Πληθαίνουν οι κυβερνητικές φωνές που εκφράζουν σθεναρά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την σύμπνοιά τους με την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να μην συμμετέχει η χώρα μας σε συνέδριο της Εσθονίας για «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από κομμουνιστικά καθεστώτα».
Στο πλευρό του Σταύρου Κοντονή τάχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να μην συμμετάσχει στο συνέδριο που διοργανώνει η Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».
Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη μέσω του λογαριασμού της στο Twiiter προχώρησε σε πιο «σκληροπυρηνικές» δηλώσεις χαρακτηρίζοντας τους Εσθονούς φιλοναζιστές, ενώ επικρότησε την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Γράφτηκε για τον Τραμπ και το #Charlottesville, αλλά ταιριάζει απόλυτα και στους Εσθονούς και στο Συνέδριό τους https://t.co/778UGVnxGg
— Maria Yannakaki (@MariaYannakaki) August 18, 2017
Αρκετά ήταν τα σχόλια κάτω από την ανάρτησή της που «ιντρίγκαρε» τα social media.
Η δήλωση του Σταύρου Κοντονή
«Η πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» μας προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά.
Ειδικά σε μία περίοδο, που οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητούνται ανοιχτά από την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων και των νεοναζιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η προαναφερθείσα πρωτοβουλία είναι πολύ ατυχής.
Η Ιστορία δεν μπορεί να παραχαραχθεί παρόλο που μπορεί να γράφεται κυρίως από τους νικητές ή να αξιολογείται διαφορετικά από την οπτική των κρατών. Παρ'όλα αυτά, τα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα, κατέγραψαν τον στρατό της ΕΣΔΔ ως τον απελευθερωτή της Ευρώπης και των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ως λυτρωτή από την φρίκη του Ολοκαυτώματος.
Στη σκέψη και στη συνείδησή μας, το ναζιστικό καθεστώς, δηλαδή εκείνο το πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει τον ρατσισμό, το μίσος τη μισαλλοδοξία και τη μαζική δολοφονία ως τον πυρήνα της ιδεολογίας του δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τον κομμουνισμό, με την πολιτική ιδεολογία που αυτός αντιπροσωπεύει, ή να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο, απλούστατα διότι η ανθρωπότητα δεν έχει αντιμετωπίσει τίποτε παρόμοιο με τον ναζισμό και ελπίζουμε πως δε θα το κάνει στο μέλλον(...)».