FT: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπονομεύσει τη συμφωνία που μόλις υπέγραψε

FT: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπονομεύσει τη συμφωνία που μόλις υπέγραψε Facebook Twitter
Διαδηλώτρια καίει χθες τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα
2

Άρθρο γνώμης του Gideon Rachman στην βρετανική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η πραγματικότητα κάτω από τα φαινόμενα είναι διαφορετική. Ναι μεν η Ελλάδα δείχνει να ταπεινώθηκε, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει η συνθηκολόγηση του γερμανικού γίγαντα. Όμως πάνω από το γόητρο της διπλωματίας βρίσκεται η πραγματικότητα: μια Ελλάδα ήδη διαλυμένη από τις προηγούμενες διεφθαρμένες κυβερνήσεις που τώρα αποτελειώνει τον εαυτό της, αγκυλωμένη από τις αριστερές ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ

Οι Ευρωπαίοι ξύπνησαν τη Δευτέρα διαβάζοντας πρωτοσέλιδα για την ταπείνωση της Ελλάδας, τον θρίαμβο της πανίσχυρης Γερμανίας και την ανατροπή της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Ανοησίες. Αν κάποιος συνθηκολόγησε, αυτός είναι η Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση μόλις ήρθε σε συμφωνία, επί της αρχής, σε μια ακόμα διάσωση δεκάδων δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα, την τρίτη ως τώρα.

Ως αντάλλαγμα, έλαβε υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων από μια ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αντίθετη με ό,τι συμφώνησε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπονομεύσει τη συμφωνία που μόλις υπέγραψε. Αν αυτό είναι νίκη για τη Γερμανία, δεν θα ήθελα να δω την ήττα.

Το πραγματικό εμπόδιο στην ελευθερία κινήσεων της Ελλάδας δεν είναι η αντιδημοκρατική φύση της Ε.Ε. Είναι το γεγονός πως η χώρα χρεοκόπησε.

Όσον αφορά αυτά που ακούστηκαν για την ακύρωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, πρόκειται επίσης για ανοησίες. Το ελληνικό δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου ήταν επί της ουσίας μια ψήφος υπέρ του να συνεχίσει η υπόλοιπη ευρωζώνη να δανείζει την Ελλάδα δισεκατομμύρια, αλλά υπό όρους που θα καθόριζε η Αθήνα. Αυτό δεν ήταν ρεαλιστικό. Το πραγματικό εμπόδιο στην ελευθερία κινήσεων της Ελλάδας δεν είναι η αντιδημοκρατική φύση της Ε.Ε. Είναι το γεγονός πως η χώρα χρεοκόπησε.

Πολλά από τα σχόλια για την απώλεια της ελληνικής κυριαρχίας, στη συμφωνία που μόλις υπογράφηκε, εστιάζουν στην ιδέα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. ευρώ και ότι ξένοι θα επιβλέπουν το Ταμείο με έδρα την Αθήνα. Δεδομένης της διαφθοράς και των πελατειακών πρακτικών που ακολούθησαν διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, ακούγεται ως πολύ καλή ιδέα. Αλλά η βαθιά αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις καθιστά απίθανο το ενδεχόμενο να αντληθούν 50 δισ. ευρώ.

Φυσικά, το δίλημμα των απλών Ελλήνων πολιτών είναι τρομακτικό. Ήμουν στην Αθήνα μόλις πριν από μια εβδομάδα και αισθάνθηκα λύπη για πολλά άτομα που συνάντησα, που φοβούνται για τις δουλειές τους, τις αποταμιεύσεις τους και το μέλλον τους. Αλλά η ιδέα ότι όλα αυτά είναι το λάθος των σκληρών Ευρωπαίων, που επέβαλαν απερίσκεπτα μέτρα λιτότητας σε μια κατά τα άλλα υγιή χώρα, είναι μια νεοαριστερή φαντασίωση. Η Ελλάδα κυβερνήθηκε με πολύ άσχημο τρόπο για δεκαετίες και ζούσε πολύ πάνω από τις δυνατότητές της.

Όταν ήρθε η κρίση, η ελληνική κυβέρνηση είχε δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από 10% του ΑΕΠ και ο ιδιωτικός τομέας δεν ήθελε να δανείσει τη χώρα. Χωρίς χορήγηση δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε., η προσαρμογή στη λιτότητα θα ήταν πολύ πιο άμεση και σκληρή. Η ιδέα πως οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έδειξαν καμία ευελιξία είναι επίσης λανθασμένη.

Η ιδέα ότι όλα αυτά είναι το λάθος των σκληρών Ευρωπαίων, που επέβαλαν απερίσκεπτα μέτρα λιτότητας σε μια κατά τα άλλα υγιή χώρα, είναι μια νεοαριστερή φαντασίωση. Η Ελλάδα κυβερνήθηκε με πολύ άσχημο τρόπο για δεκαετίες και ζούσε πολύ πάνω από τις δυνατότητές της.

Οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα έχουν ήδη δεχτεί «κούρεμα» το 2012 και οι ωριμάνσεις των δανείων του επίσημου τομέα επιμηκύνθηκαν.

Εν τω μεταξύ, οι απλοί Γερμανοί, Ολλανδοί, Φινλανδοί και άλλοι έχουν επίσης κάθε δικαίωμα να νιώθουν ενοχλημένοι. Όταν εντάχθηκαν στο ευρώ, τους είπαν ότι υπήρχε ρήτρα «μη διάσωσης» στη Συνθήκη του ενιαίου νομίσματος. Αυτό είχε ως στόχο να καθησυχάσει τους φορολογουμένους ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να πληρώσουν τους λογαριασμούς άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Μέχρι τώρα έχουν ήδη γίνει διασώσεις στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, ενώ έχουν ήδη δοθεί τρία πακέτα για την Ελλάδα. Ένα νέο δάνειο 85 δισ. ευρώ στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ΑΕΠ της Σερβίας, μιας μικρομεσαίας χώρας στην ίδια περιοχή. Και για όλα όσα λέγονται σχετικά με το ότι οι Ευρωπαίοι αρνούνται μικροπρεπώς να διαγράψουν το ελληνικό χρέος, είναι μάλλον ευρέως αποδεκτό ότι πολύ δύσκολα η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα 320 δισ. ευρώ που ήδη χρωστάει.

Είναι αναμφίβολα εντυπωσιακό ότι οι πιο ηχηρές επικρίσεις για τη μικροψυχία που επιδεικνύει η ευρωζώνη στην άρνησή της να διαγράψει τα χρέη της Ελλάδας προέρχονται από οικονομολόγους που κατοικούν σε χώρες οι οποίες δεν θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό.

Το τελευταίο επεισόδιο της ελληνικής κρίσης χαρακτηρίστηκε επίσης και από ένα πιο βαθύ ρήγμα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Η γαλλική κυβέρνηση αναδύθηκε ως ο σωτήρας που κράτησε την Ελλάδα εντός του ευρώ και τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης της λιτότητας. Η Γαλλία έχει αναμφίβολα έντιμα κίνητρα να στηρίξει την Ελλάδα, που έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη γεωπολιτική. Αλλά αν ήμουν Γερμανός φορολογούμενος, δεν θα ένιωθα ευχάριστα να βλέπω τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ να αγκαλιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς αποχωρούσαν από το κτίριο.

Είναι αναμφίβολα εντυπωσιακό ότι οι πιο ηχηρές επικρίσεις για τη μικροψυχία που επιδεικνύει η ευρωζώνη στην άρνησή της να διαγράψει τα χρέη της Ελλάδας προέρχονται από οικονομολόγους που κατοικούν σε χώρες οι οποίες δεν θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό.

Γιατί η Γαλλία έχει και δικούς της λόγους να επιδιώκει μια αντιστροφή της λιτότητας στην Ευρώπη. Είναι μια χώρα που δεν έχει περάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ποτέ, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Οι γαλλικές κυβερνήσεις το βρίσκουν εξίσου δύσκολο να πιέσουν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία τους, όσο και οι ελληνικές. Μετά την τελευταία κρίση, οι Γάλλοι μπορεί να επανέλθουν με φοβερές ιδέες για την «ενίσχυση» της ευρωζώνης, όπως μια ενιαία πανευρωπαϊκή κοινωνική ασφάλιση. Αναρωτιέμαι ποιος πιστεύουν ότι θα πληρώσει για αυτό.

Όσο για τους Γερμανούς, στην τελευταία Σύνοδο, φλέρταραν ολοφάνερα με το Grexit, την ιδέα της εξώθησης της Ελλάδας εκτός ευρωζώνης. Έκαναν πίσω μετά από πολυάριθμες προειδοποιήσεις, όπως αυτή του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ότι αυτή η πορεία «θα είναι μοιραία για τη φήμη της Γερμανίας στην Ε.Ε. και στον κόσμο».

Αντί να διακινδυνεύσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε σε μια ακόμα διάσωση της Ελλάδας. Αλλά στην πραγματικότητα, το ευρώ δηλητηριάζει ήδη τη συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη και τηνσυμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι στην Γερμανία.

 

Όλη αυτή η περιπέτεια φέρνει στο νου μια φράση του σπουδαίου Γερμανού Καρλ Μαρξ: «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα».

Η τελευταία ελληνική συμφωνία είναι φάρσα και τραγωδία ταυτόχρονα...

________

Πηγή ελληνικής μετάφρασης: euro2today

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μέρκελ και «η μεγαλύτερη έκπληξη στην πολιτική της ζωή»: Το τηλεφώνημα και το «όχι, φυσικά» του Τσίπρα

Πολιτική / Η Μέρκελ εξηγεί γιατί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά να τα βγάλει πέρα μόνη της

Γιατί ο Τσίπρας έκανε στην Μέρκελ την μεγαλύτερη έκπληξη στην πολιτική της ζωή - Τι γράφει στην αυτοβιογραφία της η καγκελάριος της Γερμανίας - Γιατί πίστευε ότι με το δημοψήφισμα και την επανεκλογή Τσίπρα οι Έλληνες απέρριψαν το πρόγραμμα, αλλά ήθελαν το ευρώ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης από Κύπρο: «Αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική σταθερότητα» - Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Πολιτική / Μητσοτάκης από Κύπρο: «Αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική σταθερότητα» - Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

«Η συνεργασία και η σύμπλευση της Κύπρου και της Ελλάδας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεών μας» τόνισε στο 2ο επιχειρηματικό φόρουμ στην Λευκωσία
LIFO NEWSROOM
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για Γκιουλέρ: Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο

Πολιτική / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για δηλώσεις Γκιουλέρ: Οι θέσεις του αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας»
LIFO NEWSROOM
Γκιουλέρ: Οι απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες»

Πολιτική / «Πήραν την άδεια μας για τις έρευνες στην Κάσο» λέει ο Γκιουλέρ

Οι απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας - Γιατι η παρουσία στων ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη ενοχλεί την Άγκυρα
LIFO NEWSROOM
Όταν ο Παπανδρέου είπε στη Μέρκελ ότι «δεν ήθελε τίποτε»

Πολιτική / Όταν ο Παπανδρέου είπε στη Μέρκελ ότι «δεν ήθελε τίποτε»

«Γιατί κανείς δεν πιέζει την Ελλάδα να κάνει οικονομίες;», αναρωτιόταν η Γερμανίδα καγκελάριος, προτού δηλώσει πως δεν επρόκειτο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα εάν προηγουμένως δεν λάβει μέτρα λιτότητας για τον περιορισμό του ελλείμματος
LIFO NEWSROOM
Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Λοιπόν, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για τα ΜΜΕ και τις απόψεις που έχουν γραφτεί τελευταία. Είμαστε ένα θέμα που πουλάει πολύ. Ο καλός, ο κακός, ο φτωχός και η πλούσια αμερικάνα θεία. Κατά καιρούς υπάρχουν φωνές, τσακωμοί, διαφωνίες, συμφιλιώσεις, πολλά ταξίδια για να αλλάζει το φόντο κλπ. Υπάρχει και πολλή κριτική την οποία καταναλώνουμε σε κλικ σε διάφορες σελίδες σα κι αυτό το άρθρο. Κοιτάμε τόσο πολύ το ειδικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Ελλάδα και όχι το γενικό. -Ο Σαμαράς ιδεολογικά δεν είχε πρόβλημα με την πώληση της δημόσιας περιουσίας. Τότε, που κόλλησε το θέμα; Τι συνέβη και δε προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ;-Τα χρέη του νότου εκτινάχθηκαν απο το 08 και μετά και όλα τα ΑΕΠ έπεσαν. Εμείς παραδεχτήκαμε οτι μαγειρεύαμε τα νούμερα, με τους υπόλοιπους ομόσταυλούς μας τι συνέβη; Δε πρέπει να βρουμε μια λύση; -Τώρα και άλλοι λαοί αναρωτιούνται τι συμβαίνει με το χρέος μας; Σε ποιον χρωστάμε και γιατί. Που πήγαν αυτά τα χρήματα; Αν τα έφαγαν πολιτικοί κι εγώ πρέπει να τα πληρώσω, τότε δε θέλω να ξαναψηφίσω τους ίδιους. Ζητάνε αλλαγή με νέα πρόσωπα που υπόσχονται οτι καταλαβαίνουν τις συνέπειες της διαφθοράς.-Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία πάνε καλά, τότε γιατί μεταναστεύουν οι νέοι της; Που είναι τα νέα απο την Πορτογαλία; Γιατί υπάρχει τόση σιωπή;-Μας συγκρίνουν με την Ισπανία. Ο ΡΑχοι έκανε μεταρρυθμίσεις και ετοιμάζεται για το δεύτερο γύρο, αν κερδίσει τις εκλογές. Τι συμβαίνει και σε αυτή τη χώρα που είναι στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και δε μπορεί να σταθεροποιήσει το χρέος της; Περιμένουν οτι θα ανέβει κι άλλο ένα χρέος που το 07 ήταν στο 36,3 του ΑΕΠ και τώρα κοντεύει το 95%. Ίδιες τάσεις υπάρχουν και στην Ιταλία. Οι περικοπές συνεχίζονται, τα χρέη ανεβαίνουν και δε σταθεροποιούνται και η ανεργία καλπάζει. Γιατί; -Μιλάμε για την ελληνική διεφθαρμένη κυβέρνηση. Η Σλοβακία που κουνάει το δάχτυλο κατηγορείται για τρομερή διαφθορά όταν ιδιωτικοποίησε τη δημόσια περιουσία. Στην Ισπανία το κόμμα του Ραχόι έχει πρόβλημα με τα σκάνδαλα και το ίδιο σε κάποιες αυτόνομες περιοχές με πρωταθλήτρια τη Βαλένθια και "πρωταθλητή" αρχιτέκτονα που τινάζει τον προυπολογισμό στα δημόσια έργα το γνωστό και μη εξαιρετέο Σαντιάγο Καλατράβα. -Ένας τρόπος να μαζέψουμε όλοι μαζί χρήματα είναι καθαρίσει ο καθένας τη χώρα του απο τις διάφορες μαφίες. Γιατί και σε αυτό η Ευρώπη κάνει την Κινέζα. Ναρκωτικά, εμπόριο όπλων και εμπόριο λευκής σαρκός βγάζουν δις ευρώ βαμμένα με αίμα. Δουλεμπόριο και μετανάστες που πεθαίνουν στη Μεσόγειο. -Για την ενιαία πανευρωπαϊκή κοινωνική ασφάλιση που αναρωτιέται ο συντάκτης ποιος θα πληρώσει για αυτό. "Δημιουργείται" ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός; 0,65 λεπτά την ημέρα δίνει ο κάθε ευρωπαίος για τον κοινό προϋπολογισμό, κυρίως απο τα έσοδα του ΦΠΑ. Άρα θα πληρώσει αυτός που πληρώνει πάντα, ο πολίτης.-Αυτό που βάλαμε στο τραπέζι είναι οτι οι κανόνες αν θέλουμε μπορούν να αλλάξουν και οτι οι οικονομικές αποφάσεις είναι πολιτικές αποφάσεις, όπως είδαμε να συμβαίνει σε όλα αυτά τα Eurogroup και όπως θα δούμε να συμβαίνει για άλλη μια φορά στην ελληνική Βουλή. -Ας σταματήσει η υποκρισία και ας βρούμε λύση.
Πολύ ωραία τα είπε μονόπλευρα για να στηρίξει τους τοκογλύφους μας (ή εταίρους μας όπως θέλετε τους λέτε) οι FT, αλλά προτίμησαν να αφήσουν απ'έξω κάποια πράγματα όπως ότι δεν είχαμε ποτέ το ΑΕΠ της Σερβίας ή άλλων χωρών της...περιοχής αυτής (λες και είμαστε γκέτο), ότι αν και τηρήσαμε τα 2 προηγούμενα προγράμματα όχι μόνο δε βοήθησαν αλλά κατέστρεψαν περισσότερο την οικονομία μας, αύξησαν το χρέος μας και φτωχοποίησαν έναν ολόκληρο λαό, κι όχι μόνο αυτό αλλά φόρτωσαν και την αποτυχία των προγραμμάτων ΤΟΥΣ σε εμάς ΜΟΝΟ. Επίσης, επειδή πολύ ακούω αυτό για τους φορολογούμενους της Ε.Ε., γιατί δεν αναρωτήθηκαν ποτέ που πάνε όλα αυτά τα λεφτά των φόρων τους γενικά όταν μια πλεονασματική χώρα όπως η Γερμανία ας πούμε παρουσιάζει κι εκείνη ελλείψεις σε διάφορα βασικά πράγματα; Τα περισσότερα χρήματα των δανείων δόθηκαν μέσω του ESM, EFSF και ΔΝΤ που let's face it όταν δίνονται από τις διάφορες χώρες δεν υπάρχει περίπτωση να τα πάρουν πίσω οπότε κατά κάποιο τρόπο είναι χαμένα ούτως ή άλλως. Ξέχασαν επίσης να αναφέρουν τον απόλυτα λάθος σχεδιασμό του ευρώ που μέσα στην αλαζονεία τους οι σχεδιαστές τους προφανώς πίστεψαν ότι ποτέ δεν πρόκειται να παρουσιαστεί κανένα απολύτως πρόβλημα κι έτσι δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, άλλωστε που ξανακούστηκε ο όρος οικονομική κρίση στην οικονομία; Η δική μας ήταν η πρώτη και η τελευταία μάλλον. Τέλος, ξανά καμμιά αναφορά για τα χρέη των άλλων προς εμάς, της Γερμανίας ας πούμε. Περσινά ξινά σταφύλια μάλλον, τα δικά μας λοιπόν ακόμα να παλιώσουν για να μην τα πληρώσουμε κι εμείς; Πόσος καιρός πρέπει να περάσει για να ξεχαστούν;