Την επιθυμία της κυβέρνησης, η Ελλάδα να γίνει η φιλικότερη χώρα στην ΕΕ για επενδύσεις, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» για το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε πως μεταξύ άλλων θα προβλέπει την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου από τις τράπεζες και την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με επενδύσεις.
«Στόχος μας είναι, σε αυτό το πρώτο μεγάλο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να αποτυπώνεται η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην πιο φιλική προς τις επενδύσεις χώρα της ΕΕ».
Παράλληλα διαβεβαίωσε πως αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, το υπουργείο του θα παρέμβει με σκοπό να διασώσει τις δέκα μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις από μία λίστα 170 που είναι σε οριακό σημείο. Μέσω της «Καθημερινής», κάλεσε τους κύριους μετόχους της Creta Farms να παράσχουν στις τράπεζες τις αναγκαίες εγγυήσεις που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση της αλλαντοβιομηχανίας και την ομαλή λειτουργία της.
«Ολη η ιδέα του διυπουργικού (...) είναι να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα. Από την πλευρά μας θα εισαχθούν διατάξεις που θα αφορούν τη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων, των βιομηχανιών, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), καθώς και την ανάθεση σε τρίτους (outsourcing) της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί σε αυτόν».
Η πρόταση προβλέπει την εμπλοκή των τραπεζών στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου και των ελεγκτικών εταιρειών –ενός επιπέδου και άνω– στον έλεγχο υλοποίησης των επενδύσεων. «Το κράτος θα μπορεί να ελέγχει οποιαδήποτε από αυτές τις αποφάσεις εκ των υστέρων (...) Σε περίπτωση που το κράτος διαπιστώσει ψευδή πιστοποίηση επένδυσης, θα προβλέπονται πολύ βαριές κυρώσεις όχι μόνο για τον επενδυτή αλλά και για την ελεγκτική εταιρεία. Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τις εταιρείες να κινούνται γρήγορα».
Μεγάλες επενδύσεις έχουν κολλήσει
«Εχουμε συστήσει στο υπουργείο μια ομάδα εργασίας που εξετάζει πώς μπορούν να «ξεκολλήσουν» κάποιες μεγάλες επενδύσεις. Ζητήσαμε ένα ενημερωτικό σημείωμα για κάθε μία από αυτές, προκειμένου να δούμε σε ποιο σημείο ακριβώς υπάρχει εμπλοκή. Πέραν του Ελληνικού, εξετάζουμε την επένδυση στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, στην Κασσιόπη, ξεκινάμε διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ και έχουμε ένα πλάνο για τα Ναυπηγεία, τόσο της Ελευσίνας όσο και του Σκαραμαγκά. Μπορεί το πρόβλημα να είναι απλό, από μια καθυστέρηση της πολεοδομίας να εκδώσει μία οικοδομική άδεια, έως πολύ σύνθετο, όπως είναι για παράδειγμα η έκδοση μιας κοινής υπουργικής απόφασης. Φυσικά αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε για κάθε μία επένδυση (...) Αυτό που πρέπει να μεταφέρουμε ως νοοτροπία σε όλη τη δημόσια διοίκηση είναι ότι και η παραμικρή επένδυση μας ενδιαφέρει», καταλήγει. «Οι επενδύσεις δεν θα έρθουν επειδή θα πω εγώ ωραίες κουβέντες ή επειδή έχουμε ήλιο και καλό καιρό. Αυτό μπορεί να συμβάλει. Όμως οι επενδύσεις θα έρθουν όταν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και ότι έχουν καλές προοπτικές κέρδους».
Διάσωση της Creta Farms και δέκα ακόμη εταιρειών
«Εδέχθην ένα αίτημα από την Creta Farms ότι οι τράπεζες τους είχαν κόψει το factoring και ότι χωρίς το factoring η εταιρεία θα έκλεινε εντός ολίγων ημερών. Κάλεσα τις τράπεζες, μου έθεσαν τους όρους τους για να ανοίξουν το factoring και τα όρια των εγγυητικών επιστολών. Η συμφωνία έχει τηρηθεί ως προς τις λεπτομέρειές της: οι πατέντες επέστρεψαν από την Κύπρο, οι μέτοχοι δέχθηκαν να εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής, να τοποθετηθεί CRO (Chief Restructuring Officer - επικεφαλής αναδιάρθρωσης) από την ΕΥ και οικονομικός διευθυντής από την PwC. Δυστυχώς, όταν έγινε η δική μου παρέμβαση, ήταν ήδη αργά για αυτή την εταιρεία. Αυτή η παρέμβαση θα έπρεπε να είχε γίνει το αργότερο τον Απρίλιο του 2019 (...) Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι μέτοχοι της εταιρείας δεν έχουν δείξει την καλή διάθεση να παράσχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις προς τις τράπεζες για να χορηγηθεί από τις τράπεζες αυτό το επιπλέον κεφάλαιο.
«Είμαστε σε επαφή με τις τράπεζες, από τις οποίες έχω ζητήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο να εξετάσουμε τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες εξ αυτών, μία προς μία ξεχωριστά μαζί με τους ιδιοκτήτες τους. Ο σκοπός μου είναι να βοηθήσω - όχι με χρήματα ή νομοθετικά - με το κύρος του κράτους, να φέρω πιο κοντά ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν κατάφερναν να συνεννοηθούν. Για να σωθεί μια εταιρεία, πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των πιστωτών και των μετόχων. Για να υπάρχει αυτή η συμφωνία, πρέπει να υπάρχει και η βούληση».
Για την υπόθεση Novartis
Λίγες ημέρες μετά την αρχειοθέτηση του φακέλου του Αντώνη Σαμαρά για την υπόθεση Novartis, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως η υπόθεση θα τεθεί και για τον ίδιο στο αρχείο. «Δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα βάλει όλες αυτές τις υποθέσεις στο αρχείο. Κυρίως, διότι, αφ' ης στιγμής ήδη εκρίθη για τα έξι από τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα ότι οι καταθέσεις των ιδίων μαρτύρων ήταν ψευδείς, θα ήταν εξαιρετικά παράλογο οι ίδιοι μάρτυρες να κρίνονται αναξιόπιστοι για τους έξι και αξιόπιστοι έστω για τον έναν», απαντά ο υπουργός.
«Προφανώς, αυτοί οι άνθρωποι, που αποδείχθηκαν ψεύτες, θα πρέπει να ερωτηθούν γιατί είπαν αυτά τα ψέματα και ποιος τους έβαλε. Αυτό, εφόσον αφορά πολιτικά πρόσωπα, θα έρθει η μέρα με τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες που η Βουλή θα το ερευνήσει. Εύχομαι να μην υπάρχει εμπλοκή κανενός πολιτικού μου αντιπάλου για το καλό της δημοκρατίας μας. Οφείλω να σας πω ότι δύσκολα μπορώ να πιστέψω ότι δεν υπάρχει για έναν και μοναδικό λόγο: είναι προφανές ότι οι ψευδείς κατηγορίες κατά των έξι είχαν ως μοναδικό τελικώς ωφελημένο την τότε κυβέρνηση».
Με πληροφορίες από εφημερίδα Καθημερινή
σχόλια