού κράτους δικαίου, ούτε την τέχνη να εκφέρει ποιοτικό δημόσιο λόγο κατέχει.
Η ιδιότητα του κ. Π. Πολάκη ως μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου και ως τέως κατόχου υπουργικού αξιώματος είναι αυτή που μας κινητοποίησε να απευθύνουμε τις ανωτέρω γραμμές στον ελληνικό λαό».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ