Για το θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, τοποθετήθηκε ο ο Εισαγγελέας Εφετών, Βασίλης Φλωρίδης, χαρακτηρίζοντάς το ως «παγκόσμια πρωτοτυπία».
Ειδικότερα για το θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου τοποθετήθηκαν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV, ο Εισαγγελέας Εφετών, Βασίλης Φλωρίδης, ο οποίος είναι υπέρμαχος της κατάργησης, ενώ από πλευράς φοιτητών, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, εκπρόσωπος του «μετώπου αγώνα σπουδαστών» ο οποίος υποστήριξε ότι κρύβονται άλλα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα πίσω από την επερχόμενη κατάργηση.
«Καταρχήν να δούμε τι υπάρχει περί του θέματος. Πουθενά, μα πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει άσυλο. Είναι μια ελληνική εφεύρεση, παγκόσμια πρωτοτυπία», είπε ο Εισαγγελέας Εφετών, προσθέτοντας ότι «το τελευταίο άσυλο, καταργήθηκε το 1792 στη γαλλική επανάσταση, με το σκεπτικό ότι το μόνο άσυλο που μπορεί να υπάρχει σε μια χώρα είναι ο νόμος και τίποτα άλλο».
«Προσπαθώ να εξηγήσω σε συναδέλφους στο εξωτερικό και μου λένε τι σημαίνει άσυλο. Όταν λέμε άσυλο στην αγγλική, εννοούμε τη βίζα; Χρειάζεται βίζα για να μπεις στα πανεπιστήμια, με ρωτούν; Υπάρχει μια παρανόηση. Μετά το '74 υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο, ακαδημαϊκή ελευθερία σε όλο το εύρος της. Γιατί να δημιουργείς πρόβλημα; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δημιουργούνται μόνο προβλήματα».
»Για το αν είναι κατάλοιπο των παλαιών; Μετά το 1974 αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Είχαν δημιουργηθεί έκτροπα από την δικτατορία. Τώρα γιατί να υπάρχει; Γιατί να χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση γι αυτό; Δημιούργησε άσυλο στην σύληση. Η αστυνομία κάνει συλλήψεις όταν υπάρχει έγκλημα. Γιατί να υπάρχει διαφοροποίηση; Στην ουσία ο νόμος ο ίδιος, καταλύει το Σύνταγμα. Όταν μου στερείς τον αστυνομικό, να τον έχω όπως τον έχω στην Καμάρα, στον Λευκό Πύργο, να τον έχω και στο ΑΠΘ, καταλύεται το Σύνταγμα».
»Το άσυλο καταργήθηκε. Το 2011 μπήκε εκείνη η τροποποίηση που έλεγε "οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται κι εντός των πανεπιστημίων. Μπορούσε να μπει όποτε ήθελε και για οποιονδήποτε υπηρεσιακό λόγο. Μετά την αλλαγή, που έγινε το 2017, άλλαξε πάλι ο νόμος. Πρέπει να επιστρέψουμε στο καθεστώς του 2011. Όταν υπάρχει έγκλημα, αντιμετωπίζεται όπως και στους άλλους χώρους και στα πανεπιστήμια. Αυτοί καταλαμβάνουν το χώρο που τους αφήνεις. Δηλαδή, από το παρακράτος. Αυτοί είναι προεγκληματίες"» κατέληξε ο κ. Φλωρίδης.
Ο εκπρόσωπος φοιτητικής παράταξης, «μέτωπο αγώνα σπουδαστών» ο Κώστας Θεοδωρόπουλος από τη μεριά του υπογράμμισε ότι «το άσυλο προστατεύει το αναφαίρετο δικαίωμα των φοιτητών να προασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας στις σύγχρονες ανάγκες μας», ενώ κληθείς να σχολιάσει από ποιον κινδυνεύει το άσυλο είπε ότι «θέλουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στα πανεπιστήμια και να χτυπήσουν τους αγώνες μας, να εξυπηρετήσουν τις μπίζνες και τα πολιτικά συμφέροντα. Δεν υπάρχει ανομία, θέλουν να χτυπήσουν τους αγώνες μας για το μέλλον μας και τις σπουδές μας».
σχόλια